TELEFON VS HEST

TELEFON VS HEST

5628visninger 31 svar | 14. jul 2016


Mobiltelefoner og hestetræning er to ting der IKKE skal gå hånd i hånd!

Når jeg kommer rundt i forskellige stalde i hele landet er det oftere og oftere jeg ser folk tale i mobiltelefon samtidig med at de er sammen med deres hest. Det kan være mens man strigler, græsser med hesten, går tur, skridter til eller fra eller at man simpelthen stopper sin ridning/træning fordi telefonen ringer.

 

Jeg synes det er en bekymrende tendens at vi ikke på noget tidspunkt af døgnet gør os fri at vores telefon. Telefonen er også for mig et rigtig vigtigt arbejdsredskab og jeg har stort set alle mine ting samlet på min telefon og det gør den helt sikkert uundværlig for mig.

Men det betyder altså ikke at der ikke er et par timer om dagen, hvor den ikke kan blive på lydløs i lommen.

Når vi taler om indlæringspsykologi indenfor både heste og hundetræning kommer vi ikke udenfor shapingens 10 bud. Et af disse siger direkte:

 

Afbryd aldring en træningssession uden grund! - Det virker som negativ straf.

 

Det vil altså sige det gælder alle former for afbrydelser både fra mobiltelefoner, men også når man siger hej til en fra stalden.

Grunden til dette er at disse afbrydelser i træningen virker som negativ straf på hesten.

Og hvordan er det nu lige med det der negativ straf?

Negativ straf er en af ”De 4 operante procedure” som jeg også har skrevet om i et tidligere blogindlæg her på HG.

I indlæringspsykologien skal ordet negativ ikke forstås som vi måske ofte gør det med noget dårligt, men skal forstås som – (minus) noget der bliver fjernet eller tilbageholdt. Det kan fx være tilbageholdelse af en godbid eller opmærksomhed. Det kan også være at fjerne presset på tøjlen når hesten er stoppet eller gået ned i en langsommere gangart.

 

Ordet straf skal heller ikke opfattes som noget dårligt/negativt som fx slå, piske eller råbe men blot at hesten opfatter, at den adfærd som den udviser som noget der ikke kan betale sig.

Det vil altså sige at straf sænker hyppigheden af en adfærd.

 

Negativ straf er altså tilbageholdelse af den positive forstærker som enten kan være opmærksomhed, godbidder, nus/klø og/eller ros/dygtig.

Prøv at tænk på det på denne her måde. Hvis jeg nu stod og underviste dig og min telefon ringede ville du så ikke synes det var irriterende og mangel på respekt at jeg så tog den og begyndte at tale med en anden mens du red rundt?

Det er det samme for hesten. Vi er ikke sammen med den ret lang tid af gangen og når vi er sammen med den forventer vi typisk rigtig meget af den. Er det mindste vi kan gøre så ikke at holde fokus på den opgave vi er i gang med og gøre det færdigt inden vi kaster os over andre ting.

 

Det var alt for mig for denne gang – Jeg håber det har sat nogle tanker i gang så du tænker mere over hvordan du er sammen med din hest og kvaliteten af den tid du bruger sammen med den.

Vi bruger rigtig meget tid og rigtig mange penge på vores hest også er det vel egentlig givet godt ud at vi er tilstede i nuet når vi er sammen med hesten og ikke lader os forstyrre af alle mulige udefrakommende stimuli.

 

Med ønsket om en mindre våd sommer

 

Karin


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  TELEFON VS HEST
  •   14. jul 2016 Helt enig! Engang ringede min kontaktperson 20 gange på under en time -den ringede og ringede jeg lod den ringe. Jeg var sammen med min hest -jeg havde sku ikke tid til det. XD han måtte til sidst nød til at ringe til min mor for at sige han kom før ud til mig xD

  •   14. jul 2016 Hmm.

    Jeg har lagt mærke til hvis jeg træner min hest og stopper op - fx for at snakke med en 5 min. Derved har jeg afbrudt min trænings session. Hesten har virket lidt til den lade side. Efter de 5 mins snakken hvor vi har stået og hesten har slappet af, gabt og smasket - så er hun total på, energisk og giver meget mere.

    Det synes jeg er lidt modsigende i forhold til det du skriver. Det bør vel gøre hesten mere "slap" og uenergisk.

    Nu tænker heste jo ikke som vi mennesker gør. At en underviser tager sin telefon mens man bliver undervist er sku da irriterende. Men jeg fastholder at hesten ikke opfatter det på samme måde som vi ryttere/mennesker gør.

    Jeg tror faktisk nærmere på at hesten får en mental pause nogen gange at vi stopper lidt op i vores træning - det kan også ses som ros. Jeg forstår ikke du knytter det til noget negativt?

    Jeg har trænet en hest som let stresser ved indlæring af nye ting. Fx indlæring af piaffe og galop piruetter. Nogle gange koger tingene over og nogen gange skal der meget lidt til. Det kan være en stor hjælp at lave piaffen (et par trin), stoppe op, give hesten lidt tøjle og bare stå stille et øjeblik. Nogle gange er 2 min nok. (at man fx lige taler i telefon imens eller snakker med en staldkammerat tror jeg hesten er total ligeglad med)

    Så genoptager man på frisk energi, hesten er lyttende og på igen og vi laver noget andet. Indtil vi igen kommer tilbage til piaffe trinene. Hesten er nu mere rolig fordi den ved opbremsningen kommer bagefter = rosen. Så står vi igen i en parade og står.

    I forhold til de heste jeg har trænet eller redet kan jeg ikke få dit indlæg til at hænge sammen for mig - selvom jeg virkelig prøver da jeg synes det er interessant.


  •   14. jul 2016 Jeg kan godt følge Sandra i at en pause er ros for hesten, men jeg mener så ikke at denne pause skal fokuseres på at snakke i telefon, men måske i stedet for på at ae og klappe hesten for at give den opmærksomhed og fortælle den at har gjort det godt. Nu træner vi jo alle forskelligt og ser tingene på forskellige måder og det skal der også være plads til. En ting jeg dog står fast ved det er at telefonen skal blive væk, især hvis der er andre ryttere på banen. Her har jeg nemlig selv været ude for uheld, hele TO gange fordi andre havde mere travlt med at skrive sms'er eller snakke i telefon (og derfor kun havde en hånd eller ingen hænder på tøjlerne). Første gang blev den anden rytters hest bange for regnen i nedløbsrøret et sted i ridehuset. Denne hest sprang så til siden og for i fuld galop ind i min unghest (hun kunne jo ikke stoppe hesten for hun kunne ikke få fat på tøjlerne og havde mere travlt med at rede sin mobil). Min stakkels unghest springer ind i barieren og bliver selvf. bange for braget, men jeg får hurtigt styr på ham og gør ham rolig. Han kom heldigvis ikke til skade! Det tog mig en uge bare at få ham ind i ridehuset igen og tre uger før han kunne slappe af derinde... 2. gang var vi udenfor. hest blev bange, rytter har ikke fat i tøjler (dog en anden hest og rytter). Hesten springer til siden ind i anden hest der red forbi og den hest går i total panik; Stejler, bukker, springer til siden og prøver at stikke af. Min unghest bliver bange hopper væk fra banen og er ved at hoppe ind i stødhegn. (stødhegn 1m fra banens kant). Så efter de episoder holdt jeg op med at ride mens der var andre (som jeg ved har mere travlt med mobilen end hesten), og sørger for kun at ride med folk jeg stoler på. JEG er godt træt af at få min træning ødelagt fordi andre absolut skal have mere travlt med deres mobil end med hesten... Så jeg er blevet en meget asocial rytter desværre... Men hellere det end at komme til skade pga andres ubetænksomhed... Meget surt opstød fra mig af og stor ros til de andre ryttere som lader mobilen være, i det mindste i andre rytteres selskab!

  •   14. jul 2016 Jeg er delvist enig med dig Sandra. Jeg tror godt, at hesten kan opleve det som en straf, at man vender opmærksomheden væk fra den, men jeg tænker det er kontekstbaseret om hesten opfatter det sådan.
    Hvis man fx er i gang med at træne en opgave og hesten svarer rigtigt, men man ikke får rost hesten for det, fordi man lige skal tjekke sin tlf eller snakke med en eller anden, så tror jeg godt, at hesten kan blive frustreret og forvirret. Og så er der andre situationer, hvor hesten vil være ligeglad smiley
    Der er i min mening forskel på dette og på at holde pauser i træninger. Pauser er netop vigtige for hest og rytter, både fysisk og mentalt, og det tror jeg bestemt også Karin mener.
    Min egen hest bliver tydeligt frustreret, hvis jeg har travlt med at tjekke tlf, mens jeg står og strigler ham, da han er meget sensitiv for om jeg er nærværende eller ej.
    Personligt vil jeg også sige, at vi skylder vores heste at være nærværende når vi er sammen med dem. Vi kræver af vores heste, at de skal være fokuserede på os når vi træner, ergo burde vi også være fokuserede på dem. Jeg mener ikke, at man kan kræve noget af sin hest, som man ikke selv kan leve op til smiley


  •   14. jul 2016 Jeg bruger aldrig min mobil når jeg rider, simpelthen af sikkerheds mæssige årsager, men det kan ske at jeg får en vigtig sms/opkald, når jeg står i stalden, som jeg så tjekker smiley
    Min den ene hest reagerer lynhurtigt på, hvis jeg taler til andre, mens jeg rider; Han stopper op lige så snart jeg åbner munden. Det skal dog lige siges, at han ikke stopper eller andet, når jeg roser ham verbalt, da jeg så ikke har flyttet min opmærksomhed væk fra ham. Det er også grunden til, at jeg ignorerer folk, der ikke kan forstå at jeg ikke hyggesnakker, når jeg rider (vil de bare snakke, gør jeg dem opmærksom på, at jeg rider og derfor ikke kan koncentrere mig om dem lige nu) smiley


  •   14. jul 2016 Sandra jeg tror du har misforstået noget. Pauser kan bestemt være helt fantastisk og jeg går meget ind for at holde pauser i træningen og bruge det som belønning. Men hvis det er en anden person eller en telefon der ringer og du stopper træningen midt i noget så vil hesten opfatte det som negativ straf.
    Håber det giver mening.


  • JM
    VIP
    JM Hjælpe-administrator
    Tilmeldt:
    okt 2006

    Følger: 82 Følgere: 77 Heste: 6 Emner: 51 Svar: 2.930
      14. jul 2016 Jeg kan sige så meget at det er fuldstændig indifferent for min hest om jeg tager min telefon, jeg kan sagtens tage den tale og stadig gallopere rundt eller stoppe op, så jeg kan slet ikke se problemet, min hest føler sig bestemt ikke straffet ved at få 2 min i skridt smiley at skridte varm eller af og tale telefon er vel ikke anderledes end at skridte med en kammerat og hyggesnakke men det er måske også forkert smiley

    Nu træner jeg så heller ikke efter specifikke principper, så vi er måske heller ikke så koncentreret og har en plan for hver dag, vi tager tingene som de kommer.


  •   14. jul 2016 Jeg kan ikke rigtig se, hvorfor/hvordan hesten kan opfatte det som negativ straf?

  •   14. jul 2016 Hest og telefon hører ikke sammen, sådan er det... Når jeg er sammen med min hest, så er jeg sammen med min hest, bum.
    Telefonen er altid på lydløs når jeg er i stalden, og ofte har jeg den faktisk slet ikke på mig.
    Jeg tager en sjælden gang imellem telefonen når jeg trækker til/fra fold eller strigler, hvis det er min far eller kæreste der ringer, men er det noget der bliver til en "længere" samtale (mere end et halvt minut), så får de afvide jeg går med hesten og jeg ringer tilbage om lidt og er det veninder eller andre, så må det vente til jeg har begge hænder fri. smiley


  •   14. jul 2016
    Hvordan kan hesten opfatte det som negativ straf at man tager ned i skridt?
    Jeg er ikke helt med... Hvad fjerner man fra den der er positivt? Andet end måske det pres man lagde i tøjlen for måske at få den til at stoppe - som så er negativ forstærkning og noget helt andet.

    Jeg kan bare ikke helt se, hvad det positive man fjerner fra hesten er - andet end opmærksomhed men på den anden side så har jeg altså heller ikke 100% fokus på min hest konstant når jeg er i nærheden af den, så ville det dælme være kedeligt og tage i stalden, hvis jeg ikke kunne placere den på staldgangen og pludre med nogle andre, eller muge ud fordi jeg skulle ha' 100% fokus på hesten og give den konstant opmærksomhed for ikke at fjerne noget positivt fra den.

    Jeg tager min telefon, har den på lyd fordi det kan være noget vigtigt. En mekaniker, min chef der vil spørge om jeg kan møde om 2 timer ( har arbejdet som afløser i et år, de er MEGET glade for folk der ikke propper telefonen på lydløs når de er på røven med en sygemelding ) og andre årsager.


  •   15. jul 2016 Jeg afbryder ofte min træning. Måske kommer søster til hesten. Opstalder. Eller telefonen ringer. Eller man lige har en SMS samtale kørende i mens man træner.

    Det har aldrig været et problem her hos mig. smiley


  •   15. jul 2016 Jeg er 12 år, og i al' den tid jeg har været sammen med heste har min mor altid lært mig at når man er sammen med hesten er man sammen med hesten.
    B.l.a fordi: Lad os sige at jeg rider en tur i skoven. Jeg får en sms og skridter hesten imens jeg læser den. Det gør mig ufokoseret på hesten og istedet fokuseret på min telefon. Hvad så hvis jeg lige slipper tøjlerne imens jeg rider min hest gør jo ikke noget så kan jeg lige skrive tilbage. Men imens du er ufokuseret kan din hest ligeså godt blive bande for noget og det er du så ikke klar på.


  •   15. jul 2016 Drømme:
    Jahh og hvis du holder fast i tøjlerne og ikke har din mobil så er du nemlig altid forberedt.
    Tro mig jeg er faldet af både med og uden mobil i hånden.
    Det gør Ingen forskel. slår mig lige meget hver gang. Og falder af uanset om jeg har mobil eller ej smiley


  •   15. jul 2016 Hvis du ikke kigger i din mobil kan der være at din hest giver et varsel først.
    Ligesom min hest hvor jeg engang red. Jeg kiggede ikke i telefon. Jeg opdagede at min hest blev usikker og den var lige ved at sætte i løbsk, men jeg nåede at stoppe den.


  •   15. jul 2016 Drømme:
    Jeg har på film hvad der sker når min smider mig af.
    Ikke engang et øre vipper hun. Fra det ene sekund til det andet vender hun rundt.
    Så telefon eller ej. Jeg ender i græsset smiley


  •   15. jul 2016 smiley

  •   16. jul 2016 Jeg har normalt min telefon på mig når jeg er i stalden men så længe jeg laver noget med hesten om det er trække med den, strigle eller ride så bliver den i lommen. Jeg har den med i lommen af en grund hvis der skulle ske noget så har jeg den på mig og kan ringeagtet hjælp hvis det er nødvendigt. Ellers bliver den ikke brugt.
    Der hvor min står opstaldet var vi nød til at lave regel om ingen mobil når man striglet og håndteret sin hest, vi havde nogen unge piger som tit og ofte spærret striglepladserne fordi de havde mere travlt med deres telefoner. Når de red sad de med deres telefoner og havde ikke styr på hvor vi andre red det er simpelthen pisse irreterende og farligt. Mange unge mennesker forstår slet ikke konsekvenserne af hvad der kan ske af deres handlinger. Jeg har tit måtte sige om folk ville ligge deres telefoner væk og holde øje med hvor de red i stedet for så der ingen farlige situationer opstod. Så går
    Til et stævne på opvarmningen måtte jeg bed en voksen kvinde om at ligge sin telefon væk,
    Vi red i et lille ridehus rigtig mange og så synes hun det var helt i orden og skridte rundt med telefonen i stedet for at være opmærksom på andre, fordi hun skulle lære programmet. Det er bare ikke i orden.


  •   16. jul 2016 Jeg taler aldrig i telefon fra ryggen af hesten, medmindre det er et vigtigt (!) opkald. Jeg kan godt finde på at tale i telefon efter træning, men så er det sådan noget "Jeg er ved at være færdig med hesten mor, forvent mig hjemme om en times tid"-kind of thing.
    Jeg undgår generelt hyggesnak i telefon, når jeg er hos hesten. Dog har jeg altid høretelefoner i, men det er fordi det beroliger mig at høre musik når jeg rider - for jeg er en ret nervøs rytter smiley


  •   16. jul 2016 Jeg har i det hele taget stort set aldrig min telefon på lyd - til stor irritation fra min kæreste smiley Men jeg synes simpelthen det er så forstyrrende, om det så er fordi jeg er ude at ride, eller sammen med veninder eller på arbejde. Jeg tjekker den alligevel så ofte, at jeg ikke kan se, at det kan være et problem ift. om det skulle være et vigtigt opkald. Folk overlevede uden mobiltelefoner engang smiley
    Det eneste tidspunkt med hesten, hvor jeg har telefonen på lyd og også tager den hvis den ringer, er hvis jeg er redet ud på tur og min kæreste f.eks. ikke har været hjemme da jeg red hjemmefra- bare så han kan vide, hvor jeg er. Men i princippet kunne jeg jo bare sende ham en sms, inden jeg red ud.

    Jeg må indrømme, at jeg synes det er ærgeligt, at man lige så snart hesten tages i skridt, at man så hiver telefonen frem- er det fordi det er kedeligt at skridte af/til? Jeg synes, det er ærgeligt, at nogle tilsyneladende ikke bare kan være der, hvor de er.

    Og nej man reagerer ikke lige så hurtigt på en uventet situation når man glor i sin mobil- det er gang på gang bevist ved bilkørsel- det er fuldstændig det samme på en hest.

    Jeg synes, man skylder sin hest at være nærværende. Jeg er fuldstændig overbevist om, at de fornemmer forskellen. Om de opfatter det som straf, tror jeg afhænger af situationen, men jeg tænker alligevel, at hvis vi forlanger af hesten at den har fokus i ridningen- så må vi også selv have det.


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
      16. jul 2016 Hvorfor overhovedet fundere i at andre bruger deres telefoner i stalden? er det ikke at have lidt for meget travlt med at holde øje med andre??

    Men hvorfor skaber en pause en negativ effekt?


  •   16. jul 2016 AMT som jeg også har skrevet tidligere i tråden er jeg meget enig i at holde pauser i træningen og bruge det som belønning men når telefonen ringer midt i at vi er i gang med en eller anden øvelse, træning eller andet så er det negativ straf (hvis vi tager den) fordi vi så stopper træningen midt i noget og ikke som belønning for korrekt udført øvelse.
    Mht at holde øje så er det blot en tendens jeg har lagt mærke til når jeg er ude og undervise. Jeg er i virkeligheden lige glad med hvad folk gør jeg synes blot at man skal vide hvad det gør ved sin hest/træning ud fra et indlæringspsykologisk perspektiv.


  •   16. jul 2016 Jeg er i prencippet også ligeglad men når man rider måske en 4-6 rytter rundt i et ridehus den ene er måske ung, urotineret og knap styrbare så synes jeg det er dissideret uhøfligt og respektløst og ride rundt og være dybt begravet i sin telefon. Eller folk der stiller deres heste på striglepladserne for at have mere travlt med deres telefon end og strigle deres hest så de spærre pladsen for andre det er ikke i orden efter min mening. Jeg er fløjtene lige glad hvis ikke det er til gene eller fare for andre så må man gør som man vil. Men er der andre er det alm god pli ikke at have travle med den

  •   17. jul 2016 Jeg personligt rider altid med min telefon på mig men på lydløs, da jeg oftest rider alene.
    Men den er på lydløs for hvis den ringer når jeg rider , ja så ødelægger det min kontraktion og så bliver jeg irriteret og så bliver det negativ træning for min side.
    Så altid på lydløs


  •   17. jul 2016
    Jeg kan stadig ikke helt forstå hvordan det kan være negativ straf at man rider schenkelvigningen færdig, tager ned i skridt og besvare opkaldet?

    Øvelsen er udført og signalet til skridt kender hesten, så hvor er straffen?


  •   17. jul 2016 Jeg tror altså det er de færreste som midt i en piaffe, galop e.l. stopper brat op for at tage en telefon.

    Jeg gør i hvert fald ikke, jeg rider øvelsen færdig og så stopper jeg hesten op når den har gjort det jeg beder den op, og derefter tager jeg telefonen. Jeg kan altså stadig ikke se, hvordan det kan være negativ straf. Så skal man antage, at hesten bare super meget elsker træningen og ser selve træningen som en belønning, som vi så tager fra den.


  •   18. jul 2016 Jeg synes telefonen er en god ting at have med i stalden, hvis nu der skulle ske noget. Men den holder til i lommen! Når man er i stalden er det for at være sammen med sin hest, telefonen kan man tjekke på andre timer af døgnet. Jeg synes det er vigtigt at tilbringe tid med sin hest, hvor der er fuld fokus på hinanden. Både for hest og rytters skyld smiley

  •   23. jul 2016 Krikken & Briarwood: Hvis du rider din øvelse færdig og derefter laver overgang til skridt og giver hesten en pause også tager din telefon er der som sådan ikke tale om negativ straf. Det er bare de færreste der gør det i praksis smiley
    De fleste stopper med det samme og fisker deres telefon op af lommen.
    Og når du hører eller mærker din telefon vil du (måske) stadig blive ukoncentreret og miste det fulde fokus på opgaven hvilket hesten mærker.


  •   3. aug 2016 Dejlig Blog. Kunne ikke være mere enig smiley Jeg har altid tlf. På mig. Men tager den ikke i stalden(medmindre jeg venter smed/dyrlæge e.l.) da den tid jeg tilbringer med hestene er helliget dem. Og ringer den når jeg træner og jeg har glemt at sætte den på lydløs så bliver jeg forstyrret! Så mit syn er at tlf. Og hest er NO GO! smiley

    Mvh TT


Kommentér på:
TELEFON VS HEST
Annonce