Skal hestesporten kun være for de kendte racer?

Skal hestesporten kun være for de kendte racer?

1717visninger 21 svar | 19. mar 2018
Det er efterhånden lang tid siden jeg har fået skrevet et indlæg. Mit arbejde i en meget lille  avls forening gør dog, at jeg er nødt til at dele min bekymring med jer. 

Det er sådan, at hvis man vil stille sin race på de danske dyre skuer, så skal racen være godkendt af SEGES. Det forventes at race kan avle omkring 50 føl årligt, der skal forelige et avlsporgram og der skal betales et gebyr på ca 3000 kr.  for at kunne være med. (det er sådan jeg mener reglerne er pt)

Alt sammen noget der lyder rigtig fornuftigt på papiret, men når man er ude i virkeligheden ser det helt anderledes ud. 

Jeg har i en årrække været det der hedder Præsident for Appaloosa Horse Club i Danmark. Vi er en meget lille race, hvor der nok er omkring 6 avlehopper i Danmark og 2 hingste.  Håbet om flere avlsdyr er der selvfølgelig, men avlsarbejde tager tid. 

Da vores race er en western race, så bliver de ikke kåret,  som hos andre racer, de bliver bedømt på deres præstation i sporten. Det betyder at vi ikke har et kåringsprogram/avlsprogram som fx Dansk Varmblod har det. Vi har selvfølgelig normer vi avler ud efter, præcis som alle andre racer. De er nøje beskrevet af vores hovedklub i USA, hvor vi har stamtavler, der kan føres helt tilbage til 1700 tallet. 

Alt andet lige  - da vores race er så lille, så kan vi ikke opfylde de krav der stilles for at være med i det "fine" selskab. Det betyder, at vi ikke har mulighed for at vise vores race frem, der hvor man traditionelt viser hestene frem  - På de danske dyre skuer. 
Appaloosa Horse Club Danmark  er den eneste avlsforening med dette problem, men vi løber panden mod muren. Der kan selvfølgelig søges om dispensation, men på 1 år er det ikke realistisk at gå fra 6 til 50 avlshopper....

Så jeg kunne godt tænke mig at starte en debat om, hvad os hesteejere med de små heste racer skal gøre for at kunne vise vores racer frem eller skal vi bare accepter, at der ikke er plads til flere racer i Danmark. 

Jeg vil også gerne vide, hvilke racer I har, som IKKE er en del af SEGES "fine" selskab. Måske vi kan løfte sammen...






Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Skal hestesporten kun være for de kendte racer?
  •   19. mar 2018 Jeg tror man skal promovere sig på andre måder end dyrskuer. Men man kunne selvfølgelig godt søge dispensation til at komme med.

    Nu har jeg bare set tilmeldingerne til dyrskuet i år, og der er tilmeldt ca. 50 islændere, så den der mangfoldighed forsvinder altså stille og roligt.
    I stedet skulle man måske gøre sig bemærket til diverse shows, måske større stævner (søge om mulighed for at give opvisning), komme som opvisningsindslag på dyrskuer mv.

    Men kan sagtens se det er svært, problemet er bare, at der findes sindssygt mange DV'er som har vist hvad de er værd i sporten, så det vil naturligt være det folk går efter.

    Westernfolk ville jo aldrig vælge en DV eller en islænder.
    Min påstand er måske bare at markedet for "almindelige" konkurrenceheste er større, og derfor er der flere af dem smiley


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
      19. mar 2018 Hvis man er utilfreds med sin races placering i Danmark, så bør man som minimum selv gøre noget for at den bliver mere synlig.

    Det giver ingen mening at ville stille en race til eksteriør bedømmelse, når racen bedømmes på præstationer og ikke eksteriør - også selvom at der er nogle normer.

    Hvis man gerne vil synligt gøre sin race, så må man stille den til stævner hvor den ses. eller andre arrangementer, evt. selv lave fremvisninger for at promovere sig selv.

    Danmark er et lillebitte land, men vifter alligevel ufatteligt bredt i forhold til Avl og sport, og man kan bare ikke tilgodese alles behov.

    Man kan heller ikke forvente at en race skabt til en type brug, skal blive større og mere brugt, hvis den ikke egner sig til det der gøres mest i. Der er også stedet i USA hvor synet af en springhest eller dressur hest vil være hel malplaceret, fordi at det ikke er den sport der udøves, sådan er hele verden forskellig.


  •   19. mar 2018 Reelt kan man sige at man jo netop bør bedømme hesten for det den kan og ikke hvordan den ser ud... når det så er sagt, så gælder det jo ikke kun for western racerne, det gælder ALLE små racer herhjemme om de så bruges til dressur, kørsel eller hvad de gør så er det ens for os alle at vi ikke har adgang til der, hvor de fleste vil komme og kigge...

  •   19. mar 2018 Os med western heste vi synes da det er lige så sjovt at få bedømt vores heste som i andre gør

  •   20. mar 2018 Hvis man vælger at have noget sjældent, som næsten ingen andre har - ja så kan jeg godt forstå, at man gerne vil vise stolt frem, men rammer hovedet mod den mur der hedder, at fx SEGES har et “volumen-krav”.

    Samtidig er det jo så lidt sjovt, at du siger racen ikke “vurderes” udfra udseende/eksteriør, men kun udfra brugsegenskaber - for så er det jo det man ønsker at vise ?

    Jeg tror lidt som de andre også er inde på, at jeg ville gøre noget for at promoverer racen via “special-fremvisning” - de fleste større arrangementer vil gerne vise noget specielt frem, i stedet for “standard varmblod”, fjordheste, frisere og islændere, som vi jo alle kender til udødelighed smiley
    Så noget med at vise frem hvad racen kan - hvilket jo er dens brugsegenskab.

    Så fat i arrangører af dyreskuer, hingstefremvisninger, Herning ect - og ud og vis den frem til western shows i dk.

    Mvh Charlotte


  •   21. mar 2018 Det handler om at være kreativ og få fingrene ud. Jeg ved da at der var curly horses til bedømmelse på Roskilde dyrskue i år. Det handler om at gribe telefonen og ringe til diverse dyrskuer og høre om de vil give dispensation, for det er trods alt dem og ikke seges der arrangerer skuerne.
    Hvis man så ikke får lov, så hedder det lav et show til skuet og hør om man må være med i showet med sit indslag, så flere måske bliver opmærksomme på racen og ønsker sig en.
    Derudover så skal man huske når man avler, om man ønsker flere avlere og ejere af racen, for selvom man ikke skal forære heste væk, så skal man også passe på med ikke at sætte prisen for højt fordi den er sjælden. Hvis man skal have flere til at investere og dermed promovere, så skal man have priserne med i tankerne.


  •   22. mar 2018 Det handler jo ikke kun om min specifikke race, det handler om alle små racer i Danmark. Fx er Highland ponyen heller ikke velkommen i det "fine" selskab selv om det er en fantastisk race.
    Vi kommer ikke bort fra at et af de steder, hvor det er mest oplagt at vise en race frem for andre er på et dyreskue og så er det jo ligegyldigt om hesten bliver bedømt på eksteriør eller præstation. Og for at mane lidt fordømme i jorden, så skal de heste der bruges i western avlen også have deres eksteriør i orden selvom det ikke indgår som en del af avlsprogrammet


  •   22. mar 2018 Man bør selv lave et skue eller en klub af en art, hvor de små racer kan samle sig og være store sammen. Fx i hundeverdenen har man jo kenneller til de forskellige racer, men der er også nogle racer, der ikke har en kennel. De racer har samlet sig i en klub og støtter hinanden indtil racerne vokser sig store nok til at stå på egne ben. Man bør gøre det samme med små heste racer i Danmark, hvis det ikke allerede er gjort. Så kunne man lave skuer og kåringer, hvor kun mindre racer kan vise sig frem.

  •   26. mar 2018 Nu er jeg ikke helt klar over hvor mange af dem der er i DK, men Clydesdale forbundet holder selv et show hver år, måske det kunne være et sted at starte?

    Jeg ved i hvert fald at jeg skal af sted og se det i år, selvom jeg godt nok skal krydse Storebælt for det 😕


  •   27. mar 2018 Vel årsagen til at der i år er tilmeldt 50 islændere er fordi de har jubilæum smiley
    Ja jeg kan rigtig godt forstå frustrationen ift at blive ekskluderet på nogle fjollete kriterier. Men når man driver race avl, ønsker man også at bevare racens type. Det er jo det der skiller feks en Fjordhest fra en Haflinger, en Frederiksborger fra blandinger som Dv osv. Så jeg ville da blive ked af at man ikke forsøgte at bevare racens karakteristika.. Det er jo trods alt det der gør racen.. Hvis ikke ville jo alt være Dv og DSP.. smiley men ja, det har også en betydning for racens popularitet og omdømme at man får promoveret den rigtigt. Så ud med Jer og vis Jer frem smiley

    Mvh TT


  •   6. apr 2018 synes måske overskriften er lidt fejl formuleret - for der er vel ingen hindringer for at man kan bruge alle de "små" racer i sporten.
    Du omtaler jo sådan set kun skuer - og det har jo egentlig ikke noget med sport at gøre. Der er vel ikke noget der forhindrer at du/I viser jeres heste ved de konkurrencer der måtte være interessante.
    Her hos os er dyrskuet feks. ikke så interessant mere set med hesteøjne. Synes ikke der er så mange heste med mere - Det sønderjyske fællesdyrskue i Aabenraa.
    Og i avlsøjemed er skuerne da heller ikke så interessante - det er kåringerne der tæller og de afholdes jo i de forskellige avlsforeninger.



  •   6. apr 2018 OBS: lige et link til listen over de heste der var fremstillet i Aabenraa 2017

    http://dyrskuet.dk/wp-content/uploads/2017/06/Præmieliste-Heste-2017med-navn.pdf


  •   17. apr 2018 Det er lidt det samme problem som Hispano-arberne havde i starten.

    Jeg får da det komplet samme problem når jeg begynder at avle Luso-arbere, da jeg så er den eneste i dk der avler dem. Jeg overvejer dog at kontakte araber race foreningen og i starten så vise mine Luso-araber afkom frem igennem dem, indtil andre får lyst til også at være med


  •   24. apr 2018 På Hjørring dyrskue er det i år åbnet op for alle heste kan være med. De sidste par år har de åbnet op for både et års heste og vallakker og i år er det så også tilladt at stille heste med grønt pas, hvilket jeg tolker lidt som at alle heste er velkomne også racer der ikke er godkendt af SEGES smiley smiley
    Men mener nu ikke hele hestesporten kan slås ned til bare dyrskuer, der findes jo en del spredte samfund - spring/dressur/military verdenen, islænderne og westernheste og flere af mindre grene af sporten, mounted games og hvad ved jeg og de har jo forskellige racer avlet til de grene af sporten.


  •   24. apr 2018 både quarter horse, appaloose og paint står desuden på listen over tilladte racer smiley

  •   26. apr 2018 Det er ikke rigtig, for paint og Appaloosa må fx ikke komme på det fynske dyreskue.

  •   30. apr 2018 nu taler jeg også kun for Hjørring dyrskue, hvor de er velkomne smiley
    det var bare for at pointere at det nok ikke er noget med dyrskuer generelt, men måske bare noget det fynske (og evt. andre?) har besluttet og ikke noget med hestesporten og dyrskuerne i Danmark generelt


  •   23. maj 2018 Du kan jo spørge dig selv, om det er seriøst at tage en hest med til et dyrskue, som ikke kan bedømmes i en gruppe med andre af samme race. Hvad vil du bruge det til?


  •   29. maj 2018 Jeg behøver ikke at spørge mig selv om det er seriøst, selvfølgelig er det seriøst når man gerne vil avle og med den rigtige dommer er det ikke et problem. Men hvorfor er det kun de store hesteracer som må være en del af dansk hestesport - det er der sjovt nok igen det svare på, I går mere op i at min race er en westernrace... hvorfor???

  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
      29. maj 2018 administrativt er det for krævende at åbne for alle racer.
    Alle racer skal bedømmes og vurdres forskelligt, og der er forskellige kriterier for hoved, lemmer, overlinje mm.

    Derfor er det ikke realistisk at åbne op for alle racer til dyrskuer.


  •   29. maj 2018 Fordi dyrskuer er ikke hestesport.

    Hvis du vil være en seriøs avler og avle westernheste, så er det jo bare fedt. Men hvorfor vil du så have dem bedømt på et lokalt dyrskue, når du selv skriver i dit oplæg, at den korrekte måde at bedømme westernheste på, er ud fra deres præstation i sporten.

    Det kan en dommer ikke se til et dyrskue. Så skal du arrangere et show, hvor du har de discipliner med, der skal til at vise hestens præstation.


Kommentér på:
Skal hestesporten kun være for de kendte racer?
Annonce