SI-leddet: Hvor, Hvad og Hvordan?

SI-leddet: Hvor, Hvad og Hvordan?

10780visninger 5 svar | 5. mar 2016
Rigtig mange ryttere spørger nysgerrigt til SI-leddet: Hvad er det? Hvor sidder det? Hvad betydning har det for hestens bevægelser? Nogle har et skræmt forhold til det, fordi et skævt eller låst SI-led kan give problemer i hele hestens bagpart.

Denne blog beskriver SI-leddet, dets placering og funktion, og hvad der sker når leddet ikke fungere optimalt. Så allerførst...

Hvor er SI-leddet?
SI står for sacro-iliac og er mødestedet for hestens korsben(sacrum) og bækkenknogle(i resten af bloggen benævnes bækkenet som pelvis). Korsbenet er placeret som en forlængelse af rygsøjlen, efter lændehvirvlerne, mens pelvis nærmes er placeret "oven på" og omkranser korsbenet. Selve SI-leddet er der hvor korsbenets "vinger" møder undersiden af den del af pelvis som man kalder ilium.


Billedet til ovenfor viser hvordan korsbenet og pelvis mødes, på billedet nedenfor kan i se korsbenets vinger, som er dem der møder undersiden af ilium og danner SI-leddet.



Hvad gør SI-leddet?

SI-leddet er det led som binder bagparten og overlinjen sammen. Før vi snakker SI-led funktion, vil jeg først nævne, at det er leddet mellem den sidste lændehvirvel og korsbenet som gør at hesten kan træde dybt ind under sig selv, og modsat, strække sit bagparti fuldt ud hen over et spring (dette led kan også blive påvirket af SI-leddet).

Så hvad gør SI-leddet helt præcis i forhold til hestens bevægelse? SI-leddets funktion er ret beskeden i forhold til bevægelse, og det skyldes at selve leddets ROM (Range of Motion) er meget lille. Prøv at se nærmere på de første to billeder, man kan godt se at det ikke er designet til at flytte sig ret meget - to bredde flader der møder hinanden. Yderligere er SI-leddet holdt på plads af flere stærke ligamenter. Så dets primære funktion kan beskrives som: at være bro mellem bagpart og overlinje.

Hvordan kan det så være at dette led har så stor betydning for resten af bagpartens bevægelighed? Det er ret ligetil: Hvis broen ikke fungerer, så kan der ikke ske en optimal og flydende overgang af bevægelse og energi fra bagpart til resten af kroppen.


Når SI-leddet begrænses

SI-leddet er rod til mange problemer i hestekroppen, problemer som kan udvikle sig og skabe flere problemer endnu, andre steder i kroppen. En klassiker er tendensen til at et skævt SI-led laver systematiske skævheder op langs resten af rygsøjlen, helt op til nakken. Nedenunder er en illustration af i hvilke retninger et låst SI-led kan begrænse pelvis bevægelser, og derved begrænser hele bagpartens bevægelighed.



De ensfarvede pile indikerer samme bevægelsesretning : Når pelvis sænkes i højre side, løftes den samtidig i venstre. Pilene til siden indikerer at hele pelvis rotere med retning mod enten hestens højre eller venstre øre, og ikke at pelvis bevæger sig horisontalt til siden.

Fri bevægelighed i alle disse retninger er vigtigt for at hesten kan arbejde frit med sin bagpart, og SI-leddet kan påvirke bevægelsen i ALLE disse retninger. Derudover kan et låst SI-led gå ind og påvirke leddet mellem den sidste lændehvirvel og korsbenet som jeg beskrev før, fordi selve korsbenet bliver låst – så kan hesten f.eks. ikke træde nær så godt ind under sig.

Lad os prøve med et eksempel

Jeg har en lidt fascinerende knabstrupper vallak. Vi er efterhånden nået frem til, at han må have et svagt punkt i sin bagpart, som gør at han hvert år,  når frosten sætter ind på folden,  låser i SI-leddet. Det foregår på den måde at man fra den ene dag til den anden kan se en tydelig forskel i den måde han fremføre sit bagben. I stedet for en ens vuggende bevægelse i skridten, laver hele pelvis en rotation og et dyk mod venstre, hver gang venstre ben skal føres frem. Låsning i hans SI-led forhindre altså den lyserøde bevægelse(se pilene på tidligere billede), og kompenserer ved at lave den blå bevægelse.

 

Har du lyst til at se det, er der her et link til en video:

http://www.hestegalleri.dk/video/diverse-hest/355149-et_laast_si_led


Hvordan ved jeg om min hest har problemer i SI-leddet?

Jeg har to test til dig som du kan lave på din hest, som siger noget om SI-leddets bevægelighed

Nr. 1: Refleks test

Refleks testen handler om at stimulerer hestens refleksbaner, du kan f.eks. bruge en hovrenser. Billedet her under viser refleksbanen. Langs ryggen vil vi optimalt gerne se at ryggen sænkes lidt, og bagparten flades ud. Når du køre hen- og nedover selve bagparten vil vi optimalt gerne se at pelvis løfter sig op i en spids, og vipper/hælder til siden(på billedet kan man se at Alto så småt løfter sig bare ved at jeg røre et punkt i refleksbanen). Det vigtigste er at vi får en blød og sammenhængende bevægelse, hvis hesten hakker, bevægelsen knækker eller hesten flytter sine ben i stedet for at lave bevægelsen, så kunne det tyde på SI-leddet ikke er optimalt frit.


Testen skal laves på begge sider af hesten

Nr. 2: Hale test

I hale testen skal du først finde frem til de to knogle fremspring over korsbenet som er tyber sacrale - se evt. det allerførste billede i bloggen. Selve korsbenet ligger lige under. Når du far fundet dem stiller du dig op på en skammel, fikseret halen som vist på billedet herunder, og placerer din håndrod på det knogle fremspring som er fjernest fra dig.


Også her tester vi på begge sider, altid trykke på fremspringet længst fra dig.

Nu bliver det lidt svært, for jeg skal forsøge at forklare med ord hvor meget man skal trykke. Du skal bruge nok "kraft" til at kunne trykke en banan, men ikke nok til at lave bananmos!  Når du tester, skal du forsøge at lave en gynge bevægelse: du trykker ned og følger derefter modpresset tilbage igen. Stå og gyng frem og tilbage et par gange, i en fast rytme, til du synes at du har en fornemmelse af hvordan det føles.

Ved at fiksere halen låser du korsbenet fast, når du så trykker på fremspringet (som jo er en del af pelvis), så tester du om pelvis kan bevæge sig frit omkring korsbenet, eller om de to har låst sig sammen.

Du skal ikke forvente at pelvis kan flytte sig ret meget (SI-leddet har en begrænset ROM normalt, som jeg nævnte), men du skal alligevel kunne ane at det giver efter i din hånd. Hvis det føltes som at sætte hånden mod en mur, så fungerer leddet ikke.


Min hest har problemer i sit SI-led, hvad gør jeg nu?

Ta’ en dyb indånding, det er ikke jordens undergang. Et SI-led kan rettes og løsnes, men hvor hurtigt og nemt det går, afhænger af hvor længe hesten har gået med det. Det er fordi heste tilpasser sig deres krop: hvis højre baghov har en hovbyld på ydersiden, så går hesten lidt mere på indersiden og lægger samtidig mere vægt på venstre bagben.

Hele kroppen er med til at kompenserer, og når hesten vender sig til en ”ny” måde at gå på… Så skal de have tid til at finde tilbage til det gamle, efter at hovbylden er væk og helbredt. Derfor kan alle led, efter at være blevet rettet og løsnet, godt sætte sig lidt skævt igen efterfølgende. Så nogle gange skal der mere end én rettelse til.

Hvem kan så rette et SI-led? Det kan en uddannet kiropraktor, dvs. en dyrelæge – det er dog forskelligt hvem der kan og vil arbejde med SI-leddet, så det er måske en ide at forhøre sig først. Derudover kan alle Fysiurgisk Hesteterapeuter fra Center for dyreterapi Hirtshals, løsne og mobiliserer et SI-led.


Håber jeg har besvaret de spørgsmål i kunne ligge inde med omkring SI-leddet.

 

Tine Futtrup

Green Meadows Hestevelfærd


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  SI-leddet: Hvor, Hvad og Hvordan?
  •   5. mar 2016 Dejligt og spændende at læse lidt mere om SI-leddet smiley
    Har selv en hest som ind i mellem har problemer med SI-leddet og kan tydeligt mærke hvornår det trænger til at blive rettet, fordi min hest bliver rimelig umulig når det ikke er i orden smiley


  •   5. mar 2016 Hej Tine. Super godt indlæg.

    Tror du der findes nogle heste, som gennerelt ikke kan lide refleks testen?
    Min nye hoppe, kan ikke lide at "løfte" ryggen ved brug af f.eks. hovrenser på maven. samt hun knækker når jeg kører på den linje du har vist, samt hun tager skridt frem og til siden. -Det virker meget voldsomt for hende.

    Jeg synes hun fungerer Ok, og jeg har selv givet hende nogle "behandlinger", men det bliver ikke bedre.
    Tænker du der er noget i kroppen, eller at hun måske bare er "særlig sensitiv" på reflekspunkterne?


  •   6. mar 2016 god læsning. Jeg har selv ikke mindre end 4 heste/ponyer der alle er blevet rettet og hold op en kæmpe forskel det har gjort.

  •   14. apr 2016 Nogle hestemassører kan også rette SI-led;)

  • signe T
    signe T Tilmeldt:
    nov 2012

    Følger: 1
      31. jul 2019 Er der øvelser man kan lave med en hest som har problemer med SI leddet?

Kommentér på:
SI-leddet: Hvor, Hvad og Hvordan?
Annonce