Positiv og negativ forstærkning - hvad er det?

Positiv og negativ forstærkning - hvad er det?

4849visninger 2 svar | 31. jan 2016
Hvad er positiv og negativ forstærkning egentligt, og hvordan kan det egentligt bruges i den daglige træning?

Først er det vigtigt at forklare, at når man forstærker noget, så øger man noget. Dette vil sige, at vi øger den adfærd ved hesten, som vi vil have mere af.

Når man der imod straffer noget, så minimerer man den adfærd, så hesten ikke udfører denne adfærd ret tit. Dette vil sige, at vi mindsker den uønskede adfærd.

Bagefter er det essentielt at vide, at hestens motivationsfaktorer er:

-        Foder

-        Formering

-        Flokken

-        Fri for pres

-        Flugt

Det er disse faktorer vi arbejder med, dog primært ’foder’ og ’fri for pres’.




Hvis man starter med at se på den positive forstærkning, så tilføjer man her noget rart. Det kan enten være når man tilføjer hesten klø og klap eller en godbid, for den ønskede adfærd. Et eksempel på dette kan være hvis man vil lære hesten at tage hovedet ned på kommando. Når hesten så sænker hovedet lidt får den en godbid for den adfærd. Herved har man tilført hesten noget positivt, og derfor vil den med større glæde udføre samme adfærd næste gang. Her har man fortalt hesten hvilken adfærd man gerne vil have.

 

Hvis man så ser på positiv straf, så tilføjer man noget ubehageligt. Dette er typisk hvis man slår til hesten med fx en pisk. Et eksempel på dette kan være, hvis man springer på sin hest og den stopper. Her slår man til hesten med pisken, og tilføjer herved noget ubehageligt. Dette mindsker adfærden, og hesten får mindre lyst til at stoppe næste gang. Her har man fortalt hesten hvilken adfærd man ikke vil have, men hesten ved ikke den skal springe over, så næste gang kan den prøve at rende udenom springer eller andet.

 

Man kan også benytte sig af negativ straf. Her fjerner man noget rart fra hesten. Dette kan fx være foder, som mange heste er glade for. Et eksempel på dette kan være, hvis hesten står og skraber på staldgangen mens du går hen imod den med foderet. Idet hesten skraber vender du rundt og går den anden vej. Så snart hesten stopper med at skrabe vender du om igen og går hen imod hesten igen, med foderet. På denne måde starter man med at fjerne noget positivt som hesten gerne vil have. Ved at få hesten til at stoppe med at skrabe og går hen imod den med foderet igen, har man også benyttet sig at positiv forstærkning.

 

Til sidst er der negativ forstærkning. Her fjerner man noget ubehageligt fra hesten. Dette kan fx være et pres fra snor, pisk eller lign. Et eksempel på dette kan være, hvis man vil lære hesten at gå ind i en trailer. Man ligger et pres i grimen på hesten, og bibeholder dette pres til hesten udfører den ønskede adfærd: et skridt frem. I starten holder man et lille pres, som kan øges langsomt. Med det samme hesten bevæger sig frem/flytter sin energi frem fjernes presset med det samme, og herved får hesten sin belønning. Næste gang vil hesten være mere opmuntret til at udføre den samme adfærd, da den her bekræftes i, at det er rigtigt at gå frem for presset i grimen.

 

Jeg benytter mig selv meget af positiv og negativ forstærkning, da jeg synes det er de to, som giver mest, hvor man i de fleste tilfælde kan kombinere de to metoder. De støtter hinanden meget godt under hestetræning. Det er yderligere bevist, at hvis man kun bruger positiv forstærkning eller negativ forstærkning, så sker indlæringen lige hurtigt, men kombinerer man disse to, så går det dobbelt så hurtigt indlæringsmæssigt.

 

Hvis vi kommer ridende på vores hest, eller trækkende med vores hest, og ønsker at lave en parade, så lægger vi et pres i tøjlen/snoren til hesten stopper. Idet hesten stopper slippes presset helt, og har nu gjort brug af den negative forstærkning, idet vi har fjernet presset som hesten gerne vil være fri for (se motivationsfaktorerne længere oppe). Nu kan man sagtens ride videre, og gentage, men hvis man virkelig ønsker, at hesten skal forstå så konfliktfrit som muligt, så kan man give en godbid samtidig med, at man slipper presset. På denne måde bruger vi positiv forstærkning sammen med den negative forstærkning, hvilket sikrer en hurtigere indlæring. Det er dog også muligt bare at bruge én af tingene.

 

Det vigtigste, når man arbejder med hestetræning er at give efter og rose hesten på de korrekte tidspunkter, ellers risikerer vi at hesten bliver forvirret og signaldøv.

Denne illustration viser det ret godt, som vi vist alle kan relatere til.



Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Positiv og negativ forstærkning - hvad er det?
Kommentér på:
Positiv og negativ forstærkning - hvad er det?
Annonce