Så nåede vi sørme til blogindlæg nr. 2 omkring piaffe arbejdet.
I sidste indlæg fortalte jeg jer om hvordan jeg plejer, at starte heste op med piaffe arbejdet fra jorden når de er klar til det. I dette indlæg vil fokus ligge på hvordan vi nu kommer videre derfra.
Lad os lige starte fra begyndelsen af: Hesten kan nu løfte alle fire ben på kommando via meget let berøring af pisken og få en godbid. Den kan nu også løfte henholdvis det ene bagben skiftevis for let piske touch (gerne 5-9 gange plus) uden at blive forstyrret eller sur. Herefter så få en godbid.
I næste trin ligger fokus på, at få hesten til at forstå nogle af hjælperne fra ryggen.
Sienna på billedet her - er helt rå med piaffearbejdet. Det eneste jeg har haft trænet med hende et par gange er det vi lavede i trin nr. 1. Altså touch af ben fra jorden. Hun er meget kvik i sit hoved og derfor fanger hun tingene meget hurtigt, til gengæld har hun også rigtig meget tænding og dette kan både være en total ulempe, men også en fordel. Så lidt an på hvilken type hest du har så udnyt det i din træning. Har du en meget rolig hest må du hidse og puffe den lidt op. Har man en meget hidsig hest der tænker meget selv - så få den dæmpet lidt ned ved at bevare pres når det behøves og ros i de helt rigtige tidspunkter. Træn ikke for længe af gangen.
Hvordan starter vi op nu?
Vi sidder nu på hestens ryg. Det er igen enormt vigtigt for mig at understrege, at ens hest skal være fysisk klar til at lave dette arbejde. Hvis hesten ikke udfyldt med muskler, ikke har bæring nok i den daglige træning og den ikke kan gå en stabil LA1-2 stk. er den ikke klar til næste trin. Hvis man fortsætter med dette trin og hesten ikke er klar til det vil der opstå mange problemer og så hellere øve trin 1 indtil hesten er klar.
Op på hesten så at sige. Jeg plejer at have en hjælper med fra jorden (og i dette tilfælde var det min kamera mand). Få din hjælper til at bruge en longepisk (men ikke bruge snerten). Jeg benytter longepisken fordi den pisk er noget længere og derved kan hjælperen gå i tilpas sikkerheds afstand til hestens numse. De fleste heste vil komme med en negativ reaktion på et tidspunkt og det er også okay.
Få din hjælper til at starte med at lave det i præcist har gjort fra jorden. Løfte skiftevis det ene og det andet ben. I mellem tiden ligger du og leger lidt med at prøve at tage nogle skridt fremad. Hold hesten samlet imens. Hesten vil nok løfte bagbenene højere og det er en god reaktion. Sparker hesten bagud så skæld lidt ud fordi det er en uønsket reaktion og bliv ved med at tappe indtil den rigtige reaktion kommer frem. I starten ønsker vi blot at hesten tager formen til piaffen, de halve trin. Det kan sagtens blot være lidt trip-trip og hesten så lige løfter bagbenet lidt højere og så roser vi. Blot ÈT skridt ønsker vi og så stopper man og roser. Det er vigtigt hesten fortsætter med at have motivationen for at lære det.
Når i har brugt din hjælper et par gange så bed nu hjælperen om at bruge pisken højere oppe end nede på benet. Dvs begynd at ligge hjælpen lidt længere op mod hestens haser og så til sidst op mod hestens baglår (hvor vi også selv kommer til at bruge den mest) Igen - blot et trin og så ros hesten. Hesten må gerne gå frem i mens, altså det må gerne være en fremadgående bevægelse, men vigtigt er vi holder samlingen og har hesten i rammen da den ellers blot vil skridte frem og ud af rammen. Halv nogle små halve parader med dit sæde og din tøjle så hesten samles og bliver hos dig selvom der tappes lidt bagfra. Begynd nu selv med din pisk at tappe lidt bagfra og evt brug lidt ben også hvis et fungerer på din hest. Lav halve parader for hvert skridt den går fremad.
En ide kan være at hesten får lov til at skridte lidt hurtigt først og så samler man ind og så puffer man den lidt op og tapper. Igen - det kræver lidt tænding at lære en hest piaffe da hesten gerne må koge bare lidt op for at få de der trin vi ønsker i starten. Senere behøver hesten faktisk ikke at have så meget tænding da vi her begynder at finpudse og den så forstår det hjælpen.
Brug hjørnerne på ridebanen. Når vi når til det hjørne i ridehuset og lige inden du rider ud i dette hold da hesten stillet til udvendige tøjle, brug din indvendige schnkel og form hesten lidt til siden og ind på to spor. I det samme du gør det bruger du pisken på indvendige side af hestens baglår/bagben for at få en reaktion og at hesten løfter bagbenet og tager et eller flere små trin. I dressur vil vi normalt ikke have heste på to spor, men når vi træner piaffe og passage kan det være en stor fordel for at bringe hesten lidt ud af dens balance i skridten og ind i trinene. Derved tvinger vi hesten til at arbejde lidt indunder sig med sine bagben imens vi holder hesten stillet til udvendige tøjle.
I starten vil hesten måske ikke forstå en dyt, det er vigtigt at i prøver at blive ved med at tappe til i får et trin. Gør gerne bevægelsen fremadgående hvis i føler det hjælper jer. Det er ikke forkert i starten og senere kan vi samle mere og mere sammen på hesten.
Problemer der kan opstå?
De fejl der kan opstå er altså at hesten sparker bagud eller bliver sur og bukker. Det kan også ske hesten går helt i stå og begynder at bakke. Blot tag det helt roligt, hold let pres på den og ros når der sker små ændringer og små fremskridt. Hvert et ROS tæller altså i dette.
Der kan opstå de fejl at man simpelthen ikke kan få gjort hesten hidsig og levende nok. Kan man ikke det opnår man ikke at få nogle trin ud af hesten og gør man ikke det kan vi ikke rose den. Det er derfor vigtigt (med de helt meget cool og rooolige, bundstabile heste og sådan nogle har jeg ikke) at man kan puffe dem lidt op, at man kan tænde dem lidt. Det kan hjælpe fx at have lidt plastic i snerten af pisken. Eller en hjælper på jorden med en longepisk med lidt plastic i enden. Simpelthen for at gøre hesten en smule stor og hidsig i sig selv. Opnår man et trin mens hesten hidser lidt op og begynder at trippe lidt selv - kan man her lave en hurtig halv parade, holde hesten samlet og tappe lidt bagi. Får man ET trin så skam roser i hesten, beder hjælperen om at stå stille igen og så giver den evt. en godbid. Her opfattede hesten så at hvis den lige puffede sig lidt op og tog det ene trin så fik den en masse ros. Den vil derfor være tilbøjelig til at ville gøre det igen.
Afrunding:
Ros hesten og tag pauser. Arbejd ikke for meget på en gang - har hesten taget en eller to trin så ros og slut af for den dag. Tag noget mere i morgen. Lad vær med at overdrive og jeg ved godt mere vil have mere, men det er dumt fordi hesten dermed kan føle den overgribes til sidst når nu den har været god. Så - hold det for dig selv, at mere vil have mere. Tag en dyb indånding og stop for i dag.
Gå altid tilbage til trin 1 og overvej også om i er klar til trin 2 hvis hesten virkelig ikke forstår eller ikke har lysten til at give jer et trin fra ryggen.
Igen som på billedet - ikke for meget samling og ikke sætte hesten for meget bagtil, men blot lad den være godt fremadgående i starten så længe hesten viser formen. Læn jer gerne lidt fremad så i ikke lægger alt jeres vægt i hele hestens ryg da det kan gøre hesten vælger at sænke og forsvinde i ryggen og det ønsker vi ikke.
God weekend og god arbejdslyst. :)
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Piaffe træning - trin 2, små trin