Så er det blevet tid til at skrive lidt igen. Et af de temaer jeg ofte møder når jeg kom ud til mine heste kunder, er at ejer har udfordringer med, at heste bliver bange og ser "spøgelser" alle vegne.
Der kan være mange årsager til den problematik, her har jeg valgt at give en forklaring på en af årsagerne til problematikken.
Heste der bliver bange for deres engen skygge og let bliver
skræmt, kan have et overtryk af cerebrospinal væske i hovedet. Dette kan
heldigvis let korrigeres og er noget jeg tit gøre når jeg korrigere
hestene. Hos heste er det sjældent ,at det er så alvorligt som hos mennesker, derfor er der ingen grund til at tilkalde dyrelægen med det samme, hvis du har en hest, der ikke kan lide spøgelser
Tilstanden kan være meget alvorlig, hvis der er konstant Intrakraniel Hypertension hos et menneske. Her i Danmark er der ca. 50 personer der udvikler det om året. Så på vores heste er der heldigvis kun et lille overtryk, der gør sig gældende og ikke som hos mennesker, hvor det har langt større konsekvenser.
Hvad sker der inde i hesten når der er overtryk?
Dette afhænger selvfølgelig af, hvor slemt det er. Ofte vil hesten have en tendens til hovedpine, den kan have lette synsforstyrrelser og susen for ørerne. Der kan være en lette svimmelhed og i de meget slemme tilfælde vil der kunne være sorte pletter for øjende.
Med disse symptomer, er der ikke noget at sige til, at det ikke er rart at være hest. Prøv at forstille jer, at I skal lave et dressurprogram med disse symptomer i jeres hoved. Av av siger jeg bare.
Lidt fakta:
Cerebro (hjerne) spinal (rygmarv) væsken
(cerebrospinal fluid - CSF) eller hjernevæske er en klar, farveløs
væske som omringer hjernen og rygmarven og beskytter dem fra skader.
Hjernevæske består hovedsageligt af vand med få spor af proteiner,
electrolytter og næringsstoffer, som behøves til næring og normal
funktion af hjernen. Hjernevæske tjener også hjerne ved at
borttransportere/fjerne affaldsstoffer fra omkringliggende væv.
Test og øvelser til rytteren
Som jeg skriver længere oppe, så er det noget der kan korrigeres. Jeg tester simpelthen hesten for om den bliver bange, når jeg trækker en hurtig hånd forbi dens øje bagfra. Det vil sige, at jeg stiller mig foran hesten og tester. Alle heste reager selvfølgelig på denne test, men du vil stadig kunne se på din hest om det er en overreaktion.
Bliver hesten bange eller reagere på min bevægelse, så tager jeg min hånd op til hestens øje og får den til at blinke. Jeg bevæger hånde let frem og tilbage ved øjet. Hver gang hesten blinker, udligner den trykket i øjet. Ofte giver øjet en klik lyd og det er helt normalt. Jeg bliver ved til hesten ikke reager på min bevægelse mere.
Det kan være en god ide at lave denne øvelse over flere dage alt afhængig af, hvor slemt det er.
Håber det gav lidt indsigt i behandlerens univers og hvordan man via en simpel øvelse kan hjælpe hesten, så den ikke er så bange mere.
apr 2007
Følger: 30 Følgere: 27 Heste: 8 Emner: 51 Svar: 442
apr 2006
Følger: 8 Følgere: 743 Heste: 11 Svar: 346
Blogger
Tilmeldt:
nov 2008
Følger: 77 Følgere: 113 Heste: 2 Emner: 3 Svar: 29
Der kan være rigtig mange andre årsager til at de bliver bange. Smerte i kroppen er ofte en stor faktor.
Blogger
Tilmeldt:
nov 2008
Følger: 77 Følgere: 113 Heste: 2 Emner: 3 Svar: 29
jul 2011
Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 3
Kan der nogen gange ses væske under øret, og jeg taler ikke om hævede ganascher?
Når hesten er bange for egne skygge