Ja, så blev det tid til endnu et blog indlæg. I har stemt inde på min facebook side og valgte at dette skulle være ugens blogindlæg.
Dette blog indlæg vil handle om det at leve som ung af at træne heste. Jeg vil fortælle hvordan jeg gjorde, hvilke fejl jeg gjorde, hvilke rejser og tanker jeg har gjort mig siden og alle tankerne omkring det.
- Måske du er forældre til en ung der ønsker sig at leve fuld tid med heste?
- Måske du selv drømmer om det?
- Eller måske du bare vil vide hvordan det hele kommer igang?
Så er det her du skal kigge.
Sådan gik det hele til...
Jeg vil lige starte med at fortælle lidt om mig selv og den rejse jeg har været på. Kort sagt har jeg haft med heste at gøre siden jeg var 3 år gammel, i mange år drømte jeg om at blive bedrider, primært i mine unge teenage år. Som lidt ældre blev jeg itvivl om hvad jeg egentligt ville i forhold til heste og hvordan jeg skulle gøre det.
Da jeg var 15 år gammel begyndte jeg første gang at undervise, jeg underviste et par børn der var tilknyttet den rideskole min efterskole brugte, og hjalp et par veninder når de havde heste der skulle trænes eller lære tricks. Jeg havde dengang udover privat undervisning fast af to bedridere, været på et weekend kursus med Gitte Nadal og fået en enkelt lektion med Jasmin Schakt, så det var ret begrænset hvad jeg vidste, men jeg kunne da lidt og tog ingen penge for det.
Som 16 årig lavede jeg min første annonce, faktisk her på hestegalleriet. Der tilbød jeg undervisning af nybegyndere og hjælp med tilridning af ponyer, til 50 kr pr gang. Jeg fik to små elever jeg underviste fast, og jeg var fast ude ved en kvinde der havde 2 ponyer hun havde problemer med at ride da de lavede "ballade".
Som 17 årig flyttede jeg til København, jeg fik som 18 årig Dino hjem og blev her Horse Behaviorist og tog rundt på endnu flere kurser, jeg begyndte ligeledes fast undervisning ved korrektridning.dk. Jeg begyndte nu at tilbyde undervisning i jordtræning og tricks, jeg underviste ikke i ridning på dette tidspunkt og trænede ikke selv folks heste. Jeg ener jeg startede med at tage 100 kr pr time, og senere 150kr pr time. Sådan kørte det egentligt i nogen år. Jeg havde arbejde ved siden af på DR og jeg tog også en HF. Det var bare en fritids interesse at undervise.
I slutningen af 2012 havde jeg så mange elever at jeg begyndte at leve af at undervise, med et 10 timer om ugen job ved siden af i en SFO. Jeg tog stadig 150kr for en sessions undervisning, og begyndte også at spare op til at komme mere rundt på kurser med blandt andet Honza Blaha, Mia Nielsen og Ute Lehman.
Jeg begyndte nu at undervise i det meste. Dressur, spring, jordarbejde, løsarbejde, agility, tricks, problemløsning, trailertræning osv osv. Mine priser steg også så småt som tiden gik.
I 2013 er jeg så heldig at blive ansat på nyt Hesteliv ved Blommenslyst. Udover at det naturligvis var en drøm nu at have et fast job der kun gik ud på at træne heste og undervise, samtidig med jeg også begyndte at holde kurser rundt omkring i landet. Så var det en KÆMPE gave som træner at have 80 forskellige heste at leje med. Jeg er helt sikker på at jeg lærte lige så meget på det år jeg var på nyt Hesteliv som jeg lærte i de år jeg havde arbejdet før det. Ikke fordi jeg fik undervisning hver uge, men fordi at hestene lærte mig så helt ufatteligt meget.
I 2014 løsrev jeg mig fra nyt Hesteliv og startede selvstændigt op, og det har jeg gjort lige siden. Jeg har i dag en del af en gård i Ørbæk ved nyborg, hvor jeg har træningsheste, egne heste og plads til elever!
Okay, men hvordan kommer jeg så i gang?
Det er meget forskelligt hvordan folk starter, men en ting der er sikkert, er at det ikke altid er et lige så stort sats som folk gør det til at starte, for jeg anbefaler bestemt ikke at man bare siger sit job op og springer ud i det uden at tænke sig om.
For det første skal man jo have noget at undervise i, altså man skal have noget viden at give videre. Det er vigtigt at huske at som træner og underviser der tjener du penge på det du ved, lidt som hvis du forestiller dig dit hoved som et leksikon. Jo mere du ved, jo tykkere den er, jo flere folk kan du hjælpe og jo mere kan du også tillade dig at tage for at træne og undervise. Det er vigtigt at have grundviden fra flere forskellige mennesker. Hvis du kun har viden fra en eller to personer, kan du hurtigt ende med bare at stå og undervise ligesom dem. Bruge de samme eksempler som dem, de samme metoder, de samme sammenligninger, når du i virkeligheden skal finde dit eget, som måske er et mix af alt du ser.
Nogen vælger at tage en uddannelse, f.eks horse behaviorist, BBH instruktør osv, hvilket jeg varmt kan anbefale. Fordi at du her får en "helt pakke" med grundviden du kan bruge. Alle private uddannelser er weekend baserede så man kan have et fast arbejde ved siden af og betale for sin skole.
Desuden er det en god idé at se andre mennesker undervise, hvordan formidler de, hvordan kan du selv godt lide at blive undervise?
Herefter, så kom igang. Start i det små, tag ikke munden for fuld og spørg dig selv: "Hvad er min viden værd?"
Hvad er en god underviser/træner?
På mine ridelejre i 2016 spurgte jeg eleverne: "Hvad er en god underviser/træner?" og de kom med en helt masse gode svar, som jeg har kortet ned til dette blogindlæg!
Er tålmodig og lyttende
En god underviser/træner er tålmodig og lytter til de ønsker eleven har. En god træner bliver ikke utålmodig og sur selvom hesten eller eleven ikke er hurtige nok til at lære eller skal have forklaringen en ekstra gang, hvilket de ofte skal, især hvis der er tale om børn.
Er kreativ
Det sker man kommer ud til elever der ikke ved hvad de vil: "Jeg vil gerne lave jordtræning" er ikke ret præcist, og her er det vigtigt at man som underviser lige kan gribe et par kegler, sammensætte nogen passende øvelser og være kreativ.
Kender sine grænser
En god underviser ved hvornår der er heste og opgaver han/hun ikke magter eller mener man bør opgive på. Dette viser altid styrke og selvindsigt, ikke svaghed.
Er tydelig i sin kommunikation
Kan finde ud af at sige fra, men kan også finde ud af at sige til, og er altid tydelig i de ting han eller hun forklarer og mener.
Dømmer ikke
En god underviser dømmer ikke.
Jeg håber dette blog indlæg gav dig inspiration!
HVis du har flere punkter på hvordan en god underviser/træner er, så skriv gerne herunder!
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
Psst. Kan rigtig godt lide din blå jakke vi har ens
jan 2014
Følger: 40 Følgere: 101 Heste: 2 Emner: 2 Svar: 40
"Mor! Jeg vil leve af at træne heste!"