Mangfoldig bomøvelse

Mangfoldig bomøvelse

2256visninger 7 svar | 6. jan 2017
Hej HG! Jeg håber I alle kom godt over i det nye år.
Det er lidt tid siden mit sidste blogindlæg, men jeg har haft super travlt!
Dette blogindlæg kom frem i mit hoved her i dag, da jeg i den bidende kulde trænede min unge hest på snart 4. Jeg håber I kan bruge det!

Mangfoldig bomøvelse!
Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg elsker bomarbejde! Der er så mange fantastiske aspekter i bomarbejdet. Jeg mener alle ryttere burde træne med bomme minimum en gang i ugen, gerne fra jorden, da man her får et helt andet syn på hestens gang end fra ryggen. Denne bomøvelse kan dog udføres både fra jord og ryg, så den kan bruges som supplement til longeringen eller ridningen som det passer ind.


Bomøvelsens udseende:

Dette er en meget enkel bane at sætte op. Man kan forlænge og forkorte den som man lyster. Jeg satte den op på denne måde, da jeg så kunne kombinere de to dele af banen.
Når bommene er lagt på denne måde, så kan banen bruges på utallige måder.  Hvis man ser på illustrationen nedenunder, så kan man se de røde streger og den grønne streg. Grunden til, at de er forskellige er bare, for at skelne dem fra hinanden. Begge streger kan tages i både skridt og trav.
Starter vi med de røde, så kan man bruge denne bane direkte i sin longering på volte ved at skridte/trave over de tre øverste bomme. Alt efter hvor på bommene man styrer på, vil hesten skulle koorigere sine skridt og derved koncentrere sig mere om opgaven. Det er super godt for hestens hjerne, hvis man styrer på bommene i den ende, hvor der er langt imellem bommene, i midten af bommene, samt der hvor bommene er tættere på hinanden.

Er man ved at træne ligeudretning, eller rider ned af en langside eller lign., så kan man med fordel bruge de bomme, som ligger på det lige spor. Her kan de igen bruges i både skridt og trav. Afstanden skal dog muligvis koorigeres efterhånden som man skifter gangart.

Ser man derimod på den grønne streg, så kan man også bruge denne øvelse til at øve mere præcision. Dette kan man gøre, ved at styre på de smalle passager bommene på det lige spor danner. Her kan man øge sværhedsgraden ved, at du som handler står på samme sted, men guider hesten hen igennem de forskellige passager efterhånden som I kommer forbi øvelsen. Dette er dog kun muligt fra jorden under longearbejdet.

Skal man bruge bløde bomme?
Nej! Slet ikke. Jeg har brugt bløde bomme, fordi jeg ikke har andet. Jeg har kun mine bløde bomme på nuværende tidspunkt. Man kan sagtens bruge hårde/faste bomme i stedet. Brug hvad du har. Det er ikke relevant hvilken form for bomme der bruges her.
Et plus ved at bruge de bløde bomme er, at hestens proprioreceptorer bliver aktiveret hver gang hesten rører bommene med hovene. Yderligere, så vil det ikke gøre ondt på hesten at ramme bommene hvis de ikke er vant til bomarbejde.

Et andet plus ved lige præcis de bomme på billedet er, at de er i farverne blå og gul. Hestes farvesyn er ikke det samme som menneskers, men de kan dog skelne nogle farver. Farver som hvid og sort, samt gul og blå. Grunden til dette er, at disse farver er placeret i hver deres ende af hestens farvescala. Derfor vil en bane med hh. blå og gule bomme (eller sorte og hvide) også stimulere hestens hjerne.

Banen in action:
Her er et videoklip fra i dag, hvor min unge hest er igennem banen. Jeg har kun fået filmet der, hvor han går igennem på den smalle passage. Videoen er taget samtidig med, at jeg har pisk og hest i én hånd, mens jeg forsøger at guide ham igennem banen og med frosne fingre. Men jeg synes nu han tager det meget pænt, og går fint ind i den opgave, som jeg stiller ham (:


Jeg håber I kan bruge denne bomøvelse. Jeg synes selv den er ret fin at bruge - også på de dage, hvor banen ikke er til meget andet end skridtarbejde. Så kan man lige 'spice' skridtarbejdet op med sådan en bane.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Mangfoldig bomøvelse
Kommentér på:
Mangfoldig bomøvelse
Annonce