Hvordan genkender man kværke?
Efter en hest er smittet med kværke går der op til 10 dage før symptomerne begynder at vise sig. Selvom din hest ikke ser syg ud, kan den altså stadig være smittet, og kan smitte andre.
Det karakteristiske ved kværke er hævede lymfeknuder, som så udvikler sig til bylder, der oftest ses omkring ganascherne.
Før bylderne bliver synlig ser man oftest følgende symptomer:
- Nedstemthed
- Feber
- Hoste
- Klart og tyndt næseflåd
- Slimhinderne bliver rødlige og betændte
Hvordan smitter kværke?
Kværke smitter ved direkte kontakt både fra hest til hest, men også gennem menneskelig berøring.
Bakterien kan også side på udstyr som: sadler, underlag og strigler. Også i boksen og på vores tøj, samt alt hvad den syge hest kan nyse på.
Bakterien kan dog til en hvis grad sprede sig uden direkte kontakt indenfor et begrænset luftrum. Så den kan let overføres til naboerne i stalden.
Den store ulempe ved kværke er, at hesten desværre kan være rask smittebærere i op til 1 år. Det er noget langt de færreste stalde forholder sig til, efter de har været ramt af kværke.
Forebyggelse og smittebegræsning
Fra hest til hest
Smitten sker ved direkte kontakt, og ved spredning af bakterien gennem puds. Isolation er den mest effektive forebyggelse mod yderligere smitte.
Oplever du kværke i den stil, så steriliser dine hænder efter du har rørt en hest, før du går videre til den næste, for så vidt muligt at begrænse smitten i den samme stald.
Brug ikke det samme udstyr på mere end én hest, stil ikke de syge heste midt på staldgangen, men hold dem i boksen. God ventilation sikre et godt staldmiljø, og får renset ud i luften.
Fra stald til stald
Oplever du kværke i din stald, så gør de omkringliggende stalde opmærksom på det. Hæng en advarsel op på stalddøren, så gæster er opmærksomme på at de ikke skal gå ind, uden at der tages forholdsregler for videre smitte.
Advar din smed, dyrlæge massør osv. at der er kværke i stalden.
Lad være med at køre til stævner eller andet med heste der kommer fra en stald med kværke. Selvom hesten ikke er syg, kan den stadig bringe smitte med sig.
Lad ikke udefra kommende heste få adgang til stalden.
Husk at symptomerne først viser sig op til 10 dage efter at hesten er smittet. Og hesten kan fortsat smitte op til 2-3 uger efter at den er symptomfri.
De lette råd
Kommer du i flere forskellige stalde, så vær opmærksom på at du kan bære smitten med dig fra den ene stald til den anden. Oplever du tilfælde af kværke i din stald, så følg da følgende råd for at begrænse smitten:
1. Isoler de syge heste
2. Advar gæster og fagfolk (smed, dyrlæge mm.)
3. Bed udefrakommende holde deres heste væk, så længe sygdommen er aktuel
4. Vær opmærksom på at symptomerne først viser sig op til 10 dage efter hesten blev smittet, og at den kan smitte op til 2-3 uger efter at den er symptomfri.
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
maj 2007
Følger: 75 Følgere: 88 Heste: 10 Emner: 148 Svar: 1.984
Det var vist i efteråret, hvorefter det døde lidt ud, men er nu tilsyneladende blomstret op igen.
Som sagt så har jeg ikke lige været på livet af det, men jeg har set og hørt om en del karantæne opslag
Blogger
Tilmeldt:
jan 2007
Følger: 5 Følgere: 125 Heste: 2 Annoncer: 2 Emner: 4 Svar: 55
Men det sker, og det smitter utrolig meget, og utrolig let. Så min tanke var, at jo flere der ved det basale, jo lettere bliver det at begrænse smittespredning, når det nu engang hænder.
maj 2006
Følger: 38 Følgere: 69 Heste: 2 Emner: 98 Svar: 1.123
TINDUR, der har fornyligt været flere udbrud i Nordjylland. Blandt andet i de rideklubber der er omkring mig :-S
Så vidt jeg ved er alle kommet ud af karantæne.
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
jan 2008
Følger: 68 Følgere: 82 Heste: 6 Emner: 136 Svar: 2.570
Kværke - Det du skal vide