Der kan være mange årsager til, at man skal have ny hest. Lige gyldig hvad årsagen er, så er det en stor beslutning. For både ens egen skyld, men også for den kommende hestes skyld, er det godt at gøre sig nogle overvejelser før man springer ud i det.
Hvad skal hesten bruges til?
Går du med drømmen om at blive dressur stjerne, så er det ikke en tung heste race du skal ud at investere i. Ikke sagt at en jyde hest ikke kan gå dressur - den er bare avlet til et andet formål. Så hvis din drøm skal have en chance for at gå i opfyldelse, er det vigtigt at du får gjort dig selv klart, hvad du vil bruge hesten til.
Økonomi
- Hvad er dit købsbudget?Har du pengene eller skal du ud og låne til det.
- Hvad har du til at købe nyt udsyr? Fx. ny sadel der passer til dig og heste
- Hvad må du bruge på opstaldning
- Forsikring
- Er det sat penge af til pludselig sygdom, som næsten altid sker i weekenden?
- Udgifter til undervisning
- Udgifter til smed, tandlæge og behandling
Ambitioner i forhold til tid
Her skal du gøre dig overvejelser om, hvor meget tid du har om ugen til at være sammen med din hest. Her er det vigtigt at du er ærlig over for dig selv. Dine ambitioner er nødt til at passe til den tid du har til rådighed. Har du kun tid 1- 2 gange om ugen, så er dine ambitioner at ride stævne på højt plan ikke så realistiske, så er det måske mere en turhest du skal gå efter.
Kemi
Noget som jeg synes er rigtig vigtigt, det er om der er kemi mellem hest/pony og ejer. Det er ikke altid nok at hesten bare er sød. Min venindes hest kan jeg rigtig godt lide, men det er ikke en hest jeg selv ville have. Vi accepter hinanden men vi bliver aldrig "hjerteveninder". Det er ikke nok at hesten er smuk - for det er de næsten alle sammen :-)
Skadet hest
Køber du en hest der har en skade, så kan det godt være at den er gratis eller meget billig. Der er en grund til at hesten er det. Selvom om der står "Ask" eller "Blue Horse" på bagdelen af den, så lad dig ikke narre af det. Disse heste ender ofte med at koste mere i "reparationer" end det ville have kostet at købe en sund og rask hest . Der er stadig ingen garanti for, at den kan bruges til det du egentligt ønsker og handlen kan ikke gå tilbage.
Har du de evner der skal til
Man kan altid arbejde på at forbedre sine evner. Der er mange dygtige undervisere rundt om i landet og når man først har fundet sin rette hylde inden for ridesporten, så er man oftest godt klædt på.
For at undgå frustrationer og konflikter med sig selv, er man nødt til at være ærlig. Har jeg de evner der skal til eller vil jeg ønske at jeg har dem? For mig vil det være helt skørt at købe fx en springhest, da jeg ved jeg aldrig kommer til at springe, selvom om jeg synes det må være rigtig fedt.
Fordel og ulemper
Når du har gjort dig de første overvejelser, så er det godt at lave en liste med fordel og ulemper ved køb af netop den hest du kigger på. Inden for coaching, hvor man arbejder med livshjulet, så kan man afveje om ens valg konflikter med andre ting i ens liv. Hvis du fx køber en hest der kræver ridning 5 dage om ugen, så kan det være i konflikt med dit sociale liv med vennerne.
Fordel : Du vil få en vel trænet hest og nok kunne tage til stævner efter dine evner
Ulempe : Du vil ikke få så meget tid sammen med vennerne og der vil være nogle ting du må vælge fra fx. fester, bio ture m.m.
Håber denne lille guide til valg af hest, kan hjælpe dig med at vælge den helt rigtige hest for dig. Det kan godt være, at der er flere ting der burde være med på listen, men her er mit bud på, hvilke overvejelser jeg vil gøre mig, hvis jeg skulle ud og købe en ny hest.
sep 2009
Følger: 56 Følgere: 63 Heste: 1 Emner: 621 Svar: 11.295
Blogger
Tilmeldt:
nov 2008
Følger: 77 Følgere: 113 Heste: 2 Emner: 3 Svar: 29
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Har lige i denne weekend siddet som skriver til et stævne, hvor dommeren og jeg kunne blive hjertelig enige om, at rigtig mange mennesker ville kunne få meget bedre oplevelser i deres hesteliv, hvis de gik efter at få en god tur, fremfor efter "drømmen", som de hverken har evnerne eller helbredet til at få glæde af.
At også mange gode heste rent faktisk ender som "dumme uopdragne heste", fordi de ender hos nogen der har købt en drøm, og ikke en realitet.
Jeg har en veninde, som altid har redet på "halvskøre" letbenede fuldblodsprægede springheste, som glad og gerne har tabt deres rytter. Hun er hesteløs for tiden, så jeg har lokket hende med på skovtur på min ollebolleblanding, som hun ikke har haft så meget tilovers for. I går red vi tur for anden gang, og af en eller anden grund var min letbenede fuldblodsprægede DV-dressurhest mildest talt oppe på den højeklinge, og mildest talt "halvskør" - og min ollebolle ja han var da ligeglad med, at kræet ved siden af på skovstien snorkede og snøftede, piafferede og gik passage. Til gengæld kom derflere og flere positive kommentar fra min venindes side ang Ollebollen, som efter en 2 timers skovtur stadig tog det med ophøjet ro, at knaldperlen ved siden af fik et føl på tværs over en cykelrytter 500 meter væk på skovstien. Så da turen sluttede måtte hun overgive sig - nøj hvor var det skønt at ride på en sød, rolig og velredet hest
Mvh Charlotte
aug 2015
Følger: 30 Følgere: 7 Emner: 12 Svar: 108
Blogger
Tilmeldt:
nov 2008
Følger: 77 Følgere: 113 Heste: 2 Emner: 3 Svar: 29
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Så jeg håber i tilæg til alle de vigtige ting du har nævnt at hvis man ikke kan indlæringsteorien, og formår at udføre denne i praksis, så skal man holde sig fra heste under 8-9 år alt efter hest og temperament selvfølgelig..
Mvh TT
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Og det som jeg lykkeligt red på da jeg var 15 og 25 år, det ville jeg ALDRIG sætte mig op på i dag
Jeg er både bevidst om, at jeg KAN blive alvorligt skadet, og at det vil have alvorlige konsekvenser for om jeg kan blive boende hvor jeg bor, arbejde med det jeg arbejder, og i det hele taget kan blive invalid af min sportsgren. Og så gør det bare 1000% gange mere ondt at falde af/slå sig/komme til skade nu, end da jeg var ung - formentlig er man blevet lidt mere stiv, falder mere tungt med alderen
Til gengæld har jeg så min erfaring jeg kan trække på, så ud over at jeg i dag ikke kunne drømme om at ride på en hest, som smed mig af på ugentlig basis ( min gamle hest havde den vane) og derfor slet ikke sætter mig op på sådan et krapyl, ja så kan jeg træne mine heste på den måde som gør, at vi når slet ikke ud i de konflikter.
Mine veninder som er nogle år yngre end mig, men som til gengæld så har børn - hvilket også gør noget ved ens mindste, ja de har også udskiftet "kugleskøre kramper", med 15-18 årige fjordheste og mindre varmblodsheste. Heller en god tur, end en hest som alle på sidelinien står og savler over, men som slår dig til lirekassemand jævnligt.
Mvh Charlotte
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh drille TT
Kunsten at vælge rigtigt