Så blev det tid til et blog indlæg herfra. Det har stået stille et stykke tid, men i dag som jeg stod og trænede en af mine skønne heste, fik jeg pludseligt dette blogindlæg i hovedet, som jeg håber du vil bruge tid på at læse.
"Hesten skal respekterer vores personlige rum"
Jeg ved ikke om du har hørt denne sætning, men hold da op jeg har hørt den mange gange igennem årene. At hesten skal respekterer menneskers personlige rum. Altså hesten skal ikke gå ind i os, stå for tæt på os osv osv. Nogen trænere er endda meget strenge med dette personlige rum og bruger enten voldsomme bevægelser eller måske en pisk/et tov til voldsomt at fortælle hesten at den skal holde sig fra "det personlige rum" som mange betegner som cirka 1 - 1,5 meter rundt om personen der står på jorden og træner.
Da jeg startede med jordtræning havde jeg en underviser der havde super meget fokus på det personlige rum, og at hesten skulle forstå at hvis den ikke var blevet inviteret, så skulle den ikke komme for tæt på.
Fint nok, det giver okay mening for mig at mig og hesten ikke skal "stå oppe på hinanden". Men hvorfor gælder det kun den ene vej?
_______________________________________________________
Lad os rage på fremmede mennesker!
Du er et fremmede sted, måske en ny arbejdsplads, på en ny skole eller måske på date? Du skal møde det her nye menneske for første gang, hvad gør du?
De fleste mennesker smiler venligt og giver så hånden, måske ikke engang et håndtryk, nogen mennesker er så generte at de helst bare lige vil nikke og sige hej. Men fælles er at vi holder lidt igen, der er ikke mange mennesker der bare går hen til fremmede mennesker og begynder at rage på dem. Forestil dig at hilse på et fremmede menneske der gik hen og begyndte at røre med deres hænder i dit hoved, hår, skuldre, mave, ryg? En smule upassende og ubehageligt? Yep! Hvorfor?
Fordi at de overskrider dit personlige rum!
Det personlige rum kan dog ændre sig. Flere psykologiske undersøgelser viser at det gennemsnitlige menneske helst vil stå 3-4 meter væk fra folk de ikke kender. Altså f.eks når vi står ved bussen og venter.
Hvis vi skal "møde mennesker", altså det man kalder en "semi-fremmede", eftersom vedkommende er fremmede men det er meningen vi skal lære vedkommende at kende, så syntes man cirka 1,5-2 meter er passende afstand til at føre en samle.
Blandt venner er gennemsnits afstanden til sine venner 50-100cm, og blandt tætte venner eller kærester, endnu tættere.
Altså er der ingen (eller meget få) der syntes det er fedt at fremmede mennesker kommer alt for tæt på.
_______________________________________________________
Og hvad har det så med hestetræning af gøre?
Måske du genkender dig selv i det her, eller ihvertfald har set nogen gøre det. Men hvor mange mennesker invaderer hele tiden fremmede hestes rum uden at tænke på det?
"Neeej se hesten!" også skal den ellers aes og klappes og nusses på hele kroppen. Måske du skal ud og se en ny hest, prøve en ny hest? Måske en du skal købe eller på en rideskole? Indenfor de første 15 minutter i selskab med heste har du sikkert allerede klappet den på hals, skulder, måske striglet den og løftet alle 4 hove... Tænk hvis fremmede mennesker gjorde sådan ved os? Bare hen, også må man ellers nusse alt det man vil "bare" fordi at hesten jo er så blød og fin!
Jeg har rigtigt mange gange oplevet at heste slet ikke vil røres ved. Især da jeg arbejdede på nyt Hesteliv. Heste der hele deres liv har været fortalt af mennesker at der er "my way, or the high way". Flere gange når jeg slap disse heste løs på ridebanen, fandt jeg ud af hvor meget de faktisk ikke gad at røres, især ikke af fremmede. Hovedet? nogengange okay... Halsen? Njaah... Resten af kroppen? No thanks!
Som alle mennesker er heste forskellige, nogen har det bedre end andre - men fælles er ofte at hestene sjældent får lov til at selv at komme og hilse på mennesker, menneskerne bestemmer hvordan det første møde skal gå.
_______________________________________________________
Men hvad så?
Når jeg møder en ny hest så stiller jeg mig altid skævt foran den, og lader den snuse hvis den skulle have lyst. Typisk aer jeg kun en fremmede hest lidt på halsen, hvis den står bundet. Mange folk syntes det er en smule åndsvagt, for hesten står jo stille go ser ikke ud til at hade det - typisk fordi den hele livet jo bare har været vant til at sådan gør folk.
Når jeg har en ny elev der skal møde en af mine heste, så starter vedkommende ALTID med hesten i ridehuset/på ridebanen. Hesten strigles altså ikke først, for før man skal pille en hest imellem benene og nusse den på benene, så syntes jeg godt at hest og person må kende hinanden en smule. Derfor ud på ridehus eller i ridebane, også løse et par opgaver sammen med hesten, så begge lige kan se hinanden an og lære hinanden at kende, lidt ligesom team-building når man skal kende de nye folk man går i skole med.
Så "Buttom line" for mig er altså... Hvorfor er der så kæmpe stort fokus på at hesten ikke må gå ind i vores personlige rum, når vi hele tiden træder ind i dens?
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
nov 2010
Følger: 54 Følgere: 46 Heste: 1 Emner: 1 Svar: 5
nov 2016
Følger: 2
nov 2009
Følger: 1 Følgere: 33 Heste: 2 Emner: 228 Svar: 959
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Jeg er så heldig at eje to dejlige vallakker, og har haft dem siden de var 1 år begge to - nu er de 8 og 9 år gamle.
Og det sjove er, at den ene er det største kælenussepusse hoved, som ikke kan få nok kæl, klap og nus - og han fravælger mad, hvis der er nus i stedet for. Han er lettere voldsom i måden han enten ligger sit hoved på ens skulder, for at man kan klø ham under kæberne, eller når han trækker en over til boksen med hovedet som krog over skulderen, fordi man skal klø ham på halsen og bringen.
Den anden gider ikke nus, kæl og klap - det vil han yderst gerne have sig frabedt. MEN han vil meget gerne stå ved siden af et menneske, og røre blidt ved mennesket med læberne, og når han indbyder til det, så må man meget gerne røre ham lige så blidt igen. Mistolker man det, og tror han vil kramme og nusse nusse - så går han.
Når man får lov til at røre ham blidt udstråler han en ro og en samhørighed, som jeg føler mig priviligeret over at være en del af
Så jeg tror, at hvis man lærer sine heste at kende, hardenberg daglige kontakt med dem, og er "stillet ind på" mentalt hvad de signaler, så vil man opleve denne forskel på personligt rum og hele deres personlighed.
Mvh Charlotte
nov 2014
Følger: 69 Følgere: 29 Heste: 4 Emner: 3 Svar: 7
alle heste er forskellige! det er ikke fordi jeg mener man bare blindt skal gøre som det passer en. Man skal altid have føling med det man laver når vi har med de fineste væsner at gøre
Der er mange mennesker der har heste, hvor de siger at hesten er en "enmands hest". Jeg forstår godt hvad de mener med begrebet, og til dels er det også rigtigt ved nogle heste. men jeg synes det er vigtigt ikke at "isolere" sin hest til kun at kunne rides af en selv eller kun at kunne begå sig med en selv. jeg mener det kun er sundt for hesten at prøve at blive redet af forskellige personer, blive rørt ved, håndteret osv.. selvfølgelig med de samme principper som man selv går efter.
omvendt VED jeg også det er MEGET praktisk at lære hesten at sommetider skal den IKKE være i ens personlige rum (ved netop ikke altid at være i dens konstant) for så får man altså heste der kravler op og ned af en. og det kan jeg ikke døje i længden personligt
det er lidt det samme jeg tænker med det personlige rum man kan gøre det til noget rart at være i det, og være i det på forskellige måder! og noglegange slet ikke være i det - heste er forskellige som nat og dag, lige akkurat som os mennesker. Mærk efter, mærk efter, mærk efter
dec 2014
Følger: 42 Følgere: 24 Heste: 2 Emner: 15 Svar: 293
Sad og tænkte på at når vi lader hesten snuse til vores hænder er det vel lidt i stil med et håndtryk. Meget interessant!
jan 2008
Følger: 13 Følgere: 19 Heste: 2 Emner: 34 Svar: 3.577
Det er helt utroligt hvor mange der faktisk ikke opfatter hesten som en ligelig part - ja, som nærmest er direkte paniske over om hesten nu er "respektløs" fordi den udtrykker sig på en bestemt måde osv... mens man selv er suverænt frataget fra de regler...
Super fedt med et indlæg, der også lægger vægt på vores egen adfærd, og jeg er helt enig
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
Tak for jeres kommentarer.
Det er heldigvis forskelligt fra hest til hest og det er dejligt. Min Lancelot inviterer meget hurtigt fremmede ind i hans personlige rum ved at stille sig sidelæns i mod dem, fordi at han gerne vil fortælle dem at det er fantastisk at få nusset maven lige ved navlen! Haha!
Og det er jo fantastisk! Jeg syntes bare at hesten altid bør inviterer en. Self "skal" hesten nogengange kunne accepterer fremmede, ligesom at en læge skal kunne undersøge mig, skal dyrlægen jo også undersøge hesten selvom han er fremmede. Men der er forskel på at hesten skal kunne det, også konsekvens at fremmede overskrider den grænse :D.
Tak for alt den dejlige respons!
jan 2007
Følger: 68 Følgere: 62 Heste: 2 Emner: 450 Svar: 3.847
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
Det har du helt ret i, men nu er jeg i forvejen lidt stemplet som en sær hippie. Egentligt gør det mig ingenting, for jeg vil tilgengæld altid gerne forklarer folk hvorfor det er at jeg handler og mener som jeg gør, så det ikke bare er: "Puuha nej ikke strigle min hest, vi går ind i ridehuset" xD
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.031
Haha, Fleur invitere aldrig nogen ind i hendes personlige rum :b.
Folk er like " hvorfor ser den så sur ud? "
Me be like " sådan ser den altid ud.... Den gider ikke have du klør den i hovedet og siger " mussenussetutsse hvor er du nuttet! "
Det er en fremragende teknik til at undgå kontakt, at ligne en der har tænkt sig at plante en hov i maven på folk ;o)
aug 2009
Følger: 122 Følgere: 268 Heste: 19 Emner: 386 Svar: 7.171
dec 2008
Følger: 20 Følgere: 50 Heste: 4 Emner: 28 Svar: 1.220
Det er også ret interessant at starte en grøn hest med at respektere dens rum fuldstændigt - det afspejler sig (hos nogle) i løbet af ingen tid! Det får mig til at tænke, hvorfor skal hesten være den første til at respektere os? Jeg synes også vi bør vise hesten den ydmyghed ved at respektere den "uden grund" ligesom vi beder den om at gøre.
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
aug 2009
Følger: 122 Følgere: 268 Heste: 19 Emner: 386 Svar: 7.171
sep 2009
Følger: 1 Følgere: 2 Svar: 49
jun 2014
Følger: 40 Følgere: 30 Emner: 150 Svar: 1.700
feb 2016
Følger: 3 Svar: 1
Jeg kom egentlig lige til at tænke en del over det med personligt rum imellem min pony og jeg.
Tror egentlig at vi har det meget åbent med det og respekterer når hinanden synes det er okay.
Tit når vi er ude og jordtræne og hun kommer hen til mig, så er det okay at blive nusset i hovedet, men hals og krop er no go! Andre gange kan jeg tage armene om halsen på hende gå om bagved hende og kramme hende på numsen og kæle hende hvor jeg vil.
Nogen gange vil jeg ikke ha hende ind til mig og skal bare tydeligt sige nej eller bak, hvis ikke hun skal komme ind, hvor hun ind imellem kan få lov til at skubbe til mig og stå klistret op af mig(hvilket hun er ret glad for xD)
Så jeg tror det er vigtigt at man faktisk ser på sin søde hest på selve dagen om, hvordan man har det med sit personlige rum lige den dag
feb 2016
Følger: 25 Følgere: 4 Emner: 17 Svar: 72
Hvorfor respekterer vi ikke hestens personlige rum?