Hvorfor er dressur så vigtigt?

Hvorfor er dressur så vigtigt?

2194visninger 4 svar | 17. feb 2016
Dette er mit første blogindlæg herinde på HG.

Om mig selv kan jeg fortælle, at jeg er 26 år gammel, har uddannet min egen hest (som faktisk er min venindes). Hesten kunne intet da jeg startede med hende for 3 år siden og i dag er hun B hest i dressur, går landsstævner og MA. (vi skal dog ud og prøve kræfter med en Prix st. George til foråret)

Jeg underviser og træner heste, også heste med problematisk adfærd eller alm. problemstillinger (såsom trailerlæsning) Pt. har jeg 4 heste i træning/undervisning og nyder at arbejde med udviklingen af både hest og rytter. Jeg er også uddannet dressurdommer indenfor Dansk Rideforbund og det er min passion at dømme til stævner i weekenderne.

Når vi taler dressur og heste kan man tænke på mange ting. Det kan være skole over jorden, bidløs ridning, alm. klassisk dressur, jordtræning osv. Det jeg vil komme ind på i dette blog indlæg er primært den alm. klassisk dressur hvorfor man bestræber sig på, at ride efter en løsgjort hest som arbejder korrekt i hele kroppen.

Heste er forskellige og derfor skal de også trænes forskelligt. Den gode træner/underviser ved dette og træner derfor hestene forskelligt. Hos en hest virker 1 og hos en anden hest virker 2. Målet er at vi opnår præcist det samme, men midlet og hjælpen kan være forskellig for at nå dertil. Heste taler ikke menneskesprog og derfor må vi som ryttere og trænere sætte os ind i hvordan vi taler bedst muligt med hesten. 

Heste modtager ud fra det, at de meget gerne vil have fjernet pres, have mad og ros. Derfor er det nemt at træne heste. De fleste heste vi kender er fx enormt mad motiveret (positiv forstrækning) De fleste heste er nemme at arbejde med når vi også taler pres. Alle heste i træning vil nemlig rigtig gerne af med det pres igen for at få ros (presset forsvinder). Dette kaldes negativ forstrækning. Om vi vil være ved det eller ej; Vi alle bruger negativ forstrækning i træning af heste. (kan kombineres med positiv forstrækning) Negativ forstrækning er ikke noget negativt. Negativ forstrækning betyder blot at vi tilfører et pres og når hesten reagerer som vi ønsker fjernes dette pres = hesten får ros.

I korte udlæg gør vi det jo hele tiden uden at tænke over det. Vi trækker en hest ind fra folden, bremser hesten i grimen og træktovet og siger måske endda også prrr lyd med munden. Hesten stopper op når vi ligger presset (og på en rutineret og lyttende hest er det meget lidt pres vi ender med til tilføre) Når hesten er stoppet op for vores ”anholdning” i grimen/træktovet slipper vi kontakten med træktovet. Her har vi udført negativ forstrækning. Vi har bremset hesten via tovet, tilføjet presset i hestens grime, hesten stopper op som vi gerne vil have og vi slipper grimen og presset.

Grundarbejde hos dressurhesten er vigtig omend den er ung eller gammel. Jeg slår fast; Ingen heste er for gamle eller dumme til at lære noget og det samme gælder rytteren. Alle ekvipager kan lære dressur sammen, det handler blot om, at få den rigtige guide til at gøre det korrekt.

Vi skal huske vores træningsskala: Takt, løsgjorthed, accept af bid, spændstighed, ligeudretning og samling.


Sakset fra Dansk Rideforbunds Fordringer i dressur ^

Hvorfor er dette så vigtigt når vi træner heste?
Det er vigtig at opbygge hesten korrekt fra starten så vi opnår en smidig hest som går taktfast og suger korrekt ud til begge tøjler. Dette er absolut basis. Herefter bygger vi resten ovenpå grundridningen hvor vi vil opnår mere ligeudretning af hesten ind og ud af øvelser (ergo skal vi igen tilbage til det med hesten nu kan suge ud til begge tøjler og skubbe korrekt af med begge bagben, hvilken faktisk er svære end man lige går og tror) Der begynder at komme noget spændstighed i hesten såsom mere afskub, bæring og rummelighed. Hvorfor vil vi gerne have dette. Vi vil gerne have mere af det fordi det betyder at hesten er begyndt at blive bedre styrket og kan forlænge sine skridt korrekt ud til tøjlen og derved også begynder at bære rytteren igennem øvelserne. Det sidste vi når til er samlingsgraden.


Lara i en opvarmningsfase - også et sted man starter med de unge heste. Let, løs kontakt fortil, energi bagtfra og hesten søger ud og frem til hånden.

Hvordan skal vi ride dressur og hvorfor er det så vigtigt? 
At ride dressur og styrke sin hest samt gøre den lydig for små hjælpere er enormt vigtig i træningen af heste. Omend du er springrytter, militaryrytter, hygge- eller skovtursrytter. En hest skal lære at bruge sin krop korrekt så vi undgår at hesten slider sig selv i stykker. Hvis hesten bliver guidet til, at lære at gå korrekt fra starten af, vil hesten opnå bedre styrke til at bære sig og rytteren korrekt med sine rygmuskler. Derudover er det vigtigt at hesten er lydhør for ens hjælpere. Dette gælder igen både når vi rider dressur eller skovture. Hesten skal være lydig og hesten skal lytte til rytterens små signaler så vi altid kan stoppe hesten, få hesten til at gå fremad når vi beder den om det.

Så hvordan skal en dressurhest egentlig gå?
En dressurhest skal gå forskelligt an på dens alder og dens træningsniveau samt kondition. Man kan ikke forlange en 4 års bære sig selv korrekt og er begynder at samle sig og sætte sig bagtil. Hesten skal – ligesom mennesker i træning – opbygges fra bunden og styrkes igennem det arbejde rytteren ligger i hesten.

Det basale vi stræber på er en hest som: Arbejder bagfra og ud til hånden og aldrig omvendt – som er trukket tilbage til biddet. Hesten skal vises at ryggen skal rejses og energien skal komme fra bagparten, op igennem ryggen hvor den bære sin rytter og ud til hånden hvor hovedet derved vil ”falde ned på plads” til biddet. Hvordan gør vi så dette? Halve parader. Halve parader også kaldet en anholdning betyder at vi administerer hestens energier i kroppen og derved viser hesten hvordan den skal administerer disse energier. Ergo vi laver en påvirkning i hestens krop for at hjælpe den til at forstå, at den skal bruge ryggen, bruge i bagpart/energien bagfra og derved lade hovedet falde ned og suge korrekt til biddet.

Jeg vil komme endnu mere ind på alle disse ting og uddybe flere af dem i flere blog indlæg.

Hvis i har nogle spørgsmål, kommentarer eller evt. ideer til HVAD i gerne vil have jeg bringer i mine næste blog-indlæg må i rigtig gerne skrive det nedenfor. Tak fordi i læste med :)

I kan følge min hest og jeg på Facebook også: https://www.facebook.com/larasverden/

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvorfor er dressur så vigtigt?
Kommentér på:
Hvorfor er dressur så vigtigt?
Annonce