Hvilke kvaliteter skal min mounted-games pony have?

Hvilke kvaliteter skal min mounted-games pony have?

2855visninger 13 svar | 17. maj 2016

I mit sidste blogindlæg fik jeg en kommentar fra en der spurgte, om jeg ikke kunne forklare hvilke kvaliteter mine mounted-games ponyer har, og hvad der gør de er egnet til mounted-games. Jeg tænkte det var en super cool idé, men jeg tænkte, at jeg gerne ville slå det sammen med, hvilke kvaliteter jeg synes en mounted-games pony skal have.

 

Dette er selvfølgelig en personlig holdning, og det er kun hvad jeg gerne vil have – andre behøver selvfølgelig ikke synes det samme.

 

En af de ting som er vigtigt for mig, og som jeg synes burde være vigtigt for alle, er at finde en pony som passer til en selv, både i højden men også til ens vægt. I mounted-games har det været en tendens til, at rigtig store ryttere rider på rigtig små ponyer, specielt i udlandet, og det er selvfølgelig ikke i orden over for ponyen. Derfor har den internationale mounted-games forening, IMGA, lavet højde og vægt skemaer, som er ideelle som guidelines, når man køber ponyer. Skemaerne kan findes lige her: http://www.mounted-games.org/imga/games/height-weight/index.html - der står også noget om hvordan man aflæser skemaerne, for de kan være lidt svære. Der er blevet lavet nye skemaer, som er gældende fra 2017, og det er dem jeg har valgt at bruge.

Jeg er selv 177cm, og vejer ca. 77kg, og mine højde/vægt skemaer kan ses herunder – den øverste er med Minx som er 143cm, og den nederste er med Dronning som er 137cm:

 

Minx højde


Minx vægt


Dronning højde


Dronning vægt


Den røde plet, som man lige kan skimme, er hvordan jeg passer til hesten. Som I kan se har Minx en passende størrelse både mht. Min højde og min vægt, hvor Dronning er for lille fra 2017. Da skemaerne stadig ikke er gældende, må jeg godt ride hende i år, men desværre ikke næste år.

 

Derudover er temperamentet af ponyen rigtig vigtigt for mig. Minx er rigtig rolig og cool i nye situationer, og hun bliver aldrig rigtig bange for noget, og hun kan for det meste tage det hele i stiv arm. Hun bliver aldrig rigtig vild og ustyrlig heller. Dronning, derimod, er ofte rigtig vild og fremadgående, og hun kan sagtens blive bange for noget hun har set 100 gange før. Dronning er også mere ung i hovedet end Minx er, da Dronning ikke er blevet redet lige så hyppigt som Minx.

Desværre kan Minx nogle gange være lidt for cool til hvad jeg gerne vil have hun skal være, så det kan til tider være svært at få hende ”op at køre”, som jeg gerne vil have hun skal. Og nogle gange kan Dronning også være lidt for vild til min smag, så hun kan være lidt svær at kontrollere.

Så hvis jeg selv kunne sammensætte en pony, ville den have en smule af både Minx og Dronning. Gerne rolig og cool med nye ting og inde på banen, men den skulle samtidig være fremadgående og lidt vild.

 

Det er selvfølgelig også vigtigt, at man ”klikker” med hesten – altså at man selv føler hesten passer til en. Jeg har selv haft flere ponyer, som jeg har købt pga. Deres talent, men som jeg faktisk ikke har haft lyst til at eje. Det lyder super mærkeligt, men jeg har det lidt sådan, at hvis jeg ser potentiale i en pony, så er det lidt lige meget, hvordan jeg har det med at ride den. Men det er rigtig vigtigt at man føler man kan stole på sin hest og ikke er utryg ved at ride den, og hvis man føler man er det, synes jeg bestemt ikke det er det værd.
Jeg kan sagtens mærke forskel på, om jeg rider på en hest, som jeg godt kan lide, f.eks. mine egne, eller om jeg rider en pony bare for at ride den, f.eks. en låne hest.

 

 

Bygningen af ponyen betyder ikke så meget for mig. Jeg ejer både en stor og en lille pony, men også en smal, medium og bred pony. For mig er det vigtigt, at jeg ligesom har en hest at sidde på. Jeg kan ikke lide at ride på ponyer, som er alt for smalle, så det føles som om, de ligesom forsvinder under mig. Minx er den bredeste pony, som jeg har sat på, og jeg føler mig rigtig godt tilpas, når jeg rider hende. Men Minx er også en rigtig lang pony, hvilket jeg nogle gange kan se som lidt en ulempe, f.eks. når man skal lave små vendinger, kan det være svært at få hele kroppen med, hvorimod Dronning er ret kort, så der er ikke så meget af hende, der skal drejes rundt. Og det skal selvfølgelig ikke forstås som om, at lange ponyer ikke kan vende så godt som kortere ponyer, for jeg tror faktisk Minx kan vende hurtigere end Dronning, men det skal forstås som om, at der bare er lidt mere pony at arbejde med.

Så hvis jeg skulle have en pony, så ville det ikke være så vigtigt for mig, hvorvidt den var bred eller smal, kort eller lang, så længe jeg føler mig godt tilpas.

 

Hvilket er det vigtigste ved mounted-games, synes jeg. Hvis man rider på en pony, hvor man hele tiden føler sig utilpas og måske lidt malplaceret, så kan det være rigtig svært at præstere ordentlig. Det kan være svært at stole på hesten, hvilket også er et af nøgleelementer i mounted-games. Det er en sport, hvor rytteren og hesten skal arbejde sammen, og det kan man ikke, hvis man ikke har det godt, mens man rider.

 

Så hvis du sidder derude og har en pony, hvor du tænker ”hmm, kan den mon bruges til mounted-games?” så er svaret som regel ja. Mounted-games er for alle ponyer, og hvis du tror på din pony, skal det nok blive til noget.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvilke kvaliteter skal min mounted-games pony have?
  •   18. maj 2016 Fedt oplæg! smiley

  •   19. maj 2016 Fedt oplæg. Jeg nævnte at jeg synes mounted games så virkelig sjovt ud overfor min kæreste og viste ham en video, svaret var bare: "Du går da bare i gang, det gad jeg ihvertfald godt se kaliber gøre, det der!". Kaliber er halv belgier, godt 167 høj og relativt gumpetung i sine vendinger XD
    Men ville gerne prøve det på en erfaren pony engang smiley


  •   19. maj 2016 Haha ja det kan godt blive lidt svært så. Men det er rigtig sjovt! Kan kun anbefale det. Hvis du nogensinde kommer forbi Sønderjylland, skal du være mere end velkommen hos mig hehe smiley

  •   20. maj 2016 Hvad med træning af ponyen til alt den vægt? Starter du bare ridning med det samme eller laver du styrke øvelser med ponyen før reel ridning?

    Jeg har en redet på pony på 134cm og 350kg, jeg har ikke redet hende sønderligt, det har en rytter på ca 45 kg dagligt i en længere periode. Men nu stopper hun og jeg ville så bruge ponyen selv. Jeg er 170cm høj og vejer ca 65kg.
    Jeg er bare så bange for at være for stor og ødelægge hende, jeg ser ikke uharmonisk ud på hende..

    Undskyld et sidespring og super fint indlæg smiley


  •   20. maj 2016 Nu har jeg kun haft ponyer hele mit liv, så jeg har altid bare sat mig op og redet dem. Det ved højde og vægt mht. Hvor meget ponyen kan bære, bekymrer mig ikke så meget, for jeg ville ikke ride på en pony som ikke kan bære mig.
    Udfra din beskrivelse lyder det som om du godt kan ride på din pony, men det kommer jo også an på dens bygning. Så hvis du selv føler du er for stor, så lad være med at ride den smiley


  •   20. maj 2016 jeg føler mig lidt for stor, men der bunder nok også i Jeg aldrig her redet hest under 162 cm smiley

    men tak for svar.


  •   20. maj 2016 Hvordan kan det være at guidelines fra mounted games ikke læner sig op af de forsknings resultater der ligger i forhold til rytter og vægt?

    Man har jo længe sagt at rytter max må veje 15% af hestens vægt. Nyere resultater viser jo så at det kan være skadeligt for hesten hvis rytter vejer over 10%.
    Og umiddelbart vejer du jo mere end 15% på din store pony, og procentdelen ligger jo så tilsvarende højere på din 2 er pony.. Er det slet ikke noget der bekymrer dig? I kravler/hopper jo en del op og ned på ponyerne, belaster deres ben med skarpe vendinger osv..


  •   20. maj 2016 Hej
    Tak for dit spørgsmål som jo er rigtig interessant i forhold til mounted games og noget vi naturligvis går rigtig meget op i.

    Det internationale Mounted Games Forbund IMGA har brugt rigtig meget tid på at undersøge forholdene i netop vores sport i forhold til højde, vægt, stangmål og bygning på ponyen men også i kombination med rytterens erfaring og balance.

    Derfor blev der i 2012 udarbejdet nogle særlige regler for rytteres højde og vægt.
    Disse regler blev udarbejdet af en af Englands førende dyrlæger og hans kollegaer. I 2016 er disse regler blevet skærpet yderligere, og disse regler træder i kraft fra 2017.

    Siden jeg fik min kat. 2 pony er jeg vokset, og derfor er den også til salg, da jeg naturligvis ikke ønsker at overbelaste min pony på nogen måde, men heldigvis er det ikke noget der generer den på nuværende tidspunkt, men på sigt kan det naturligvis få konsekvenser, hvilket jeg ikke ønsker.

    Alle equipager bliver før stævnestart checket i forhold til højde/vægt skemaerne, således at ingen pony startes hvis ikke det er indenfor skemaerne.Ydermere er der TD'ere til alle stævner uanset niveau der tilser alle ponyer før start og overværer hele konkurrencen for at sikre at ingen ponyer lider overlast. Alle de danske TD'ere er uddannede dyrlæger pt. hvilket jo sikrer ponyerne et hestefaglig tilsyn.

    I 2017 når de nye regler træder i kraft skal nogle af de danske ryttere skifte pony, for fremadrettet at få lov at ride, så i år vil der være flere ponyer til salg end ellers indenfor sporten.

    Så kan man spørger sig selv, hvorfor vi ikke i 2012 blev præsenteret for de kommende regler for 2017, og til det er det via forskning blandt andet undersøgelsen du henviser til og erfaringer at skemaet er blevet skærpet yderligere.

    Hvis du har lyst til at se nærmere på højde vægt skemaet så kan du se mere på www.mounted-games.org de ligger under guidelines og derefter weight and heigh.

    Jeg håber det gav svar på dine spørgsmål og et bedre indblik i sporten og de forbehold der tages for at passe godt på ponyerne


  •   23. maj 2016 Hvor har du købt din MountedGames hjelm? Syntes nemlig ikke jeg kan finde en der ligner din smiley


  •   23. maj 2016 http://www.charlesowen.co.uk/us/products/4star dette er den hjelm som jeg har lige nu - dog har jeg hørt fra bestyrelsen i MGADK, at der er kommet nye retningslinjer mht. Sikkerheden i hjelmen, så alle hjelme der ikke har sikkerhedskoden VG1 01,040 skal skiftes ud (det gælder vist alle former for ridesport). Jeg er ikke sikker på, om denne hjelm har den kode, så jeg ville råde dig til at undersøge det, inden du køber en smiley

  •   11. jun 2016 Mange tak for svar, jeg finder lige ud af om den har godkendelse:)

  •   23. jul 2016 Hej igen, ved du om den hjelm der har den nye godkendelse, syntes ikke rigtig jeg kan læse mig frem til det nogen steder:)

  •   23. jul 2016 Det har den vist ikke - men hvis du leder efter en ny hjelm, synes jeg du skal prøve at skrive til bestyrelsen først og høre, om det nye sikkerhedsmærke stadig bliver indført; jeg har nemlig hørt lidt forskelligt mht. Det smiley

Kommentér på:
Hvilke kvaliteter skal min mounted-games pony have?
Annonce