Hvad er dit mål med at have hest eller part?

Hvad er dit mål med at have hest eller part?

2166visninger 3 svar | 24. jun 2018

Hvad betyder mest for dig i forhold til at eje en hest eller leje dig ind på en part? Er det hyggen med hesten? Er det måden hesten påvirker dig på? Er det for at få motion? Er det for at passe et andet væsen? Er det stævner, og hvorfor er stævner vigtige for dig? Er det samværet med andre hestemennesker?

Har du en masse ambitioner der hurtigst mulig skal opfyldes, eller er det mere de andre hestefolk omkring dig og deres forventninger, som får dig til at føle at du skal gøre noget bestemt? Hvis du overtager en hund eller får en hvalp, så er det meget normalt at I lige skal lære hinanden at kende. Det er også ok at have en hund for at berige ens liv og ikke for at stille til diverse konkurrencer eller udstillinger. Jeg føler ofte at når man får en hest så skal man enten en masse, eller også vil man ”kun” passe og pleje den, måske fordi man føler angst overfor forskellige dele i det at have en hest.
Jeg oplever desværre mange ryttere, der aldrig vil have fysikken eller tiden til de konkurrencemål andre sætter for dem, som undskylder at de ikke er nået længere. Hvis de kan passe og træne en hest forsvarligt, så er der vel ikke mere andre kan forlange? Lad os nyde den daglige samarbejde med hesten, så den mærker vores glæde og vi dermed kan få den fulde glæde og energi sammen med vores hest.

Mærk efter hos dig selv om det du gør eller undervises i, giver mening og om det giver dig og hesten et bedre forhold. Stop hvis det ikke føles rigtigt eller en af jer ikke trives, og prøv at finde en anden vej. Bliv godt til at kende hestesprog, mærk efter og se i hestens øjne og på den ører hvad den føler. Herunder et uddrag om disse tegn fra min bog ”Lær at give din hest klare signaler”;

”Hvordan kommunikerer heste?

Heste har et meget fint kropssprog, altid startende med meget små signaler. Heste advarer altid inden, de flygter, angriber eller går i panik. Kender man disse advarsler, kan man undgå en del farlige situationer.

Øjne
Øjnene fortæller om deres følelser; er de opmærksomme, angste, bekymrede, ligeglade, irriterede, gale? Hestens øjne ligner på mange områder vores i den henseende. Hvor kigger hesten hen? Er der en vis blødhed i øjnene eller er de mere stivnede? Måske skuler den ligefrem?

Ører
Ørerne fortæller noget om, i hvilken retning deres opmærksomhed er, og lidt om deres sindstilstand.

Ørerne stift fremadrettet er ikke nødvendigvis en glad hest, nok snarere en hest, der har fokus fremme, eller det kan endda være en hest, der er ved at stivne af skræk. Som araberen her ovenfor, der ser Danehofgarden komme for fuld musik.

Den hvide pony er nysgerrig efter at komme hen til dig

Øre der roligt køre ligt frem og tilbage, og meget af tiden er lidt sidelæns med den ene øre tit i din retning, er en koncentreret hest.

Ørerne tilbage, men ikke lagt ned, er en hest der lukker sig lidt inde.

Ørerne fladt ned af nakken betyder angreb, eller trussel om et forestående angreb.

Ører der vifter hurtigt forbi hinanden, ja næsten rør hinanden, betyder en irriteret eller usikker hest.

Mule
Mulen og nærebor fortæller også om sindstilstanden. Er mulen spidset med rolige næsebor, er hesten formentlig koncentreret om en opgave, måske en svær opgave for den. Er mulen spidset og med store næsebor, har hesten måske ondt eller er fordret for meget.

En hest der mimre eller sitre med mulen er ofte tegn på nervøsitet, angst eller smerte.

Sved
Udbrud af sved på ikke voldsomt varme dage er ofte et tegn, der hænger sammen med smerte, stress eller angst. De fleste heste kan vise svære øvelse og arbejde i galop uden at svede særligt, hvis de er i form til det, og ikke arbejder under en eller anden form for stress.

 

Halen
Halen fortæller også noget om sindstilstanden, om indre ro eller irritation og om smerter, hvis den slår med halen. Man kan ikke sammenligne en hund og en hest i forhold til, hvordan de bruger halen. Hesten bruger den for at vifte noget irriterende væk, eller fordi den er irriteret eller løfter halen stift, når den er tændt på det andet køn eller ved negativ spænding i overlinjen.

En hest bør gå med let løfte pendlende hale, der hænger roligt ned. Når den står stille bør halen hænge afslappet ned.

Mund
Slikker og tygger hesten vil den samarbejde, især hvis den tillige sænker sit hoved. Den fortæller, at den har fredelige hensigter, og gerne vil prøve at gøre, hvad du beder den om. Får du i en sådan situation ikke, hvad du ønsker, så må du prøve en anden tilgang, inden hesten bliver utryg.

En hest der slikker eller tygger kan ikke samtidig blokere i nakke og underhals. Prøv selv, det er umuligt, og derfor det er noget man gerne ser under træning af hesten.

Skære hesten tænder, sluger luft eller bidder kæberne sammen er det et tegn på stress og ubehag.

Strækker heste tungen ud eller holder den tungen op ved den ene overlæbe er det helt klart et tegn på, den har eller har oplevet ubehag i forbindelse med et bidsel eller med tandproblemer. Dette kan kun korrigeres over længere tid med en konsekvent og blød hånd.”

 

Har du egentlig tænkt på hvad der sker når en hest får en ny ejer eller part? Forestil dig at du uden varsel bliver flyttet til et nyt sted, nye regler, måske nyt ”sprog”, nyt mad. Ville du have lyst til at deltag et stævne i den første tid du lige er ankommet?

Ny forskning viser at vores hunde og hest, ligesom os mennesker, bliver påvirket af de følelser og dermed de hormoner, der indvirker på vores formåen, opfattelsesevne og muskler. Den nyankomne hest skal lige lære sin nye ejer at kende.

Skal en hund eller en hest lære noget skal den føle sig tryg og motiveret. Lige netop fokus på dette, oplever jeg meget ofte der mangler i forhold til heste. Vi lærer tit, at vi ikke skal tale med den når vi træner den. Når den skal have ros, kan vi klappe den. Forskning viser i forsøg, at heste ikke bryder sig om at blive klappet, de vil hellere aes. Tænker vi har det på samme måde 😉. Noget forskning tyder på at heste har flere receptorer i deres hud og dermed større grad af følelse i huden. Derfor er det vigtigt at vi er følsom i vores måde at påvirke hesten på.

For mig betyder mit arbejde med hestene konstant arbejde med mig selv. Både i forhold til min fysik og i forhold til det at lytte og finpudse kommunikationen med hestene. Heste stimulerer os både mentalt og fysisk. Dyr påvirker os positivt på så mange parametre fordi samværet med dem kan have samme effekt som god yoga og mindfulness. Vi forsvinder ind i nuet med dyr og det er afstressende og energigivende.

Hesten er som hunde, komplet ligeglad med din status og dit udseende. De elsker dig for at give dem mad, tryghed og oplevelser. De vil gøre alt for dig og er 100% tro mod dig hvis du er fair over for dem. Omvendt kan de blive ustyrlige og endda farlige, hvis du bare vil styre den til noget den ikke forstår, hvis den ikke er motiveret, eller hvis du ikke sætter klare grænser. Jo bedre vi formår at forstå hvad hesten er for et dyr og hvad der er vigtig for dem, jo bedre forhold kan vi få med dem. Jeg vil hermed opfordre til at du nyder samværet med din hest og tager evt problemer med din hest som en positiv opfordring til at lære mere om dem. Så du ikke kun fokusere på målet, men nyder vejen og hver træning til glæde for dig og ikke mindst din hest, der kan mærke din glæde ved jeres samvær.

Hestesundhedstræner og terapeutisk hestetræner Heike Wilde

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hvad er dit mål med at have hest eller part?
  •   26. jun 2018 Dejligt med refleksion og omsorgsfulde bemærkninger til heste og ejere! smiley
    Jeg undres dog over dette: "Slikker og tygger hesten vil den samarbejde, især hvis den tillige sænker sit hoved. Den fortæller, at den har fredelige hensigter, og gerne vil prøve at gøre, hvad du beder den om."
    Jeg synes, at det er ret misledende skrevet, selvom det sikkert ikke er din intention.
    Hesten har altid fredelige hensigter, vil altid gerne samarbejde, og gør oftest præcist som vi har bedt om (og lært hesten); ikke kun når den tygger og slikker.
    Dét at hesten tygger og slikker er en fysisk reaktion fremfor personificeringen at 'hesten vil fortælle noget'. Slikken/tyggen betyder oftest at hesten går fra at være stresset/anspændt til igen at være afslappet, hvilket betyder at det både er 'positiv/negativ' adfærd: positiv fordi hesten igen er afslappet - 'negativ' fordi hesten har været stresset/anspændt som effekt at vores træning eller omgivelserne, og derfor er det nødvendigvis ikke noget at stræbe efter i træningen (som nogen gør). Jeg synes lidt dit indlæg mangler dette andet perspektiv ift. at videregive læring om hestes adfærd på et vigtigt forum som dette smiley

    "(..) When the stressful encounter is over the horse’s response to the change and his dry mouth and lips is to acknowledge that salivation has resumed. Effectively in a way, the licking and chewing behavior indicate that the horse is relaxing, but not just in a normal way rather it is typically as a direct result of some direct spell of pain or extreme stress that has just ceased." ( https://www.ofhorse.com/view-post/Understanding-The-Science-Behind-the-Licking-and-Chewing-in-Horses)


  •   28. jun 2018 Hej Ellen. Tak for din kommentar. Jeg ved at der er store forskelligheder i opfattelsen at hestes intelligens.
    Det er rigtigt at hesten sukker, slikker, tygger og sænker hovedet når den slipper spændinger eller angst. Men det er ikke kun i disse tilfælde. De kan også tygge og slikke når fordringerne bliver for store og dermed "beder om at vi stopper øvelsen". Heste slikker og tygger også på folden. De vil også, selv om de ikke spiser, i deres flok eller alene gumle og slikke lidt ind imellem.
    Ved ridning vil vi gerne se at hesten gumler/smage på biddet, da det viser en hest der er tilpas og ikke arbejder under spænding. Jeg er enig i at det ikke skal afkræves hele tiden, dog bør hesten naturlig af sig selv gøre det under træningen. Det kan ske at du har ret i, at jeg skal præcisere det mere klart at det ikke er et mål i sig selv, men det er vigtigt at hesten viser den adfærd når den er selv og når den er sammen med os.
    I mit job som underviser og som uddanner af heste og ryttere, ser jeg ofte at man afkræver hesten mange ting uden at lytte ordentlig til den. Det er vigtigt at give den en pause og evt. overveje sin træning når hestene " siger puha der er rigeligt". Ofte er vores fordringer ikke klare for hesten og til tider endda modstridende. Til andre tider gør vi os ikke klart hvor meget vi fordrer af hesten. Hesten kan klare meget, men har brug for korte pauser og en masse feedback. Så når man giver sin hest en pause er det vigtigt at den virkelig tør tage imod pausen, og ikke står i "alarmtilstand -puha hvad skal jeg nu". En anden ting er at når hesten viser tegn på at noget er svært ved at tygge eller slikke, så "fortæl den at den er god nok og verden er ok" ved at stoppe op og ae den.
    Du kan kalde det personificering, men der er studier der viser at dyr interagere med os og prøver at fortælle os noget. I de mange år hvor jeg har haft nogle hundrede heste gennem mine hænder er jeg sikker på dette.
    Mht. til om hesten har fredelige hensigter. Det har alle heste fra start i deres liv. Men negative oplevelser eller for voldsomt pres, kan også hos dyr få dem til at imødegå visse oplevelser med angst eller angreb, som tolkes forskelligt af dem der står med hesten. Derfor er det vigtigt tidligt i samarbejdet med hesten at reagere på at den ”beder om pause” ved at slikke og tygge, og ikke mindst hvis den gør det ofte, overveje om man selv er for hård eller for uklar over for hesten.


  •   30. jun 2018 interessant læsning, men du skal have lavet den mellemrumstast smiley

Kommentér på:
Hvad er dit mål med at have hest eller part?
Annonce