Hjælp springhesten til et kraftigere afsæt

Hjælp springhesten til et kraftigere afsæt

4821visninger 9 svar | 8. sep 2017
"smak - smak".. Har du lagt mærke til, at det rigtigt gode og kraftige afsæt foran springet, altid har to nedslag inden hesten er i luften? Det første "tramp" er når hesten slår forbenene i jorden, mens det andet tramp er fra bagbenene når de rammer jorden og efterfølgende løfter hesten op i luften.

Forpartens afsæt
Det første tramp, altså hestens forparts-afsæt er ofte overset, når vi arbejder med at forbedre hestens afsæt. For mig, er det mindst ligeså vigtigt som bagpartsafsættet. I alle gangarter, med svævemoment, opsamler hesten "afsætsenergi" i nedslaget, der hjælper den med afsættet. På den måde, kan et kraftigere nedslag, være med til at skabe et øget afsæt.. Du kan sammenligne det med når du hopper i trampolin og du kommer højere op, jo kraftigere du kommer ned.

Når hesten skal sætte af på springet, synker den lidt ned i forparten ( sænker brystkassen ned mellem skulderbladene) og skaber derved energi til forpartens afsæt. Derfor er det vigtigt, at hesten har frihed i halsen til at balancere sig og så den kan afspænde undersiden af halsen og tillade brystkassen at svinge ned i bunden af brystslyngen, hvor den opsamler energi til opsvinget i afsættet.
( du kan læse mere om forpartens konstruktion i denne artikel)

Når forparten er løftet af jorden, har hesten et svævemoment, ligesom i galop, inden den samler bagbenene og lander med bagbenene, der overtager vægten og skaber det store afsæt op og frem over springet. Hvis hesten allerede har skabt et godt afsæt med forparten giver det bedre arbejdsbetingelser for bagparten, der kan komme længere ind under hesten og "færdiggøre" arbejdet med afsættet.

Det kraftige afsæt
Jeg tror, de fleste springryttere kender følelsen af, at komme ind til springet med en fin afstand men så "dør" hesten ligesom i afsættet ( som en slap trampolin) og man bliver ikke løftet ordentligt op over springet. I praksis oplever jeg, at den følelse oftest relaterer til, at hesten ikke har fået afviklet forparten ordentligt i tilridning og afsæt og at det sidste galopspring inden afsættet ikke har skabt tilstrækkeligt nedslagsenergi til at supportere opdriften i afsættet. Så skal hesten sætte af på rent "dødløft" og bliver for tung.

Bom øvelse
En rigtig god øvelse til at træne hesten til et kraftigere ( og sundere afsæt) er, at have to galopbomme foran springet med ca 3 - 3,5 m imellem. Hesten på billedet har ikke så stor en galop, så der er afstanden inde omkring 3 m. men det vigtigste er at lægge bommene, så de passer bedst muligt til den enkelte hests galopspring. Bommene skal nemlig helst ikke få hesten til at ændre sin naturlige galop, men derimod øge/udvikle/forbedre dens naturlige galop og gøre de sidste to galopspring en lille smule kraftigere. Det er bedre at have en lille smule for langt mellem bommene end for kort. Den korte afstand vil opmuntre rytteren til at trække i tøjlen og øvelsen, skal gerne være med til at give hesten mere frihed i halsen og lokke den til at forlænge overlinjen, så derfor er en længere afstand at foretrække.

Hesten skal have en god mental indstilling og tillid til bommene og så vil hver bom sikre, at hestens galopspring bliver en lille smule kraftigere end et almindeligt galopspring. På den måde skabes der en anelse ekstra power i de sidste to galopspring, som hesten kan udnytte til at få ekstra kraft på afsættet. Det træner både hestens nervebaner, så der er sandsynlighed for, at den gentager bevægemønsteret i fremtiden og så træner det selvfølgelig styrken i hestens krop, på længere sigt,  til at kunne afskubbe med mere og mere kraft.

For langt de fleste heste, vil denne øvelse også have den fordel, at det opmuntrer hesten til at få samlet bagbenene i afsættet, fordi der er et større svævemoment, end bare ved et almindeligt galopspring. Jo mere symmetrisk samlet hestens bagben er i afsættet, desto kraftigere (og sundere) er dens afsæt. For nogle enkelte heste (f.eks islandske heste, der ikke er avlet med genetisk kodning for at springe) kan øvelsen gøre det for svært for dem at holde styr på benene og så skal man vælge nogle andre øvelser.

God træningsfornøjelse :-)





.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hjælp springhesten til et kraftigere afsæt
  •   8. sep 2017 Når du galopere over bommene bliver du så i sadlen eller sidder i letsæde?

  •   8. sep 2017 Jeg bliver i letsæde, for at bevare den samme balance jeg kom ind i til bommene med og for at opmuntre hesten mest muligt til at løfte ryggen op under sadlen.
    Og så kommer jeg ca 80 % i sadlen inden afsættet,- altså mellem den sidste bom og springet smiley


  •   11. sep 2017 Meget fint indlæg! Dem burde du komme med nogle flere af - jeg synes, at mange af blogindlæggene herinde, er knap så meget præget af træning, som i starten. Og det synes jeg er lidt synd.
    Desuden mangler vi nogle indlæg omhandlende springning smiley


  •   11. sep 2017 Nu er jeg dressurrytter, hvis viden om spring kan ligge et meget lille sted, så jeg spørger måske af uvidenhed.

    Krævet det gode afsæt, ikke nogle veludviklet muskler, for at kunne sætte kraftigt af, og hvordan optrænes disse?


  •   11. sep 2017 Tak for det Trine smiley

    Dorthe C. Det er en rigtig god og vigtig pointe, du bringer på bane smiley

    Jo, det er vigtigt at opbygge musklerne, for at give hesten mere power,- både til at bære og afskubbe og de opbygges både gennem almindelig god grundridning og forskellige springserier, hvor denne også er velegnet.

    Jeg oplever at den mest "delikate" ( i mangel af et bedre ord) del af den process, er rekrutteringen af de ønskede muskler og altså opmuntringen til et bestemt bevægemønster, eller i dette tilfælde afsæt.

    Muskler bliver større af at blive brugt, men nervebaner ( og vaner) bliver også mere tilgængelige af at blive brugt, og derfor synes jeg ,det er så vigtigt at man, rent teknisk, får hjulpet hesten til det mest hensigtsmæssige bevægemønster som første prioritet. Altså får rekrutteret de ønskede muskelgrupper, så hesten ikke opbygger kompensationsmuskulatur, men øver sig i den maksimale udnyttelse af bevægelsen.. Og SÅ dertil bygger øget muskelstyrke smiley

    Måden hesten kommer til springet på, har stor betydning for hvilken funktion den har i kroppen i luften. Man kan se det ret tydeligt på billedet her
    https://www.facebook.com/147771641913056/photos/a.160482237308663.33847.147771641913056/1300999683256907/?type=3&theater
    Hvor hesten ændrer sin krop i luften, med den nye rytter, fordi den rides anderledes i tilridningen..

    Denne hest springer endnu ikke så store spring, fordi den netop ikke har så meget styrke endnu, men fordi den begynder at justere på sin teknik, oplever jeg allerede nu, at han, selv på mindre spring, sætter af med større kraft.
    Eksempelvis i runden her fra i går, som var hans 2. gang til springstævne.
    https://www.youtube.com/watch?v=VL-AmynG4wc

    Jeg håber det var et ordentligt svar smiley


  •   17. sep 2017 Min dreng er ikke ligefrem den fødte springer. Så han springer meget lige op og har ikke den ønskede svævefase. Er dette en øvelse jeg med fordel kan bruge på ham? Eller anbefaler du noget andet?

    Mvh TT


  •   2. okt 2017 dejligt indlæg tak

  •   3. okt 2017 Team Tindur..
    Tak for spørgsmålet smiley Ja, jeg tænker at denne øvelse godt ville kunne hjælpe ham og så gælder det om at lave lidt langt på afstandende..

    Når hesten skal springe, skal den omdanne en fremadgående bevægelse til en opadgående bevægelse og det er forholdet mellem netop den opadgående og fremadgående energi, der bestemmer hestens springbue smiley

    Når din hest springer for meget opad, har den brug for mere fremadgående energi og det skal gerne komme i form af længere skridt ( der afhænger af hestens hevne til at forlænge overlinjen). Hvis den er mentalt anspændt, vil det ofte resulterer i hurtigere og kortere skridt når man driver på den og det kan være med til at forstærke tendensen til at springe mere opad. Nogle heste løber mod springene og bremser, så for meget i afsættet og det giver også de såkaldte "elevator spring".

    Derfor vil jeg anbefale en øvelse, hvor du har en række bomme (4-6 stk afhængigt af din hests rutine.. Start måske med 3 stk og udbyg derfra) med ca 3 m. imellem ( afhængigt af størrelsen på din hest og dens skridtlængde, kan du øge ud til omkring 3,5 meter,- du må prøve dig frem smiley

    Hæv bommene med ca 50 cm i den indvendige side, så det giver en lille "springfornemmelse" hvor hesten skal løfte lidt mere end hvis de bare ligger på jorden og så er opgaven at du kan galoppere ned igennem rækken i let sæde hele vejen, med god plads på tøjlen og din hest finder ud af at række sig frem og tage lange flade skridt over bommene.. På den måde får du både mentalt givet den en oplevelse af at føre bevægelsen fremad igennem kroppen og rent fysisk er det med til at løsne dens overlinje, så det bliver lettere for den, på almindelige spring..

    Når den øvelse kører godt, kan du tilføje et kryds, som du fortsætter hen til efter bommene, stadig i let sæde med god plads på tøjlen og en "lang" hals, gerne med en grundbom, der er trukket ca 10-15 cm frem foran springet, for at opmuntre et længere/fladere afsæt, så han øver sig i at føre bevægelsen igennem..

    Herfra kan du udbygge med almindelige spring, når han begynder at forstå pointen.

    God træningsfornøjelse smiley

    Vi afholder iøvrigt springdag d. 4. november, hvis du har lyst til at arbejde mere i dybden med det smiley

    http://www.blueberryhill.dk/index.php/kurs


  •   21. okt 2017 F

Kommentér på:
Hjælp springhesten til et kraftigere afsæt
Annonce