Hesten i centrum og Lydsignaler

Hesten i centrum og Lydsignaler

1640visninger 4 svar | 6. mar 2018
Det er ved at være en god måned siden, men i år tog vi turen over broen til Hesten i Centrum i Cirkusland, Slagelse. Jeg holdt foredrag om det jeg går og laver til hverdag, med overskriften: Fælles tilgang til træning.

For det er det som jeg synes er så fedt ved Equitation Science. Det er ikke kun for nørder. Det ikke kun for dressur ryttere. Springryttere og western ryttere kan få lige så meget gavn af den værktøjskasse af viden, som Equitation Science er.

Det var super spændende at være med, og høre andre oplæg fra fjerne hjørner, af ridekunstens facetter. Jeg har blandt andet lært altid at spørge ind til bomformen på min sadel...

Jeg kunne forstå at sadler traditionelt gerne laves med en korsetformet bom - dvs. den snævre ind på midten, for så passer det med, at den er smal lige der hvor vi sidder. Dette giver mening for os, men meget lidt mening for hesten, der så vidt jeg ved i anatomien, ikke har en korsetformet ryg...


I mit eget foredrag lagde jeg ud med at definere, hvad hesten er for en størrelse. Hvad ved vi om adfærd, hvad ved vi om hestes forudsætninger for at "lære at ride". Jeg oplever selv at mange frustrationer og forhindringer i det man gerne vil lave med sin hest, kan løses med forståelse.

Jeg havde blandt andet lavet et lille skema, til at illustrere hvordan læringsteori foregår i praksis. Har du tænkt på, at det kunne være sjovt at arbejde med lydsignaler i træningen? Lidt mere end bare ben og tøjle. Det her er hvordan jeg gør det:




Pilenes retning skulle gerne vise, at det er en proces vi snakker om. Ting skal ske i en rigtig rækkefølge, timingen skal være lige i skabet! Der er et par pointer, som er ret væsentlige, for at det virkelig skal virke.

Heste lærer i forskelligt tempo, det har noget at gøre med hvor gode de er til at generalisere. Men jo dygtigere en træner vi er, jo hurtigere går det.

Nøgle ord her er: Præcision, konsekvent, forudsigelighed.

Fordelen ved at tænke proces er netop forudsigeligheden der opstår. Når heste kan genkende et mønster, husker de det utrolig godt.


Så hvordan gør vi det her?

  • Træn et givent signal, mit eksempel er en parade for tøjlehjælpen.
  • Forstå, at det er konsekvensen af adfærden, der er afgørende. Hvis hesten konsekvent mærker at du giver efter for tøjlen - i lige det sekund den går ind i paraden - så er den motiveret for at lave en parade igen næste gang. Konsekvensen former adfærden!
  • Tilføj dit lydsignal. Det er altafgørende at lydsignalet kommer alene, og altid før dit fysiske signal. Dit lydsignal skal, overfor hesten, forudsige det fysiske signal.
  • Gentagelse, gentagelse, gentagelse. Så mange gange som det er nødvendigt, for at din hest gennemskuer mønsteret. Fordi heste er motiveret for at undgå pres, vil din hest vælge at reagere på lydsignalet, for at undgå det efterfølgende pres i tøjlen.

 

Og så er der ikke mere i det...


God fornøjelse!

 

Tine Futtrup

Equitation Science - Danmark


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Hesten i centrum og Lydsignaler
  •   18. mar 2018 Hej Tine.
    Tindur er trænet på lydsignaler hvor jeg har lyde og stemme for stop, skridt, trav, galop og bak.
    Da han var test hest på BBH, så blev han signal forvirret, og da jeg kom, fik jeg at vide at jeg ikke længere måtte bruge lydsignaler da han er så nervøs, så det ville være mere hensigtsmæssigt at han har de taktile signaler som primære. Da han i pressede situationer overser/ikke responderer på lydsignaler på samme måde som ved taktile.
    Hvad tænker du om dette?

    Mvh TT


  •   19. mar 2018 Hej smiley

    Jeg er meget enig.

    Jeg synes det er et flot stykke arbejde der ligger i lydsignaler, og det er et spændende emne fordi vi kan udsætte hesten for så små mængder pres som muligt.

    Det jo fedt på velfærds planet.

    Men samtidig synes jeg ikke man kan understrege nok, at de fysiske signaler skal være knivskarpe og i orden.

    Når hesten bliver nervøs og stresset, så lytter de ikke til de forfinede signaler, og der har man altså bare brug for en stopknap der siger spar-2!

    Vi havde en belgier til ridefysioterapi på Rosenholm Rideklub, der havde arbejdet en masse med håndsignaler. Det super fint, men hvis man tog fat i tøjlerne, så skete der bare ikke en dyt.

    Når den her hest så en lækker græstot, så var det hovedet i jorden, og den kikkede overhovedet ikke efter håndtegn, og den reagerede ikke på tøjlen - det dur bare ikke (slet ikke når man vejer 900 kg).

    - Fysiske signaler først
    - Dernæst kunsten at forfine så meget som muligt.


  •   19. mar 2018 De fysiske signaler er jo også med til at holde lydsignalerne ved lige. Når vi ikke får den ønskede reaktion, følger vi op med tøjle, ben eller hvad det nu er.

    Så øger vi sandsynligheden for at reaktionen kommer rigtigt, næste gang.


  •   19. mar 2018 Ja jeg fik vidst ikke beskrevet det tydeligt nok, men jeg bruger jo tøjlen som sekunder hvis han ikke reagerer på lyden, og så reagerer han på denne medmindre han lukker fuldstændig ned og løber.
    Tænker du jeg stadig skal om møblere signalerne?

    Mvh TT


Kommentér på:
Hesten i centrum og Lydsignaler
Annonce