Så blev det simpelthen søndag igen - det gør det jo af en eller anden sjov grund altid én gang om ugen. Så nu er jeg her igen.
I dag vil jeg tage udgangspunkt i denne sætning:
"Danish horses, just won't move!"
Red: Danske heste, vil bare ikke bevæge sig!
Det kræver nok lidt en forklaring... Jeg var for nogen år siden til kursus med en dygtig træner fra USA, der flere gange har været i Danmark. Da vi snakkede sagde hun: "Danish horses just won't move, and when they move - they just don't wanna stand!" (Danske hest vil ikke bevæge sig, og når de bevæger sig, så vil de ikke stå stille).
Dét hun mente med denne sætning var at danske heste maser meget, de er utrolige, de skubber... Når man skal bakke dem, så skal man mange gange virkeligt trææække i dem for at få en reaktion, og det samme hvis de generelt skal flytte sig. Danske heste klør sig, gnubber sig, skubber, skraber, vrinsker, løber osv osv...
Nu sagde hun "danske" - og det er jo ikke fordi vi i DK er særligt dårlige til hesteopdragelse. Men hvis DU nogensinde har været i USA - eller måske bare en en amerikansk inspireret træningsstald, som f.eks en westernstald. Så kan du måske forstå hvad hun mener... For der er bare en anden ro og balance. Hvorfor - og hvad mener hun med at "Danish horses just won't move"? det vil jeg gerne tale om i det her blog indlæg! :)
GØR eller VÆRE?
Jeg tror mange af os er gode til hele tiden at forvente noget af vores heste:
Den skal bevæge sig!
Den skal stå stille!
Den skal gå!
Den skal flytte sig!
Den skal trave!
Den skal stoppe!
Den skal bakke!
Osv osv... Vores heste lærer fra en tidligt alder at hvis den ikke hele tiden gør noget, så kunne det være forkert... Derudover så "nusser" vi meget med vores heste. Ikke at der er noget galt i det. Men vi piller meget ved især vores føl og unge heste hele tiden, fordi de jo er så nussede. Så vi kysser og krammer, og giver dem massere af godbidder, så heste hurtigt gerne hele tiden vil have kontakt med os. Vores heste (nu snakker jeg om normen og ikke alle), er ikke vant til andet end at når der er mennesker i nærheden så skal man have opmærksomhed og snakkes med.
Derfor kan mange heste næsten ikke stå stille. Jeg vil gerne at alle mine heste lærer: Afvent! Hvis jeg ikke beder min hest om noget, og jeg bare står stille, så forventer jeg af min hest at den også står stille og afventer. Dette giver ikke bare mig en dejlig ro - men det giver også hesten en ro og en tryghed i at den ikke har gjort noget forkert, ved bare at stå roligt og slappe af.
Nogen af jer har måske set - eller selv oplevet den type heste hvor man kan jorde 100m ned af en markvej, stoppe for enden, slippe tøjlerne også lige snakke med en veninde 2 minutter imens hesten står og falder i søvn, fordi denne hest var/er god til at gå i en position der hedder "afvent".
Jeg stiller op i DHE/hestevelfærds stævner (www.denheleekvipage.dk/www.hestevelfærd.dk) og her er det virkeligt interessant at opleve stævne miljøet.
Det jeg har været mest imponeret over til alle de stævner jeg har været til, er hvor roligt hestene er. Her et billede fra en agility klasse, hestene til højre står i kø for at komme til, alle er rolige og afslappede. Da jeg var til mit første stævne ved hestevelfærd kan jeg huske jeg ankom lige da 100cm springklassen skulle til at starte, her stod heste og sov, helt roligt, imens de ventede på det var deres tur lige efter opvarmning og før banen. Roligt og sikkert gennemførte de og var rolige så snart de var ude igen.
Det er virkeligt guld værd at lære sin hest at "afvente"... Ofte skyder folk skylden på hestens temprement, og jeg skyder klart skylden på hestens træning (hvilket måske er lidt hårdt for nogen at høre) :)
But they won't move?
Nu har jeg nævnt det her med at stå stille, men hvad mener hun med "Danish Horses Just Won't Move?". Det her menes som om at de heste hun har mødt i Danmark ikke havde lært ret meget om grænser og om signaler. F.eks havde ikke ret mange heste indlært et tydeligt signal for bak, for flyt til højre, flyt bagparten til venstre, indparker ind til mig osv osv.
Igen må jeg lige drage en parallel til DHE det første år jeg var afsted. En pige skal ind og ride en klasse og skal forbi en flot heste, hvoraf den ene hest står lidt i vejen til åbningen. Pigen der har hesten står på jorden, og giver signal med sin stick om at hesten skal flytte sig ind i mod hende (gå 1-2 skridt sidelæns hen i mod pigen for at give plads), helt roligt og fattet, rykker hesten sig hen i mod træneren og står så igen roligt efter et let tegn med sticken.
Jeg håber virkeligt at flere mennesker vil bruge tid på god grundtræning af heste fra jorden, for vi kan undgå så mange uheldige situationer med folk der bliver trådt på, trampet på, bidt, skubbet og på andre måder mast af heste. Jeg elsker når jeg står med min unghest, at hvis han kommer for tæt på og maser mig, så ryster jeg ganske blidt i tovet, også bakker han roligt et par skridt og afventer mig.
Det her er måske lidt en blanding af en blog omkring den sætning jeg så længe har tænkt mig over, som en reflektion til mig selv... Måske også lidt som et opråb til mig selv og andre trænere.
Jeg kan huske en anden "horsemanship" underviser engang sagde til mig: "Min hest skal være så signal lydhør at jeg kan stå på en motorvej med en barnevogn, imens hesten er viklet ind i et trådhegn og hvis jeg siger stå til hesten, så skal den stole på min dømmekræft og stå"... Jeg kan huske jeg dengang syntes det lød ret vildt, men der er noget rigtigt i det. Det er så dejligt nem at trække heste, når de ved hvor de skal være og ikke behøver bekymre sig om at mennesker pludseligt giver underlige, stressede eller voldsomme signaler som de ikke forstår.
Men måske er vi også bare stressede... Det er vi jo. Vi arbejder, vi bevæger os... Vi er nervøse, vi ved ikke hvordan vi skal gøre. Måske fordi vi ikke får grundlæggende undervisning i håndtering - og at når vi møder heste der maser/skubber/napper f.eks på rideskoler, så er vi slet ikke rustede til det... Måske vi lige skulle starte med at trække vejret og få styr på os selv, før vi forventer hesten gør det?
Tak fordi i igen ville lytte til mit tankemylder!
Vi ses på søndag!
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
jul 2010
Følger: 78 Følgere: 155 Heste: 3 Emner: 172 Svar: 1.036
Vi ejere skal lære hesten at finde ros ved RO.
Ro er en dejlig ting!
nov 2010
Følger: 54 Følgere: 46 Heste: 1 Emner: 1 Svar: 5
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
okt 2010
Følger: 26 Følgere: 184 Heste: 2 Emner: 35 Svar: 746
Jeg har selv oplevet hesten der står stille efter man har jordet, og det er sådan en fantastisk følelse!
feb 2014
Følger: 59 Følgere: 65 Heste: 3 Emner: 21 Svar: 232
sep 2010
Følger: 30 Følgere: 30 Heste: 3 Emner: 94 Svar: 1.320
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
Men fedt indlæg!
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
Jeg må indrømme at jeg føler mig "ramt" men samtidig tænker, hun har ret.
Min hest er en dør til at STÅ, han skal altid liiige hen og se om et eller andet der er mere spændende end at stå.
Han er dog god til at bakke, men han trænger helt afgjort til en god gang jordarbejde!
Tak for et spændende, interessant og særdeles relevant enme!
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
Og mange tak!
nov 2006
Følger: 68 Følgere: 112 Heste: 4 Emner: 9 Svar: 402
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
Er glad for i kan lide mine blog indlæg!
nov 2013
Følger: 4 Følgere: 10 Heste: 7 Emner: 7 Svar: 25
mar 2007
Følger: 10 Følgere: 72 Heste: 8 Emner: 70 Svar: 1.143
Jeg har mange gange haft ledt efter noget, hvor der var en god forklaring på hvordan man gør, UDFØRLIGT beskrevet, og hvad det bliver til i sidste ende, men har ikke kunnet finde noget. For mig dur det dog ikke med undervisning i dette, da jeg ikke som sådan kan planlægge mine dage ret meget, så jeg kunne godt bruge noget jeg kunne gøre selv. Når man søger får man også gerne 10 forskellige træninger der giver samme resultat, så det er svært at vælge "vej"
Blogger
Tilmeldt:
aug 2004
Følger: 229 Følgere: 1405 Heste: 11 Emner: 870 Svar: 2.588
Så jeg kan godt forstå at ikke mange laver online guides med mindre det f.eks er video guides hvor man netop tager udgangspunkt i den hest man står med.
Men forstår skam godt din frustration!
jan 2008
Følger: 68 Følgere: 82 Heste: 6 Emner: 136 Svar: 2.570
Faktisk er det noget af det som har irriteret mig grueligt når jeg har været ude og kigge på heste og de rumsterer rundt hele tiden.
Har heldigvis lært de heste jeg har haft, den "opdragelse" som jeg synes er nødvendigt. Har ikke haft behov for at kunne "fjernstyre" dyret men de skal kunne afvente og slappe af når de bliver bedt om det.
Men det jo bestemt ikke noget folk er vant til. Et eksempel på dette kunne være da jeg skulle sælge min pony og en hestehandler skulle vurdere den for en samarbejdspartner. Ponyen blev trukket ud af traileren og stillet ved siden af traileren og fik af vide den skulle stå, her stod den så og slappede af imens jeg tullede frem og tilbage til sadelrummet imens jeg sadlede op. Vi overhørte så hestehandlerne tale i telefon "ponyen virker sløv og kedelig, den står bare og hænger ved traileren. Det blev dog modbevist da jeg sad op og ponyen så vågende op for nu vidste den at der skulle arbejdes.
jan 2007
Følger: 4 Følgere: 3 Heste: 4 Emner: 4 Svar: 60
Generelt så ja - danske heste er sqi lidt bagud hvad opførsel (læs: opdragelse) angår - om det er hestenes tænding/temperament, ejers inkompetence, manglende fokus på vigtigheden, at ejer synes det er "synd" at kræve noget af hesten - noget helt andet eller en kombination af det hele - det ved jeg ikke...
Men - det er ikke kun i DHE regi/western man ser rolige heste - prøv engang at tage til et ganske almindeligt internationalt springstævne f.eks. og kig på opvarmningen. Her står hestene altså også helt stille og afventer, de rykker sig pænt hvis de står i vejen og der er ingen møflen og moslen... Ligeledes i stalden er der helt ro på - selvfølgelig kan der være en enkelt ny hest i gamet som ikke helt har styr på sin adfærd endnu - men giv den 3 stævner mere, så har den også lært at man skal slappe af når man kan, så man kan tænde når man skal...
Nu har jeg selv passet en hel del af disse topheste igennem årene - og helt ærligt, så er det altså ikke raketvidenskab... Når man har mange heste igennem hænderne hver dag, så får man en helt anden måde at være på - man er meget mere klar og kontant omkring hvad man vil "finde sig i" og man er ikke nær så "pussenusset" som man er når man kun har en hest (tro mig - mine egne heste er IKKE så velopdragne som dem jeg har passet - selvom jeg godt ved hvordan jeg skal "drage dem op" - "vi" kører efter frihed under ansvar = de kender grænserne og krydser dem ikke - meeeeen man kan jo godt stå og vifte med et forben uden sådan rigtigt at skrabe )
Trine
nov 2012
Følger: 64 Følgere: 56 Heste: 7 Emner: 21 Svar: 135
Er danske heste dårligt opdragede?