Mit navn er Camilla Stormont, jeg er 24 år gammel og jeg er uddannet indenfor hestens adfærd. Dette første indlæg vil blive en post omkring mig, lidt intro og hvordan en helt ny verden pludseligt åbnede sig for mig, for snart en del år siden.
Jeg har altid redet fuldkommen som min ridelærer sagde jeg skulle. Hælene ned, stram tøjlen, støt hesten mere, rid mere frem, træk mere tilbage, giv den en i røven når den bukker, hold tilbage, hesten er dum, hvorfor gør den det ikke bare? Hvorfor vil den ikke? Alle de frustrationer, alle de nederlag. Når jeg var ved hestene ville jeg beklage mig tre gange så meget, som jeg ville sige noget positivt, fordi at jeg hele tiden mente hesten havde gang i noget forkert, eller at jeg selv var for dum til at vise den hvad der var rigtigt.
Da jeg første gang hørte om klikkertræning, indlæring og alt det. Syntes jeg det var lidt noget pjat, noget ”hippie lort” og en flok skovtursryttere der troede de vidste en masse. Jeg var altid opvokset med teorien om, at heste er store dyr der bare prøver at tage r*ven på os. Så når min hest drejer til venstre selvom jeg siger højre er det fordi den prøver mig af, og når den ikke ville hentes på folden, var det bare fordi den var doven og ikke gad ud og lave noget. Hele min tilgang til heste var meget negativ.
Hvordan det hele startede er ikke nemt at sige, men det er nok kommet lidt i små bider. Men da jeg første gang hørte om de udtryk der hedder ”positiv og negativ forstærkning” gik en helt ny verden op for mig, og sådan ved jeg mange har haft det når de første gang har hørt disse udtryk og lært hvad de betyder. Jeg skal nok beskrive disse udtryk i et senere indlæg. Derudover fik jeg en pony der ikke kunne rides, til dem der ikke kender hans historie er det også noget jeg gerne vil dele i et senere indlæg. Denne pony fik mig til at slette alt min hjerne vidste om heste. Det gik nemlig op for mig; Jeg vidste ikke noget om heste. Jeg vidste hvordan jeg sadlede dem op, hvordan jeg red dem, hvordan man fik dem til at gå i holdning, hvordan man striglede og hvordan man ”brugte” sin hest. Jeg troede jeg vidste hvordan man lyttede til sin hest, jeg troede jeg vidste hvornår den var sur, bange eller havde ondt, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke vidste noget som helst. Jeg vidste ikke hvordan jeg lyttede til den, jeg vidste ikke hvordan jeg kunne se på min hest om dens muskelsætning var rigtig, om dens øjne fortalte glæde, smerte, frygt eller andre ting. Jeg vidste ikke hvad det var hesten ville fortælle mig når den stoppede foran springet, eller hvorfor den gik højre når jeg ville venstre.
Dette her startede med nysgerrighed og det gjorde at en masse nye spørgsmål kom frem i mit indre:
- Kan heste ”prøve af” og behøver vi ”sætte den på plads”?
- Kan jeg få min hest til at løbe glad ind i traileren uden tvang?
- Hvorfor skal man ride rigtig diagonal i trav?
- Hvorfor er det vigtigt hesten går i rigtig galop?
- Hvad gør næsebåndet godt for?
- Hvorfor skal jeg have stramme tøjler?
- Kan man lege med sine heste?
- Kan man klikkertræne sin hest til at lære schenkelvigninger, og vil den så lære det hurtigere?
- Behøver man droppe dressur og spring i et bytte for et venskab med hesten?
Tusinder af spørgsmål, som jeg hen af vejen har fået svar på. Nu har jeg undervist i 8 år, og jeg har holdt kurser i 6 år. Jeg havde min første elev da jeg var bare 16 år gammel, hvor jeg tog 50kr for at lære en piges pony at neje.
I dag lever jeg udelukkende af at træne heste – og at træne mennesker.
Fra at være negativ ¾ af tiden når jeg var sammen med hesten, så er jeg aldrig negativ. Jeg er aldrig sur når jeg er sammen med mine heste. Jeg kan være konsekvent, men jeg er aldrig sur, og det er imponerende så hurtigt hestene åbner sig og ændrer sig, hvis vores indstilling ændrer sig.
Jeg glæder mig til at få gang i denne blog, og dele alle disse ting. For det at ændre sit syn handler ikke om hvad man rider med, hvad man rider på, hvad ens mål er. Det handler om at have en sund nysgerrighed og en interesse for at vide hvorfor tingene er som de er, så man selv kan tage stilling til, hvad man syntes om dem, og endnu bedre: Hvad ens hest syntes om det.
I dag bor jeg på fyn. Som sagt lever jeg af at træne og undervise og jeg har 7 skønne heste.
Jeg har 3 af mine heste jeg rider på, primært i dressur. Jeg har 1 “projekt hest” jeg har gang i pt, og har så 3 små ponyer vi primært bruger til agility, jordarbejde, tricks mv.
Velkommen til vores rejse :)
www.facebook.com/soleilhestene
nov 2013
Følger: 4 Følgere: 10 Heste: 7 Emner: 7 Svar: 25
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Mvh TT
En ny verden åbnede sig…