Dressur: Opvarmning

Dressur: Opvarmning

4700visninger 10 svar | 25. jan 2017
Tid til nyt blogindlæg. I må rigtig gerne komme til ønsker om, hvad i ønsker mine blogindlæg skal omhandle :)

Dette indlæg kommer til at handle om opvarmning af hesten. Jeg deler mine tanker og ideer med jer, samt hvorfor og hvordan jeg opvarmer mine heste - og også beder mine elever om at opvarme deres heste.

Opvarmning af heste er ekstrem vigtigt. Nogle glemmer at tænke over det og forbinder blot - at ride opvarmning med at man rider hesten lidt lavere i nakken og laver letridning og så rider man lidt rundt på må og få i ridehuset 5-10 min før man kan komme i gang med "det sjove". Men opvarmning er meget mere end bare at ride lidt rundt. Når jeg rider opvarmning tænker jeg altid over, at hesten skal være varm i sine muskler, men også at hesten skal være smidig, gå taktfast,  gå let og udbesværet rundt for lette hjælpere. De skal samtidig være ROLIGE, lette og acceptere kontakten på biddet i den lavere holdning og samtidig blive fremme i næsen, over ryggen og i balance/ligevægt.



Hvorfor rider jeg frem og ned?

Når jeg opvarmer rider jeg altid hesten frem og ned. Jeg rider hesten i bringehøjde og ud af kroppen - dvs at halsen skal strækkes frem og næsen er med fremme. Jeg rider ikke mine heste bag lod. Hvis hesten går bag lod vil den automatisk smide ryggen, sænke lænden og bagbenene vil skubbe bagud. Det, jeg ønsker er, at bagbenene vender korrekt og træder indunder hesten, at hesten slapper helt af i ryggen, rejser denne og søger frem og ned til biddet. Jeg rider med kontakt til biddet når jeg rider frem ned da hesten ellers vil ende på forparten. Det er vigtigt man derfor korrigere tempoet og får balanceret hesten korrekt tilbage. Hvis hesten har behov for at strække snuden momentvist ned mod sandet får den også lov til det for en løsere tøjle et par momenter. Jeg begrænser altså ikke mine heste når jeg rider opvarmning. Jeg forlanger de går i den åbne ramme, men igen - hvis behovet er der, får de lov til at strække sig yderligere nogle skridt. Udover at hesten bliver dejlig smidig og varm til det samlede arbejde - giver det også en RO i ens arbejde med hesten og hesten får lov til at slappe af og arbejde frit. Dette giver både dejlig RO og arbejdsglæde i hesten. Jeg har altså derfor let kontakt til biddet når jeg rider hesten frem og ned.

Så hvordan starter jeg op med at ride frem og ned. Jeg starter i skridt med at samle hesten op på en volte i nogle rundinger til indvendige side. Indvendige tøjle og den rundes omkring indvendige schenkel. Jeg har altid udvendige tøjle stabilt på. Jeg tager let på indvendige tøjle til hesten sænker halsen og når den gør det slipper jeg presset og holder blot let kontakt med hænderne fremme til biddet. Dette er en god start i forhold til at lære sin hest at gå frem og ned. Går hesten op med hovedet igen, lægges samme pres indtil man opnår at hesten søger ned i halsen igen - og så slippes presset endnu en gang på indvendige tøjle. Dette er en god opstart. Kan man ride sådan rundt på en stor 20 meter  volte og derved variere vinklen på hestens hals og få den i den ramme man ønsker (og i dette tilfælde frem og ned) er det super godt og det betyder også at hesten er smidig og forstår hjælpen på biddet. Hesten skal følge biddet - så når jeg samler tøjlerne op og sætter hesten bagtil, rider hesten samlet skal den søge op i nakken. Når jeg derimod forlænger tøjlen, slipper grebet og rider hesten let tilbage skal hestens nakke og hals falde nedaf i takt med tøjlen gives.


Hvordan opvarmer jeg hesten?
Jeg laver mange ting når jeg opvarmer. Jeg rider den altid i lang ramme, frem og ned og så laver jeg volter, langsider, slangebuer, skråt igennem. Jeg runder hesten igennem indvendige tøjle i volter/buer så jeg opnår smidighed og stabilitet. Sådan rider jeg ca. rundt 10 min før jeg så slår hesten i galop. I galop rider jeg også hesten lidt længere ned i halsen så den får strukket sin overline og hals. Når dette er gjort - samler jeg hesten efter dens uddannelsestrin. Hesten skal gå i et roligt, afbalanceret travtempo, være lyttende og ens på hjælperne. Man skal mærke hestens ryg svinge op og ned af i en taktfast bevægelse.

En note: Jeg overbøjer ALDRIG mine heste. Jeg bøjer aldrig mine heste så meget af til indvendige side at jeg kan se hele hestens hoved. Jeg runder mine heste og bøjer dem kun så let at det passer til resten af dens krops bøjning. Derudover laver jeg som regel aldrig øvelser i min opvarmning. Mange ligger og rider en masse versader, schnkelvigninger og diverse. Det gør jeg aldrig. Jeg laver udelukkende kun helt lette ting og det eneste jeg kan finde på at lave på en rutineret hest er versaderne. Versaderne er en løsgørende (men kan også fungerer som en samlet øvelse) og laver jeg denne rider jeg stadig hesten frem og ned. At ride hesten frem og ned i en versade kræver rigtig-rigtig meget træning og balance for hesten. Det kræver hesten er i total ligevægt og er hesten ikke det skal man ikke lege med versaderne når man rider frem og ned da hesten så vil ende på snotten hvis ikke man får balanceret den korrekt. Ellers vil man ride hestens ryg væk og næsen indaf.

Hesten skal altså forstå den lange ramme og mærke at den er rar at gå rundt i. Være afslappet og afspændt, lyttende og gå smidigt rundt til begge sider. Kunne runde og bøje sig let som svarer til sporet hesten går på. Jeg opvarmer ca. 20 min og dette er inkl. at skridte hesten varm, trave den varm og galopperer lidt før de samlede arbejde begynder.

Jeg kan også finde på at ride lidt overgange fra skridt til trav og trav til skridt - stadig i den lange ramme. Dette får hesten til at lytte tilbage og frem for mine hjælpere og så begynder man stille at få lidt fat i bagbenene. Dette øver jeg både på ligeudspor og volter. På volter holder jeg igen, altid rundingen.



Skridtpauser - ja eller nej?
Jeg har mange der spørg mig om jeg laver skridtpauser i min træning og svaret er nej, det gør jeg ikke. Jeg skridter hesten varm og varmer hesten op på denne måde ca. 20 min. Når hesten er varmet op samler jeg den og påbegynder det arbejde jeg har i tankerne at lave for den pågældende dag. Jeg vælger at ride intensivt trav og galoparbejde (det sker jeg laver lidt skridt arbejde i den lettere samlet form fx bagpartsvendinger eller travers i skridt momentvist), men ellers klør jeg på resten af tiden indtil jeg skridter af. Dette gør også at jeg ikke rider særlig lang tid. Nogle folk undrer sig altid over når jeg har opvarmet hesten 20 min og så laver jeg 10-15 mins samlet arbejde og så skridter jeg af. Men jeg ser ingen grund til at ride for at ride. Jeg har nogle mål for træningen hver dag og når disse et opfyldt tilfredsstillende, hesten rykker sig, gør det godt - så stopper jeg arbejdet. Har man nogle problemer med en af øvelserne man havde påtænkt at træne den dag, smider jeg resten af ting jeg ville have øvet ud af mit hoved og koncenterer mig kun om det der den dag er svært. Når det så begynder at gå fremad og hesten forstår/gør det godt to-tre gange stopper jeg også træningen.

Nogle foretrækker altså at ride længere tid og så ligge nogle runder skridtpauser ind. Når jeg slipper tøjlen på mine heste og giver dem alt tøjlen - så ved hesten at træningen for den dag er færdig. Jeg foretrækker det sådan da det er en ros for hesten at den mentalt ved, "nu er vi færdige for i dag, for nu smed hun tøjlerne".


Klar til det samlede arbejde efter opvarmning. Her i mere konkurrence-ligende holdning. ^

Traver jeg hesten af?
Ja, jeg traver hesten af. Når jeg synes hesten har fået nok og jeg vælger at stoppe for den dag - slipper jeg tøjlen og hesten får lov til at gå frem og ned, præcist som når jeg traver hesten varm. Jeg rider et par runder frem og ned til slut og så skridter jeg af for lange tøjler. Jeg traver ikke af så længe for hesten er som regel træt i sine muskler til sidst i træningen og når man så gør tøjlen lang kan man risikere hesten ikke kan bære sig selv længere fordi musklerne syrer til. Dette vil gøre at hesten ender bag lod, smider ryggen, falder på forparten. Det ønsker jeg ikke og derfor er det bedst blot lige at trave af et par runder og så stoppe. Syren forsvinder fra musklerne når vi skridter af og derfor skridter jeg altid grundigt af når jeg er færdig. Som regel sker dette ude fra ridebanen - fx en tur ned mod skoven, af en sti eller andet så hesten kommer væk fra ridehuset/banen. Her får den også lov til at gå for helt lange tøjler.

Hvis i har interesse kan i se første del af denne video hvor jeg viser hvordan jeg rider opvarmning:
http://www.hestegalleri.dk/video/diverse-hest/357976-sienna_paa_kandar___del_1_4__gang

Tak fordi i læste med. Jeg er sikker på andre af jer har andre måder at opvarme på og nogle mener jo heller ikke at ride hesten frem og ned af sundt. I får her mine ideer og hvad jeg gør når jeg opvarmer. Sådan har jeg varmet mine heste op altid (og jeg har ingen skadede heste) kun sunde, glade heste som er ens i sin muskulatur med flotte rygge. Jeg fortsætter med at varme mine heste op på denne måde og mine elever er gode til også at huske deres opvarmning inden jeg kommer til dagens undervisning. Det er jeg super glad for. Det giver glade, sunde og smidige heste.

Vi ses :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Dressur: Opvarmning
  •   26. jan 2017 Dejligt indlæg.. Lige den type opvarmning, jeg også anbefaler mine kunder (arbejder som fysiurgisk hesteterapeut). Netop også fordi frem og ned søgningen, giver god plads mellem leddene i hvirvelsøjlen, så man kan løsgøre og skabe større bevægelighed og smidighed i led, sener og muskler, inden man korter hesten smiley

    Jeg ved ikke, om du har lavet det, men ellers kunne jeg godt tænke mig blogindlæg om din tilgang til indlæringen af og det at ride gode sidebevægelser; schenkelvigning, versade og traversade smiley


  •   26. jan 2017 Du skriver at du tager et let tag i tøjlerne og slipper presset når hesten søger frem og ned, hvis hesten tager hovedet op giver du igen et let pres, som du holder til hesten igen giver efter.
    Mit spørgsmål:
    Hvis hesten IKKE giver efter, men stiver sig, går imod og bliver hård, hvad vil du så anbefale er vejen frem?
    Jeg spørger fordi min hest er meget følsom og reagerer nærmest modsat for pres end alle andre heste, han går imod og jo længere eller jo mere pres du giver jo mere går han imod og han ender med at blive virkelig hidsig, ligger ører, slår med hale og hovede, bider og til tider løfter ben hvis man ikke letter trykket. Tilgengæld bliver han meget behagelig hvis man slipper presset.
    Hans dyrlæge/kiropraktor synes han er yderst underlig, netop fordi han reagerer modsat.
    Jeg håber du kan hjælpe mig smiley


  •   26. jan 2017 Hej Maria - har du prøvet at åbne begge dine arme når du rider?
    Så du giver ham plads i begge skuldre og giver ham let tøjle fortil til at søge frem mod. Jeg har trænet en del arabere som også leger giraf og de reagere godt på når man tager sine hænder, vender tommelfingeren væk fra hestene og "åbner" for halsen smiley


  •   26. jan 2017 Maria: Hvis din hest stiver sig i mod er det fordi den ikke har den rigtige forståelse for hvad biddet betyder. Dette kan afhjælpes ved fx at longere ham i lange liner for at give fornemmelsen af at biddet betyder "søg ned og sænk halsen".

    Under ridning er det bedste du kan gøre, at holde hånden oppe foran sadlen. Ikke ligge dem ned ved sadlen eller ind mod dig selv, så låser du hesten i munden. Op med hænderne og så ville jeg faktisk bevare presset, dvs holde presset i indvendige side indtil jeg fik en minimal effekt af, at hesten søger bare en lille bitte smule ned og så slip presset. Driv samtidig let bagfra med sit sæde og sine ben (men ikke for hastigst).

    Hvis du slipper presset uden at få en reaktion ned i halsen - roser du din hest for at spænde og slå fra. Så du bliver nødt til lige at komme henover den hurdle også selvom hesten i starten bliver sur, tvær og står mere i mod (netop fordi han jo er vant til at du slipper ham når han går mere i mod og bliver sur). Når du er kommet over den vil du opleve at han begynder at forstå at biddet betyder søge ned og at kontakten er okay.

    Det er dog svært at vejlede over nettet og det er noget jeg som regel kan rette på 2-3 dage hos heste der spænder og ikke forstår biddets korrekte betydning.

    Så selvom du har en hest der reagerer modsat er det altså dig som har lagt vanen i ham. Du har belønnet ham på forkerte tidspunkter.


  •   26. jan 2017 Rigtig godt indlæg - lige nøjagtig den type opvarmning jeg selv bruger, og nok det min hest elsker mest smiley bruger den slags opvarmning på alle de heste jeg rider, og det virker!

    Men jeg har et spørgsmål til det mere samlede arbejde; hvad ville du foreslå ved en hest der er bygget lidt ned ad bakke og derfor gerne vil "lægge" sig lidt og ikke så gerne sætte sig bagtil? smiley du kan blot svare mig i PB hvis det er.


  •   27. jan 2017 Rigtig godt indlæg, hvilket i store hele også er hvad jeg gør.

    Dog bruger jeg også skridt pauser mere i selve træningen end du gør. selvom min samlede ridetid ca. er 3 kvarter, inkl. opvarmning og afskridtning ligesom dig.

    Jeg bruger det som belønning, efter en flot udført øvelse, så får han en omgang i skridt, ikke for langeafskridtnings tøjler, men mere lang og dyb som i opvarmningsfasen. Den anden grund er, at jeg som løber, ved hvordan en sådan gå pause påvirker ens ydekraft. Han får lige det værste mælkesyre ud af benene, og niveauet efterfølgende er højere, både motivation og travens/galopen kvalitet. Vi snakker stadig bare en volte eller to.

    Han ved vi er færdige når jeg løsner tøjlerne helt og spænder næsebåndet op, også skridter vi af.


  •   28. jan 2017 Okay, tusind tak for svar!
    Der fik jeg endnu en aha oplevelse ved at have lånt min hest ud, jeg havde nemlig ingen problemer med ham inden og har derfor undret mig over hans opførsel smiley

    Vi arbejder på sagen, super godt og relevant emne, kom gerne med flere af dem! Og jeg slutter mig samtidig lige til Rikkes emneforslag!


  •   30. jan 2017 Hej Hej, rigtig gode indlæg, følger dem og bruger dem med gode resultater i min egen ridning.
    Har en hest jeg rider dagligt på LA niveau. Den er begyndt at springe an i forkert galop, jeg tar den tilbage i trav og laver anspring igen og denne gang er rigtigt.
    Det er på samme volte vi har problemet og det er jo træls til stævne at anspringet ikke bare sidder i skabet. Hesten har let ved at springe an og den har god balance i galop. Undre mig over hvorfor den lige er begyndt på det? Selv når jeg laver anspring i hjørnet er det forkert galop. Hmmm har du en ide til dette problem? Pft Erna


  •   5. feb 2017 Erna. Du kan evt overveje en kiropraktor da hesten kan have skævheder der gør anspringene svære til den ene side.

    Ellers prøv følgende øvelse.

    Rid trav rundt på en volte og loge når du rider ind mod hjørnet lægger du anspringet. I samme øjeblik ligger du pisken på udvendige side af hestens bagpart. Evt lidt touch eller lille klap for at få hesten til at springe korrekt an på udvendige bagben.

    Øv det et par gange så skulle den gerne sidde der til sidst.


  •   10. feb 2017 Sandra: jeg kan desværre ikke forklare dig det på skrift, men pas på du ikke rider for hurtigt smiley

Kommentér på:
Dressur: Opvarmning
Annonce