Det Dybe Arbejde

Det Dybe Arbejde

20. apr 2016

Vi ved alle sammen godt at det dybe arbejde er godt for vores hest, og det er sådan vi laver de gode rygmuskler.

Men mange af varmblodshestene har lange halse med massere af luft i ganacherne, så de har nemt ved at strække sig frem og ned, det er noget vi med de kolde heste, kan have svært ved at finde frem. 

De korte muskuløse halse kan være nemme at få op i nakken, men vi må ikke glemme at hvis vi skal have hesten til at få korrekt med hele kroppen, SKAL vi altså lave det dybe arbejde, for at få de rigtige muskler, og den korrekte eftergivenhed.

 

 

Sådan ser det ud, når hesten strækker sig lang og dyb, bruger sine bagben og får ryggen op.

 

Hvordan får vi så den korte hals til at strække sig lang og dyb?

Jo, det kan i starten være rigtig svært og man får lidt lyst til bare at give op, og ride hesten op i nakken. 
MEN DET ER IKKE KORREKT!

Hvis ikke hesten kan gå dybt, kan den heller ikke gå korrekt inde i rammen når den skal op i nakken. 
Det gælder især også frieserne, som også har tendens til bare at gå op i nakken, men det er altså slet ikke korrekt, og man kommer aldrig til at lave korrekte øvelser hvis ikke hesten kan give korrekt efter, fortil, i sin ryg og i sin bagpart.

 

Hvis den kolde hest med den lille muskuløse hals skal gå godt dybt, skal vi starte med at udnytte de store numser der følger med at have en koldblod. I de store numser sidder der nemlig nogle gode store muskler, som vi virkelig skal have hesten til at bruge, når vi laver det dybe arbejde. Det er vigtigt at vores hest er nem for benene, at den reagere så snart vi beder den gå frem, og at den lytter så snart vi beder den gå tilbage. Det er nemlig langt nemmere at lave det dybe arbejde hvis hesten er let og hurtig under en.

Det næste vi skal er så at ride på de bagben, og have en let livlig hånd, mens vi laver en KORREKT letridning*.

 

*Når jeg siger en korrekt letridning, mener jeg at det er en letridning hvor fokus ligger på at rejse sig op, og ikke på at sætte sig ned. Det er vigtigt at man kommer op af sadelen, og bruger sine ben til at rejse sig, og ikke tøjlen.


Det er vigtigt at bagbenene bliver ved at arbejde, og det er der vi er heldige med vores kolde heste, for deres muskler er større, og derfor er det nemmere at få dem til virkelig at arbejde. 



Som man kan se her, er Lord Korpus godt inde under sig, han strækker sig frem og ned, og hvis ikke der var så meget hår, ville man også kunne se en let tøjle. 
Lord Korpus har en meget kort og meget bred hals, så jeg har selv bøvlet en del med det dybe arbejde, men det er bare så vigtigt at få det på plads...Også selvom det faktisk (hvis du spørger mig) er sindsygt kedeligt. ;) 


Man skal passe på ikke at være for kritisk i starten, den korte hals kan have svært ved virkelig at strække sig, men så snart man mærker den mindste eftergivenhed i tøjlen, så er ro den bedste ros! Ro og balance, sådan at hesten mærker at det med at strække sig frem og ned, med ryggen oppe og bagparten under sig er rart og nemt.

Det kan og vil muligvis også tage noget tid at få hesten til at gå korrekt dybt, men start i skridt, og når du føler at hesten forstår dig og giver dig den rigtige respons, så gå videre til traven.

HUSK! Du må ikke lade hesten gå i et langsomt tempo, fordi du føler det er nemmere! Det er vigtig for at hesten kan arbejde rigtigt bagfra, at den går godt frem, og virkelig er aktiv under dig! 



At ligge hesten dyb i galoppen kan være svært for nogen, da roen og balancen kan være svær at finde hvis ikke hesten kan komme både frem og tilbage igen. Det er okay, læg fokus på virkelig at få hesten til at forstå det dybe arbejde i skridt og trav, og i takt med at galoppen kommer mere på plads, bliver det også nemmere at lave det dybe arbejde i galoppen også. 




Husk når du arbejder med en kold hest, arbejder du ikke kun med dens krop, men også med dens skrøbelige sind. Trods at den vil blive ved at arbejde for sin rytter for at opnå det ønskede resultat, så er det op til rytteren at tage den med ro, og ikke presse, trods at hesten gerne gør det.

Èn ting af gangen, ingen stress.


I er altid velkommen til at skrive hvis i ønsker at hører om noget specielt i næste blogindlæg ;)


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce