Så er det simpelthen tid til et nyt blog indlæg herfra. Puha jeg har mange tanker i hovedet lige nu, og de står i kø for at komme ned på papir - så meget at mine fingre vidst ikke kan skrive hurtigt nok! :)
Som altid er dette indlæg skrevet af undertegnede, se mere på www.camillastormont.dk.
Sommeren er over os, og det betyder en helt masse tilridninger. Jeg får selv en masse heste i træning, og måske du enten selv skal have din hest i tilridning eller måske du tænker selv at gøre det? Men at tilride en hest er ikke "Bare" at komme på ryggen af den, der er nemlig mange måder at gøre det på. I dette indlæg vil jeg prøve at præsenterer dig for nogen af de ting du bør overveje når du sender din hest i tilridning, eller når du skal vælge hvordan du selv vil gribe det an. Som altid vil dette indlæg jo nok være ganske præget af mine egne holdninger, sådan et det jo med blogs!
Trin 1: Forberedelsen
Hvor gammel skal hesten være? Skal man forberede den? Er det bedre at heste er rå og ingenting ved? Må den have muskler? osv osv..
Angående alderen... Jeg syntes de færreste heste er klar som 3 års, jeg tilrider flest heste som 4 års - og nogen først når de er 5-6 år. Kig på kroppen, mærk på den, føl dens temprement. Tilrid når den er klar. Desuden er det aldrig for sent, nogen mener en hest kan blive "for gammel". Jeg har fornyligt tilredet en hest på 19 år. For tilvending af udstyr, ønsker jeg hesten er ihvertfald 2 år.
Når jeg forbereder en hest til tilridning, er miljø træning utrolig vigtig for mig. Jeg vil gerne at hesten er så tryg ved så mange ting som muligt. Ting der siger mærkeligt, at få ting op at ligge på ryggen, komme ud og gå i trafikken - og mest af alt skal hesten forstå at det er sjovt at være sammen med mennesker. Så jeg bruger en masse tid på bare at være sammen med min hest. Jeg bruger selv forberedelsen på at indlærer klikkertræning som jeg syntes er det fantastisk trænings redskab blandt mange. Hvis du er mere interesseret i klikkertræning, kan jeg anbefale dig at låne en bog omkring det på biblioteket, eller tjekke min første videoguide ud.
Jeg vil gerne at hesten finder ud af at ting kan ske over ryggen på den, jeg har derfor et flag som jeg lærer hesten at jeg kan svinge henover ryggen på den, imens de står og slapper af, så når der engang skal rytter på, bliver den ikke bange for ting der er oppe i luften.
Longering? Jeg lærer dem det ofte, men jeg bruger ikke longeringen specielt meget i tilridningen, og jeg vil senere komme ind på, hvorfor.
Herudover lærer jeg hesten at indparkerer, det har jeg også en videoguide på, men du kan helt sikkert søge hjælp ved nogen der har erfaring med det. Men ellers, så leg med det! Brug tiden og hav tålmodighed, fin du af hvad der fungerer for dig og din hest.
Her i videoen kan i se min knap 3 år gamle Nova, lære at indparkerer til skammel, og finde ud af at ryttere godt kan være lidt oppe i højden.
Trin 2: Udstyr
Skal hesten longeres med udstyret på? Hvordan skal sadlen på første gang? Hvad med hovedettøjet? Skal den rides med eller uden bid?
Lad os starte med hvordan hesten tilvendes hovedtøjet. Jeg tilrider altid heste uden bid, fordi at heste allerede kender signalerne i grimen fra jorden. Nogen forstår ikke hvordan jeg tør tilride bidløst - jeg forstår ikke hvordan de tør ride med bid. Hesten aner intet om signalerne, bidet kan trykke i mod laderne, ramme følsomme punkter i munden eller tænder, der pludseligt får den til at eksploderer. Derfor rider jeg altid hesten i en helt almindelig grime de første gange. Men når bidet tilvendes - TILVENDER jeg det, jeg putter det ikke bare i munden på hesten. Jeg bruger selv klikkertræning til tilvendingen fordi jeg syntes det er mest stabilt og fungerer bedst, men folk bruger mange forskellige ting.
Herefter tilvender jeg sadlen. Jeg "smider" den af og på en masse gange, indtil hesten er tilvendt sadlen. Så går jeg en runde med hesten uden gjord, tager gjorden frem og spænder meget stille, går så et par runder mere og spænder evt en gang til, bare så den lige sidder til. HUSK lige at grunden til at heste får gjordkramper, er at musklerne prøver at beskytte lungerne, det er altså ikke en "fejl" i hesten som mange tror, det er ren anatomi. Lungerne føler sig klemt og musklerne "forsvarer" sig. Derfor - roligt og positiv tilvending af sadlen. SØRG NU FOR at sadlen er tilpasset eller at det er en blød lammeskind/ride on pad, "tilridningssadler" som mange bruger - eller brugte i gamledage, giver ikke gode oplevelser, fordi de ligger dårligt og trykker på hestens ryg.
Nogen vælger bare at putte sadel og hovedtøj på, også ud med hesten at løbe. Men med hvad formål? Det eneste jeg føler jeg får ud af det, er en stresset hest som nu løber rundt i panik, og som på ingen måde bliver guidet i hvordan den skal håndterer den nye situation.
Når jeg har gået turene med hesten og alt er fint, så er det her at jeg måske bruger longen lidt, bare lige nogen runder hver vej, ganske roligt, for at hesten fornemmer hvordan det føles at have sadel på. Hvis hesten kan løs longeres gør jeg det, og ellers i en longesnor. Men jeg "jager" ikke rundt med hesten, for ønsker IKKE at hesten bukker rundt med sadlen, som nogen prøver at fremprovokerer. Tværtimod vil jeg gerne have den er rolig og afslappet, med det nye på ryggen.
Når hesten har haft sadel på 3-4 gange uden at vise tegn på uro, begynder jeg at sadle op i stalden.
Trin 3: Rytter tilvending
Skal man bruge tilridningsdukke? Hvordan skal rytteren på? Skal man have sadel på? Hvor mange mennesker skal man være?
Tilridningsdukke? Ikke herude ihvertfald. Jeg ønsker at rytteren skal være ganske levende. typisk når folk bruger tilridningsdukker er det for at smide dukken på hesten, også lade den løbe rundt med den på. Vi bygger flugtinstinktet i hesten ved at bede den løbe rundt uhæmmet - er det virkeligt noget vi har lyst til at komme op og sidde på?
Jeg har enten ride-on-pad eller lammeskinds sadel på når jeg tilrider, med mindre ejer har de tilpasset sadel de ønsker at bruge. Det er lidt forskellige om folk ønsker en til at holde hesten eller om man gør det selv. Jeg fortrækker at gøre det selv, men jeg har også før været den der stod og holde hesten.
Først skal hesten indparkerer, det lærte den jo allerede i "trin 1" så på det her tidspunkt burde det sidde lige i skabet. Jeg tager foden i bøjlen for at tilvende fornemmelsen, og ligger mig så over hesten og giver den godbid på den anden side. Jeg bevæger mig gerne rundt på hesten så den vender sig til at rytteren altså nogengange ligger og gør lidt mærkelige ting. Bliver hesten bange eller går frem, glider jeg bare roligt ned. Når jeg har gjort det nogen gange og hesten tager det cool så hopper jeg bare op. Jeg tager altid bøjlerne af når jeg sidder på en hest.
Jeg syntes ikke man skal sidde fast på en unghest, tværtimod er jeg klar til at hoppe a hvis hesten bliver bange. Hesten er ikke ude på ballade hvis den bukker/løber - den er bange og ved ikke hvad der foregår, så der er ingen grund til jeg sidder og får en rodeo tur, så hopper jeg roligt af og prøver igen.
RO! Er kerneværdien syntes jeg, i en god tilridning. Ikke stress og løb.
Trin 4: Den videre ridning
Skal vi longerer nu? Hvordan lære man frem/stop og drej?
Nej - jeg bruger stadig ikke longe. Jeg er i en indhegnet ridebane. Der er et par grunde til, hvorfor jeg syntes longen er en dårlig idé, og jeg vil her nævne et par af dem:
- Hesten har mere fokus på longeføren: Jeg ønsker hesten har fokus på rytteren der nu sidder på den og ikke den der holder snoren. Jeg vil ikke være en dukke, som longeføren bare skal føre rundt.
- Hestens balance: Når man er ung, har man ofte ikke så god balance, så ved at gå rundt på 15 eller 20 meter i en cirkel, bliver ens balance dårligere. Når man har dårligere balance, så er der større chance for man bukker/løber.
- Hvad gør longen? Jeg tror ikke jeg har fundet ud af hvorfor longen er smart, hesten kan stadig løbe/bukke med en longe på, men nu er det bare ekstra farligt fordi at hesten kan vikles ind i den eller longeføren kan tabe longen så den føler efter hesten. Desuden vil jeg jo gerne kunne komme af (se trin 3) og jeg har ikke lyst til at lande ned på en longe.
Derfor bruger jeg ikke longe når jeg tilrider. Jeg bruger derimod igen: Klikkertræning. Jeg starter med at sidde på hesten og vippe lidt, trække lidt i tøjlen og prøver at få hesten til at bevæge sig. Når den bevæger sig (ligegyldigt hvad retning) så klikker jeg. Jeg siger min fremadlyd og ligger måske lidt ben til, når hesten bevæger sig, klikker jeg. Når hesten har fanget at den skal bevæge sig, begynder jeg nu kun at klikke når hesten bevæger sig fremad, efter ikke ret mange forsøg, forstår hesten opgaven. Stop indlærer jeg ved en lyd de har lært fra jorden og en let anholdning i tøjlen, og drej fungerer ofte ganske nemt, fordi hesten kender fornemmelsen i grimen fra jorden.
Så HUSK nu bare når du tilrider.
Vil du kæmpe, sætte på plads og stresse?
Eller vil du støtte, berolige og hjælpe?
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Dejlig blog
Mvh TT
okt 2014
Følger: 44 Følgere: 526 Heste: 4 Emner: 148 Svar: 538
nov 2010
Følger: 54 Følgere: 46 Heste: 1 Emner: 1 Svar: 5
okt 2006
Følger: 10 Følgere: 11 Heste: 2 Emner: 111 Svar: 1.748
Den gode tilridning....