Den gode tilridning

Den gode tilridning

3576visninger 8 svar | 15. apr 2018
Længe siden der er kommet et blog indlæg op fra mig, men har haft travlt med en masse ting, siden sidste blog indlæg er Daisy (min hest) kommet godt igang med tilridning, som hun bare tager SÅ utrolig pænt <3 




Men nu skal dette blogindlæg ikke handler om min hest, men omkring den gode tilridning. 
Jeg har igennem længere tid stødt på mennesker som er sikker på at deres heste vil bukke, løbe osv under tilridning, men er det virkelig sådan folk håber at en tilridning skal foregå? 
Hvorfor løber folk næsten ud af stalden ud til banen, når man skal op på hesten første gang? Er det for at se hvis de flyver til månen? 

Min ærlige mening er at tilridningen skal være kedelig og let at se på, hesten skal have en god oplevelse med det hele. 
Den skal være så kedelig at se på, at folk inden gang gider at se hesten at ride. 
Selvfølgelig skal tilridningen være spændende, sjov og hyggelig for hesten, men hestene synes ikke at det er hyggeligt at stresse, bukke osv. 
Selvfølgelig skal der være plads til et lille glædes hop eller to, men det skal ikke være så voldsomt at hesten bliver ved indtil rytteren er faldet af. 

Men nogen heste eksplodere helt pludselig under tilridning? 
Ja, der er nogen tilfælde at hesten pludselig flyver i luften, løber eller lign, men som regel, så er det fordi hesten har ondt et sted eller ikke føler sig tryg i den situation vi sætter hesten i. 

Er det Horsemanship der skal? 
Ved du at hms ikke er en trænings metode? 
Men et begreb, der betyder at holde hest med alt hvad det indebærer. Altså alt omgang med din hest. 
Kort sagt hms er ingenting og alting eller hvad?
Er hms den måde du begår dig med din hest på og måske er det alligevel ikke. 
For mig personligt er hms ikke en metode eller en måde at få en hest til at underkaste sig, som man tit ser ved join up. Eller få en hest til at gå på plastik og over bomme. 
For mig er det når hesten og jeg kommer tættere på hinanden. 
At jeg uden tov eller andet , kun hesten og jeg finder hinanden, forstår det samme sprog uden ord kun med kropsproget. Så er det at magien begynder at ske, en helt anden ny verden åbner sig op for en. 
Dansen mellem din hest og dig begynder. 
Dette er hvad jeg ønsker at lære fra mig, så alle kan opleve den verden. Har du selv prøvet det med din hest, ved du hvad jeg snakker om. 


Det handler ikke om at hesten skal en masse tricks, men at kunne forstå dine signaler og dit kropssprog. 
Vi har taget hesten ind i vores verden, så må vi også guide og lede dem til vores signaler, kropssprog og energier. 
Vi skal som en god guide, gøre hesten tryg i de forskellige situationer, her til er der SÅ mange måder at gøre hesten tryg på og det er forskelligt for hver enkle hest, hvad den har brug for. 

Jeg mener IKKE at hesten første gang den har sadel på, skal løbe rundt og bukke, fordi den enten synes det er mærkeligt eller måske fordi den rent faktisk prøver flygte fra den. 



Hesten er et flugtdyr, lige så meget som et flokdyr
Vi skal huske på at når heste møder noget der er farligt eller kunne bringe til fare, så er hesten et flugt dyr, så de flygter fra faren, dog kan vi gå ind og hjælpe dem til at reagere anderledes, ved at f.eks stoppe op og kigge. 
Er der en hest der løber, løber alle heste med, dette er fordi hesten er et flokdyr. 




Hvordan sørger jeg for en god tilridning? 

Jeg starter ud med at få tjekket hesten igennem for spændninger, om den har ondt nogen steder, tænder osv.
Så sørger jeg for at udstyret passer til hesten.
Tilridningen skal være behagelig, sjov og hyggelig for hesten.
Når der er styr på det, går jeg igang med at guide hesten ind i min verden, så den får lært mig at kende, mine signaler, energier osv.
Jeg går også igang med at træne en masse miljø træning, med alt muligt underligt noget.




Herefter begynder jeg at lære den at få sadelen på, hvor vi starter roligt ud med at ligge den op på og spænder gjorden langsomt.
Når hesten er blevet tryg ved den, begynder jeg at gøre hesten ryttervant uden sadel.
Jeg tager et skridt af gangen og går aldrig for hurtigt frem.
Hellere skynde sig langsomt frem.
En tilridning må ikke være stressende for hesten.
Fra jorden har jeg sørget for at mine stemmekommandoer er i orden, så det bliver lettere for hesten at forstå signalerne fra ryggen.
Ved biddet starter jeg med at lære hesten, selv tage biddet i munden, når hesten har fået biddet i munden, tygger de somregel på biddet, når de er færdige med det, tager jeg det ud og roser med godbidder.
Og sådan forsætter jeg, så hesten fra start får ro i munden.




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den gode tilridning
  •   16. apr 2018 Lige et hurtigt spørgsmål (:
    Mange mennesker sender deres unghest til tilridning hos en berider. Det er nogle gange allerede aftalt hvor lang tid det kommer til at tage.

    Min nabos 3-års er lige kommet hjem fra tilridning. Den eneste form for håndtering hoppen havde prøvet (før tilridning), var da jeg kom ud og snakkede med hende på folden. Det gjorde jeg i nogle måneder da hun var omkring halvandet år. Jeg striglede hende lidt på folden og lærte hende at løfte ben. Thats it.

    Hvad er din mening om denne form for tilridning? (:
    Jeg har aldrig forstået hvordan man kan sige at hesten er færdig med tilridning efter x antal måneder, når man ikke engang kender hesten. Jeg
    ved godt at de fleste professionelle beridere har gjort det i maaaange år og trænet mange forskellige heste! Jeg synes bare stadig det er mærkeligt at man kan give en dato..


  •   16. apr 2018 Nej, det kan ikke have taget 3 måneder.. For knap halvanden måned siden besøgte jeg hestene, og der var hun stadig hjemme.

  •   16. apr 2018 Når man sender sin hest i træning, skal man huske på at hesten bliver trænet mere end hvad man selv ville gøre.

    Jeg sætter aldrig en tid begrænsning på, men jeg ved at 3 måneder plejer at være nok.

    Jeg synes selv at de heste som kommer direkte fra en mark uden at blive trænet eller noget, er lettere end de heste som har været i hænder og lært nogen andre signaler at kende.

    Som jeg skriver handler det om at skynde sig langsomt, altså have hesten med hele vejen igennem med de ting som de skal lære.

    De unge heste som aldrig har prøvet noget heller ikke noget negativt, lærer altid hurtigere end dem som har en masse dårlig baggage med sig smiley


  •   17. apr 2018 Når min hest skal tilrides, vil jeg gerne selv være med gennem hele processen (:
    Jeg har ikke selv gjort det før, så jeg vil selvfølgelig ikke kaste mig ud i det alene. Jeg ved allerede hvem der skal hjælpe mig, men jeg vil ikke sende min hest et andet sted hen og få en fremmed til at træne ham. Han skal reagere på de signaler som jeg selv bruger, og derfor vil jeg gerne selv gøre det, men selvfølgelig sammen med en som har erfaring og forstand på det (:


  •   17. apr 2018 Når jeg har heste i tilridning eller træning.
    Anbefaler vi altid at ejeren er med så meget som muligt.

    Ang signaler når man både får hjælp og/eller sender sin hest i træning, skal man huske på man aldrig kan finde en som bruger samme signaler som en selv, der må men ud og finde en som ligger tætteste på de holdninger og signaler man gerne vil have. smiley


  •   25. apr 2018 Hvordan ville du 'lære' en hest dressur-øvelser ex, versader/traversader? smiley

  •   25. apr 2018 Nu handler dette indlæg jo primært om tilridning smiley
    Men jeg lærer dem det altid fra jorden lidt hen af akedemisk fra jorden smiley

    Men du skal være velkommen til at skrive en Pb smiley


  •   14. jan 2020 Jeg har en shetlænder som er meget dame glad han er en hingst og står sammen med en hoppe han er remlig gammel så vi er ik sikker på han vil overleve det.. Så jeg ville høre om du har en anden måde og få ham ned på jorden igen... Samtidig skal jeg tilride ham men jeg er bange for han løber rundt ud på folden med mig så jeg står i boksen hvor han er spændt fast så jeg kan sætte mig op men jeg synes også bare det er syndt for ham 😬 håber du kan komme med nogen gode råd:)

Kommentér på:
Den gode tilridning
Annonce