Den effektive dyrlæge dialog

Den effektive dyrlæge dialog

1231visninger 2 svar | 1. apr 2016
Udgangspunktet for denne blog kommer fra sidst jeg snakkede med min dyrlæge. Min hest kunne pludselig ikke bakke på sit venstre bagben, hvilket var temmelig besynderligt, for han kunne sagtens gå frem, han var ikke øm hverken i muskler eller led, han kunne bare ikke føre bagbenet tilbage uden at lave en lettere uhyggelig, akavet og skrabende bevægelse.

Jeg ringede til min dyrlæge, forklarede hvad jeg selv havde gjort af observationer, og fik råd om at gå med ham et kvarters tid, og se om ikke det løsnede hvad end der var af låsninger. Og det hjalp... Til konklusion tror man at der var tale om en knæskals-låsning.

Pointen er at jeg fik en super konkret og konstruktiv dialog med min dyrlæge over telefonen, baseret på relativt præcise informationer jeg kunne give, hvilket ledte til en effektiv behandling af problemet. Jeg har siden haft en dialog med Ditte Heidemann fra Dyrlægegruppen Frijsenborg, hvor vi snakkede om, hvad man skal gøre for altid at få en effektiv dialog med sin dyrlæge, når hesten er skadet eller syg.

Jeg vil snakke lidt om de råd fra Ditte til hvordan vi kan gøre dyrlægens job lettere og hurtigere få præcis hjælp til vores hest allerede inden det fysiske besøg fra dyrlægen: Hvad er vigtig information og hvad skal vi sorterer fra. Til sidst vil jeg prøve at lave et let overskueligt step-by-step til stalden, som man kan skimme igennem, inden man ringer til dyrlægen.


Er du i tvivl, ring til din dyrlæge!

Hellere ringe engang for meget, end en gang for lidt

Det koster ikke noget at ringe op og få en god samtale med dyrlægen om din hest, og nogle gange kan man endda nøjes med det. For at få noget ud af den samtale kræver det selvfølgelig at du kan give din dyrlæge nogle konkrete informationer, så vedkommende er i stand til at bedømme hestens fremadrettede behov. Bedømmer du at der ikke er tale om noget akut, kan du vente til nærmeste "dyrlæge tid". De fleste dyrlæger har morgen tider eller lign. hvor man kan ringe ind og snakke direkte med dyrlægen. Ellers kan man typisk få fat i en sygeplejerske eller sekretær. Er du i tvivl, så ring op og spørg om din hest har akut behov for hjælp, eller om det kan vente til du kan snakke med en dyrlæge.


"Det vigtigste er anamnesen"

Hvad pokker er en anamnese? Anamnesen er baggrundshistorie og sygdomshistorik: hvad er der sket forud for sygdommen/skaden? Din dyrlæge bruger disse informationer til at diagnosticerer det reelle problem, og til at finde ud af hvad der skal ske fremadrettet. Den hurtigste og bedste vejledning og behandling af din hest, får du når dyrlægen har en solid anamnese at gå ud fra, særligt i forhold til telefon vejledning hvor dyrlægen ikke selv kan undersøge hesten. Skal du have en konstruktiv dialog må du øve dig i at give konkrete, kortfattede og præcise informationer der kan give din dyrlæge et relevant indblik i hestens baggrundshistorik.

Udfordringen ligger i som ejer at sorterer i de informationer vi har, og bedømme hvad der er relevant af baggrundshistorik og hvad der ikke er. Noget vi kan forlade os på og vurderer ud fra, er det faktum at heste er ret konsekvente vanedyr. Er man derfor velbekendt med sin hest, dens normale opførsel og fremtoning, så er man også i stand til at spotte en ændring, og ændringer i hestens adfærd og udsende i ugerne optil selve sygdommen/skaden er relevant information for din dyrlæge. Kort sagt, et rigtig godt råd er at få styr på præcis din hests baggrundshistorie: Hvad er normalt for din hest, og hvad er unormalt.


Få dig en vane med at kikke på din hest, så kan du hurtigere spotte en ændring

Kom i gang allerede nu!

Som overskriften siger, få dig et grundigt kendskab til din hests fysiske udseende og almindelige daglige adfærd. Eksempel, for min hest er det meget normalt at han føre sin hals i en lav holdning, også på fold, derfor vil jeg ikke tro at han fejler noget, bare fordi han ikke ser frisk og overvågen ud, derudover har han et lille trekantet indhug i sin halsmuskel, på højre side, fra engang han blev sparket.

Sæt en dag af til at få kikket din hests ydre godt igennem: Hvordan ser hans pels ud (husk at dette kan være påvirket af årstiden), hvor fyldige er hans muskler og fedt-områder, har han nogle markeringer fra tidligere skader, hvor tykke er hans ben normalt (så du kan spotte hævelser)? Gør dig disse observationer med regelmæssige mellemrum, så spotter du det hurtigt når noget ændre sig. Kik også på hestens udtryk: ørerne, øjnene, næseborene, og noter dig når der sker ændringer i hesten miljø: ny foldkammerat, nyt wrap, ny sadel.

Skal det være avanceret: det er ikke strengt nødvendigt at du tager temperatur og puls på din hest, men det kan være utrolig nyttigt og hjælpsomt, skulle din hest blive syg, særligt hvis din hest har tendens til specifikke sygdomme. Her er det vigtigt at du tager temperatur og puls både i hvile tilstand, efter arbejde og på forskellige tidspunkter af dagen, og det vil være en god ide at tage flere målinger og udregne et gennemsnit.


Step-by-Step

1. Få overblik: Hvad sker der?

2. Saml alle informationer: Tænk tilbage på den sidste uge, har din hest vist ændringer i adfærd, udseende, normal temperatur, er der sket noget i miljøet, er der hævelser eller andre markeringer i hestens hud?

3. Sorter dine informationer: Hvilke af de informationer du har samlet relaterer sig til den problemstilling du har spottet? Er du i tvivl så inddrag det du ser som en ændring i normalen.

4. Skriv dine informationer ned

5. Ring til dyrlægen - Husk at være ærlig omkring din hest, ingen dømmer dig for at søge hjælp.


Afrunding

Din dyrlæge spørger kun ind til de informationer han/hun får, så det er vigtigt at du giver de informationer, der kan lede dem hen i retning af en diagnose. Ditte nævnte at nogle gange var det små tilfældigheder at ejer nævnte noget i slæng, som hun fik bidt sig fast i og kunne arbejde videre ud fra. Det er en udfordring at vide præcis hvad der er relevant og hvad der ikke er, men prøv at udelad alt for mange ekstra fyldord når du taler med dyrlægen: korte, kontante og rene informationer - det derfor det er en god ide at skrive det ned først. Du letter dyrlægens arbejde, når han/hun ikke skal sorterer sig igennem løs snak, men blot kan forholde sig til de informationer du sider inde med.

Min vigtigste pointe er: inden du ringer til dyrlægen så husk at træk vejret, overvej dine informationer og skriv dem ned, så har du overblikket og alt hvad du skal bruge for at få en konstruktiv dialog med din dyrlæge og hurtig hjælp til din hest.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den effektive dyrlæge dialog
  •   1. apr 2016 Skide godt indlæg !

    Og hvis det er en længere sygehistorie, så prøv (pleeeease) at lav det i kronologisk rækkefølge, evt skriv det ned først, så man ikke springer noget over. At hoppe i "historien" kan virkelig gøre det svært at finde hoved og hale i tingene smiley

    Hilsen den dyrlægestuderende, som selv er blevet MEGET opmærksom på, hvilken information jeg vil have klar til min egen dyrlæge, efter selv at have stået på den anden side smiley


  •   1. apr 2016 Selvfølgelig er det et godt indlæg når det er min ynglings Tine og Den fantastiske dyrlæge Didde der er indblandet!!
    - Begge to mennesker jeg savner meget!


Kommentér på:
Den effektive dyrlæge dialog
Annonce