Den dominerende hest er usikker

Den dominerende hest er usikker

11879visninger 25 svar | 9. feb 2016
Hej Alle.

I mit sidste blog indlæg skrev jeg om, hvordan man kan træne en "dominerende" hest og hvordan at den hest jeg havde trænet, som i så mange år var blevet kaldt dominerende, faktisk var usikker. Dette vil jeg gerne uddybe en smule i dette blog indlæg.

Der er mange forskellige studier i, hvordan en hesteflok fungerer. Hvem bestemmer, hvem gør hvad, hvorfor, og hvordan træner man det? Jeg har læst mange studier, været på en del kurser og den overbevisning jeg selv følger og underviser efter, er den jeg i dag ønsker at forklarer. Den stammer fra de gamle indianeres observationer. Først lad mig lige kort forklare de fire flok indeliger.



Dominerende
Disse heste kendetegnes ved at det oftest er dem der render rundt og forsøger at styre flokken. En meget dominerende hest ses oftest angribe de andre heste, hvis de f.eks kommer for tæt på, de står ved noget mad som den dominerende hest ønsker mv. Den dominerende hest sparker, bider, ligger øre, pruster og angriber de andre heste når den ønsker at "fortælle dem noget". Denne hest er måske også typen der i et ridehus lægger øre af de andre når de kommer for tæt på, eller som er fodersur når den får mad.

Den dominerende hest er ikke sådan her fordi den er flok leder eller fordi den bestemmer. Den er sådan fordi at den er usikker, og har lært sig selv at "angreb er det bedste forsvar": Derfor er dens måder at kommunikerer på oftest overdrevne, lidt som børn der vælger at slå frem for at kommunikerer.

Den dominerende hest siger. "Flyt dig" "Gå væk" "Det er min plads" "Hold afstand" "Nej tak" hele tiden, når der er noget den ikke finder behageligt. Oftest får vi mennesker at vide at "hesten skal kende sin plads" og det der sker er at vi begynder at spejle det en dominerende hest gør. Vi taler hele tiden om personligt rum, afstand, plads, irettesættelse og at "Hesten er et stort dyr, den skal vide hvem der bestemmer". Derfor vil vi overfor vores heste, hvis vi prøver at kommunikerer som en dominerende hest, ikke udstråle tryghed, godt lederskab, ro mv. Vi vil udstråle usikkerhed. 

Nogen heste vil derfor forsøge selv at "skrue op" og blive mere dominerende, og det er her "kampene" kommer. "Min hest napper" "Min hest bukker" "Min hest sparker" og med mindre vi til sidst er så dominerende at hesten bliver sat så meget på plads, at den ikke tør kæmpe i mod, så vil heste der enten selv er dominerende eller ledere, hele tiden forsøge at "pushe" og tage pladsen. Derfor bør vi være opmærksomme på at spejler vi den dominerende hest, så inviterer vi oftest til kamp, som kun vil kræve hårdere og hårdere Irettesættelser. 






Leder
Mange tror at den hest der er dominerende, er den hest som er lederen. Dette er ikke tilfældet. Hesten der leder på en fold er "konge". Det er den type hest der uden at vippe et øre kan gå ind imellem de andre heste uden at få bid eller spark, nogen af dem truer måske, men tør intet gøre - og nogen flytter sig måske for lederen. 

Hesten der er leder er ikke den type der uhæmmet bider og sparker de andre heste, den gør det KUN hvis de andre heste ikke lytter på dens kropssprog når den fortæller at de skal flytte sig, og den er LYN hurtig til at fortælle de andre heste hvordan de skal forholde sig. Lederen angriber aldrig de andre heste, men kan godt markerer på dem. Lederen kan også lade sig flytte med, hvis f.eks den står på en solplet og en f.eks dominerende hest kommer og "spiller op" for at ville tage pladsen. Kan lederen tage et valg om blot at gå roligt fra stedet uden kamp - for den ved at tager den kampen op så vinder den, og den ved derfor den har et valg om at flytte sig.

Denne hest er den hest de andre stoler på, den leger gerne med de andre heste, den går gerne alene, og er ikke påvirket af om de andre går i den anden ende af folden, fordi at den hviler i sig selv. Hvis vi endeligt skal spejle en flok status, hvorfor så ikke afspejle en hest med ro, tillid, selvforståelse og som kort kan fortælle de andre hvad den ønsker/ikke ønsker, uden at angribe?





Anonym
Anonyme heste er dem der er flest af i en stor hesteflok. Disse heste har ligesom deres eget hiriaki. Disse heste er under den dominerende hest og under lederen. Det er oftest de heste som er gode til at sætte sammen med nye heste, når der kommer en ny ven på folden.

De er altid nysgerrige efter nye venner, og er typerne der hvis en dominerende hest siger "flyt dig" altid skynder sig at flytte sig, men inviterer en anden hest til nusseri og leg, så vil de gerne være med. Anonyme heste er oftest nemme at arbejde med, er samarbejdsvillige, rolige, glade og unge af sind.





Passiv
Passive heste er "underhestene". Det er dem der på en fold bliver trynet hest, og som når der er ballade, helst stikker af inden der sker noget, fordi de ikke helt er sikre på hvordan flok dynamikken foregår. Men selvom de er nederst i herakiet, kan de oftest være meget nervøse på at skulle væk fra flokken. De har oftest nogen i flokken der passer på dem, og hvis de ikke har, vil man se at de står meget for sig selv.



Jeg håber dette gav jer en idé om de 4 flok funktioner jeg godt kan lide at se efter. Men vigtigst af alt håber jeg i vil genlæse og virkeligt tænke over forskellen på "dominerende" og "leder", for de to ting er bestemt ikke det samme! :)

Tænk over hvem i selv er i træningen, nogen mennesker er meget dominerende, nogen mennesker er passive og bliver derfor "trumlet ned" hvis deres hest er dominerende, osv osv. Kender i det med at nogen mennesker kan træne nogen heste og andre ikke kan?

En dominerende person, med en passiv hest, vil ofte gøre den passive hest en smule nervøs.
En passiv person med en leder hest, vil ofte så en hest der bare er uinteresseret og ufokuseret.
En dominerende person med en dominerende hest, vil ofte ende ud i en masse kampe.

Derfor handler det om at kunne veksle imellem hvem og hvad du selv er. Som udgangpunkt skal vi helst altid være den gode, rolige, stabile leder når vi er med vores heste. Men hvordan, hvor meget mv, afhænger af hesten vi står overfor. F.eks kan jeg ikke være den samme "leder" overfor Dino jeg har, som jeg kan overfor Lancelot. Vi mennesker har som oftest allerede hestens fulde respekt, og misser derfor at mange af disse ting ikke handler om dominans eller "hvem der bestemmer", men handler om hesten der forsøger at kommunikerer.

Mvh
Camilla

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Den dominerende hest er usikker
  •   9. feb 2016 Kan stadigvæk ikke helt finde ud af, hvor min hest er i sin flok. For hun vil gerne interagerer med enkelte heste, men det meste af tiden opholder hun sig i et hjørne for sig selv. Og hvis heste hun ikke kan lide kommer for tæt på, så markerer hun med et spark. Hun er aldrig særlig opsøgende heller, kun når hun er i brunst, så er hun nærmest ikke til at hive væk fra sin ynglingsvallak.

  •   9. feb 2016 Kan godt nikke genkendene til det du har skrevet, især med min ene hoppe. Jo mere jeg skruer op for "dominansen", jo mere frustreret og dominerende bliver hun selv. Jo mere rolig jeg er og jo mere jeg hviler i mig selv, jo roligere bliver hun også og har lyst til at træne sammen med mig.

  •   9. feb 2016 Min hest er lederen på folden.

    Dog er han den "dominerende" i ridehuset.
    Han har haft en masse dårlige oplevelser derinde og er MEGET usikker.

    Derfor forsøger han tit at sige fra og "tage pladsen"

    Jeg prøvede nogle forskellige metoder.

    Feks. Den med at jage ham væk fra mig indtil han overgav sig.
    Dog synes jeg selv, at jeg følte mig endnu mere dominerende end jeg selv så ham være..
    Præcis som du selv beskriver.

    Så prøvede jeg en anden gang at være der for ham hvor jeg oplevede en hest der til sidst støttede sig op af mig istedet for at skubbe mig væk. (Som jeg jo faktisk også gjorde ved ham sidst)

    Han respekterede mig, men bruge mig på en måde som en støttepædagog, fordi han netop stolede på mig og fordi jeg var rolig.

    Hvis man ligger mærke til det reagere hesten præcis på den måde vi er overfor dem på.

    Vi er nød til at se dem som spejle for at kunne vende deres måde at reagere på om til hvordan vi får dem til at agere..

    Vi er altid nød til at vende tingene tilbage til os selv.

    (Selvfølgelig kan en hest blive bange for noget, det er ikke vores skyld.
    Men flere gange ser jeg, at folk irettesætter deres hest i stedet for at berolige den. (Dette sker ofres hvis man selv bliver forskrækket)
    Det hjælper hverken hesten eller en selv, og den er man virkelig nød til at vende tilbage til sig selv.
    For hesten kan jo umuligt føle sig tryk på den måde)

    Tak for dit dejlige blogindlæg.


  •   9. feb 2016 Kan nikke meget genkendende til mine afdøde heste. Min nuværende dame Synes jeg er lidt sværere...
    Tror nok hun er lidt af det hele.

    Hun er ,,dominerende" og har været det hele sit lov efter en opvækst som menneskeskrækslagen og først blev taget i hænder som 2,5 års af mig. Er derefter blevet håndteret forkert i den forrige stald og blev også slået.
    Hun er en meget sensitiv dame. Vil kategorisere hende under særlig sensitiv hvis hun var et menneske.

    Hun vil gerne styre flokken, får ikke lov, men vil super gerne. Kan sagtens indfinde sig i sim plads men prøver stadig. Hun kommer ALTID til skade når der kommer nye heste i flokken.
    Hvis hun blev lukket alene på en fold med en fremmed ville hun nok tage det meget godt, men lige så snart flokken kommer så ender hun altid med ,,at vise sig lidt for godt frem" og bliver skadet.

    Hun we ikke længere foder sur men er meget utryg ved andre heste tæt på i ridehus og på staldgangen.
    Hun er meget nysgerrig efter nye heste og nye venner samt andre dyr. Selvom andre heste napper ud efter hende går hun dem stadig i røven fordi hun bare gerne vil snakke.
    Min afdøde hoppe var klart lederen, det er min nuværende absolut ikke. Og hvis hun en dag bliver det vil hun ikke kunne kapere det.

    Hun har helt klart været meget mere dominerende også under træning, men nu er det sjældent jeg ser til det. Men ser hende bestemt heller ikke udelukkende som passiv, eller anonym.


  •   9. feb 2016 Tindur er den de andre flytter sig for, han står ofte for sig selv. Han truer hvis de andre ikke hører efter og har intet problem med at være uden flokken. Han skal trænes med værdighed, respekt og forståelse. Hvis vi er uenige må vi for at undgå magtkamp (som intet fører til for nogen af os) mødes på halvvejen. Så får vi en god tur/træning. Eksempel på dette var i går da vi red tur. Tindur så noget som han blev bange for og ville ikke gå videre. Nogle gange kan han tage sig sammen når jeg presser ham. Andre gange er han for bange. Når han er for bange så bakker han og laver en konflikt. (som han også kan gøre alligevel) Jeg kan mærke hvornår jeg kan få ham frem og hvornår han ikke er til at forhandle med. Men han skal efter at have gået i en konflikt gå nogle skridt frem før jeg møder ham og hopper af og trækker. Dette gør han så. Og så hopper jeg af, vi undersøger det farlige, og kan ride fint videre smiley vi er to dominerende individer og jeg må justere mig for at vi skal kunne samarbejde smiley

    Mvh TT


  •   9. feb 2016 Tusinde tak for jeres beskeder, historier og spændene observationer!

    Det er klart at disse 4 blot er "grund" rangeringer, men som i sikkert også alle ved kan ikke alle heste puttes i bokse, og derfor kan nogen heste godt være nogen kombinationer eller falde lidt udenfor. Heldigvis udtrykker alle heste sig jo forskelligt, det er jo derfor de er så skønne smiley


  •   9. feb 2016 FREMRAGENDE FORKLARET, Camilla !!!
    Tak for et fint indlæg


  •   9. feb 2016 Woaw, det her og dit sidste indlæg har virkelig givet stof til eftertanke ^^
    Får helt lyst til at hoppe op på cyklen og køre ud til Walentin.

    Walentin går kun på fold med en, så at kigge på dem som en flok er svært, men jeg kan dog godt se at han er den der flytter sig. Han giver gerne et spark igen når den anden bliver for nærgående.

    Her for et par uger siden fik jeg simpelthent nok af alle de dårlig træninger vi har haft, så jeg bogstavligtalt satte mig ned, læste en masse, så en masse dokumentarer ovs, fordi jeg var irriteret over vi altid skal være fustreret, forvirret, sure, ked af det ovs når vi træner. Det begynde endda og blive farlig eftersom han rent faktisk sparkede migi ryggen og han fik alle mulige bukke/stejle/sparke flip når vi trænede.

    Virkelig et godt opslag, tak for det (:


  •   9. feb 2016 Virkelig brugbart det du har skrevet. Det sætter lidt tanker i gang. Ligesom det oplæg du lavede om hvordan man træner en "dominerende" hest. smiley

  •   9. feb 2016
    Passivhest = også kendt som " jeg er mega dårlig til at være hest " type :b

    Så dum adfærd når det kommer til alt at være en spade til at gå i flok - for man får intet mad, kommer ikke i læ og man står i det hele taget for sig selv og har ingen social kontakt. I hvert fald hvis man er Fleur...


  •   10. feb 2016 Min hest har været stående på en gård i 2 år, hvor hun som sagt var lederen. Møg sur hele tiden, sparkede, lagde øre tilbage og bed ud efter de andre heste hele tiden. Vi flyttede hende så ud på en gård hvor hun står i en mindre stald. Hun er nu blevet en virkelig sød hoppe, lægger aldrig sine øre tilbage medmindre de bider eller sparker hende. Hun er aldrig sur mere og jeg synes bestemt det er virkelig interessant, den måde hun har udviklet sig på, bare ved at skifte gård:)

  •   10. feb 2016 Fedt indlæg smiley

    Jeg er overbevist om, at min egen gule pony er lederen på fold.
    Vi kan godt kalde ham "streng" mod nye heste, men det er kun indtil de får en plads i flokken. Buller rykker nemlig de andre rundt, hvis han skal til ved bigballen, og han er også den første der drikker vand. Til gengæld kan han sagtens hænge ud alene, eller sammen med de yngre heste i flokken uden at være voldsom.

    I ridehuset genkender jeg usikkerheden, når han ikke ved præcist hvad han skal.

    Efter 7 års samarbejde, er vi begyndt at finde en smertefri vej til de fleste udfordringer. smiley


  •   10. feb 2016 Haha ja Maria! Det er nemlig lidt en hest der ikke helt forstår konceptet. Nogen pga. tidlige traumer, og andre af gener.

    Til jer to der skriver ang dominerende/leder. Så kan en dominerende hest godt lede en flok, hvis der ingen naturlig leder er. Dog er det oftest sådan at en sådan flok dynamik bliver meget usikker og det får den dominerende hest til at blive endnu mere dominerende. Hvor at når der i en flok er minimum 3 af de 4 typer (Dominerende, Leder og Anonym) så er flok dynamikken mere rolig og afslappet. Den dominerende hest fungerer nemlig ikke som leder, selvom den godt kan indtage pladsen, hvis der ikke er en "rigtig" leder i nærheden :D.


  •   10. feb 2016 Hvordan ser du så en dominerende person og en lederhest som kombination?

  •   10. feb 2016 Neej hvor er jeg enig i det sidste du skrev for tre kvarters tid siden!
    Vi flyttede vores tre heste, mine to og min mors, til et andet sted for et halvt års tid siden, og lige da vi kom dertil var dlokken simpelthen SÅ uharmonisk! Hestene løb rundt og jagtede hinandeb, og der var kun fred når de "lede" heste blev trætte, enten fysisk eller psykisk. Lige indtil de startede en ny jagt.. Da vi kom derud gik der en uge eller to, så var der fuldstændig ro! Flokken manglede en rigtig ledertype, og min mors store oldenborgervallak påtog sig dén rolle. Heldigvis. Han er virkelig den fødte ledertype! Hvis der er nogle heste som bliver uretfærdigt behandlet, går han ind og forsvarer dem. Det er simpelthen så rart at komme ud i en flok som bare fungerer smiley


  •   10. feb 2016 Oftest som en hest der vil kræve en del at få "med på legen". Da en hest der leder oftest vil lukke af for en dominerende person, og kun være med på det hesten faktisk selv vil. Men igen er den dominerende person "skrap nok" så vil de fleste heste overgive sig, da mennesker oftest kan bruge så meget psykisk/fysisk irrettesættelse at heste ikke tør gøre dem i mod. Det er jo så ens eget valg om man syntes det er en fair måde at snakke med sine heste på.

    Og ja præcist Frida, det er faktisk ganske sjovt at se hvordan en flok kan falde på plads af den rette leder! smiley



  •   2. jun 2016 Hvad ville to dominerende heste føre ud til? En masse kampe?

    Hvis der så kommer en leder ind i flokken vil der så komme ro? smiley


  •   2. jun 2016 Hej Heste Frihed DK smiley

    Det er lidt forskelligt, typisk vil de to heste starte med en kamp hvoraf der jo så vil være en taber og en vinder.

    Normalt kan en leder af flokken hjælpe med at skabe mere ro, vi er meget glade for at vi har en leder i vores flok!


  •   2. jun 2016 Jeps, den kommer forhåbenligt også i næste uge smiley
    Vi savner en god leder hest! smiley

    Tak for svar, hvor lang tid ville man skulle give de to dominerende heste?
    De minder jo rigtig meget om hinanden og kan jo føre til skader... smiley


  •   2. jun 2016 Normalt ville jeg lukke de to alene sammen og bare sørge for at de i starten har flere bunker mad at tænke på, også se om de ikke kan finde rytmen. Problemet er oftest hvis de begynder at kæmpe om "de andre heste" i stedet for at tænke på hinanden.

  •   2. jun 2016 Ja okay, det ville godt kunne hjælpe på vores problem fortiden smiley
    Hvor længe ville du så give de to heste? smiley


  •   4. jun 2016 Ville en dominerende hest kunne ændre adfærd og skifte til f.eks en passiv eller anonym hest? smiley

  •   5. jun 2016 Heste kan skifte igennem hele livet, dog er det sjældent at de hopper ret meget rundt på rangstien.

    Det ved jeg ikke, til jeg kan fornemme at de går sammen/nusser sammen og sådan har accepteret hinandens tilstedeværelse :D.


  • Lene E
    Lene E Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 2
      22. jul 2017 Min hest er helt klart usikker, og kan være ret hård ved sin fold"kammerat"🙄
    Den har også spillet lidt op til min mand, fordi den bliver misundelig og vil have mig for sig selv.......
    Hvordan kan jeg gøre ham mere sikker på sig selv?


Kommentér på:
Den dominerende hest er usikker
Annonce