Det er efterhånden en del tid siden at jeg har fået lavet et indlæg til HG. Det har ikke været af ond vilje men jeg har haft utrolig travlt med at få den første bog om Centreret Ridning klar til genoptryk. Det var planen at den skulle være klar til julesalget, men det bliver den desværre ikke dog når den at komme fra trykken d. 22. december hvis går efter planen.
I forbindelse med at jeg har oversat den originale bog fra engelsk til dansk slog det mig at der sikkert sidder en del ryttere ude i landet som ikke kender til Centreret Ridning og som kunne have rigtig stor glæde af det.
Derfor jeg har valgt at mine næste indlæg skal handle om Centreret Ridning.
Centreret Ridning er udviklet og beskrevet af amerikaneren Sally Swift gennem mange år. Sally fik i en alder af 8 år konstateret skoliose som er en lidelse hvor rygsøjlen er skæv. For at afhjælpe hendes rygproblemer sendte hendes forældre hende til forskellige specialister inden for kropsbevægelse bl.a. en kvinde ved navn Mabel Ellsworth Todd, der har skrevet bogen: The Thinking body. Sally blev anbefalet at begynde at ride fordi det er en af de eneste sportsgrene, hvor man bruger begge siger af kroppen lige meget. I de fleste sportsgrene fx håndbold eller tennis så skyder man eller har ketcheren i den ene hånd som bliver den styrende og den ene side af kroppen bliver stærkere end den anden.
I starten måtte Sally ride med et korset lavet af læder med stålindlæg for at hun kunne sidde korrekt på hesten men efter nogle år kunne hun ride uden brug af korsettet.
Netop fordi Sally hele tiden var tvunget til at være bevidst om hvordan hun aktiverede og brugte hver enkelt del af hendes krop har hun været i stand til at videregive dette til andre. Mange topryttere kan ikke beskrive hvad det er de præcist gør når de fx laver to’er changementer fordi det kommer så naturligt til dem at de ”bare” gør det.
Det var først i en sen alder at Sally får skrevet den første af de to bøger om Centreret Ridning som vi kan have glæde af i dag.
Centreret Ridning er ikke nogen bestemt ridedisciplin, men en teknik der går på tværs af alle discipliner så den ikke begrænser sig til dressur eller springning, men kan bruges indenfor alle former for hestesport, lige fra western til kusken der konkurrerer i maraton eller trav- & galopløb
Noget af det aller første Sally Swift skriver i bogen er følgende: ”Du vil ikke komme til, at lære at ride ved at læse denne bog. Der findes kilometervis af hyldemeter med gode bøger, der er skrevet med henblik på at lære dig at ride. Mit ønske er, at tilbyde alle ryttere en ny tilgang til ridning, der er baseret på mentale og fysiske begreber, som jeg har udviklet gennem mange år”.
I Centreret Ridning er omdrejningspunktet rytteren og hestens bevægelsesmønster for Sally Swift mener, at hvis rytteren har spændinger eller er skæv vil dette forplante sig til hesten og omvendt. Derfor er det vigtigt at vi som ryttere er bevidste om hvordan vi bruger vores egen krop og ikke udelukkende fokuserer på hesten.
Over det næste stykke tid vil jeg går nærmere ind i de 4 basiselementer som Centreret Ridning er bygge op omkring.
Hvis du sidder og har nogle spørgsmål eller noget som du gerne vil have hjælp til så skriv det endelig i kommentarfeltet nedenfor så vil jeg prøve at se om jeg kan lave et blogindlæg der handler om netop din udfordring og hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet.
Rigtig god dag
Hilsen Karin Bræmer Hoffmann
Centreret Ridning instruktør & adfærdskonsulent
maj 2009
Følger: 54 Følgere: 603 Heste: 2 Emner: 278 Svar: 5.753
Blogger
Tilmeldt:
feb 2009
Følger: 2 Følgere: 79 Annoncer: 3 Emner: 2 Svar: 6
Jeg tror der sker noget i konverteringen når jeg lægge det op. Jeg får lige fat i de it-ansvarlige.
Tak fordi du gjorde opmærksom på det
aug 2008
Følger: 21 Følgere: 32 Heste: 2 Emner: 32 Svar: 202
Og jeg har faktisk længe gerne ville vide, hvordan man kan undgå at ens dårlige side, bliver hestens dårlige side. Samt hvordan man kan undgå at ens skævheder kommer videre til hesten.
Jeg går selv ofte til massør/kiropraktor/fysioterapeut, men nogle gange opdager jeg ikke fejlen før for sent.
Og held og lykke med bogen
-
Mette
sep 2009
Følger: 56 Følgere: 63 Heste: 1 Emner: 621 Svar: 11.295
Som en med tendens til spændinger og skævheder er det fedt at lære mere om hvad jeg kan gøre og være opmærksom på når jeg rider. Min part har også en tendens til at sidde skævt, så det glæder mig helt vildt til at læse med
feb 2015
Følger: 107 Følgere: 47 Heste: 3 Svar: 2
CENTRERET RIDNING – HVAD GÅR DET EGENTLIG UD PÅ?