Bliv ven med den store vandgrav

Bliv ven med den store vandgrav

2884visninger 0 svar | 14. apr 2016
Udendørs sæsonen står lige for døren og for springheste og ponyer i de lidt højere klasser, betyder det at stævnerne også byder på et møde med den, for mange, frygtede vandgrav. Vandgraven er som regel med når der skal rides distriktsmesterskaber, Cup klasser, Finaler eller andre klasser med et ”ekstra pift” og rigtig mange gange bliver den udslagsgivende for det endelige resultat. Nogle heste vil slet ikke i nærheden af vandgraven, andre løber ved siden af eller refuserer på afsætspunktet, mens andre måske kommer over vandgraven, men løber så kraftigt bagefter, at de får fejl på de næste spring. 

Alt dette kan undgås, hvis du starter med at lære din hest at være tryg ved vandgraven inden den skal lære at springe den. Heste er flugtdyr, så når de bliver bange vil de gerne løbe hurtigt og derfor er det super effektivt hvis du starter træningen i skridt, så alting går langsomt, hesten kan nå at tænke sig om og ikke kommer i flygt gear. 

Trin 1. 
Heste vil helt instinktivt være utrygge ved vandet i vandgraven, fordi de ikke ved hvor dybt det er. Derfor skal du starte med at lære din hest at skridte igennem vandgraven, så den kan opleve at det ikke er farligt. Giv den god tid til at blive tryg ved at gå ud i vandet og få evt. en hjælper til at gå foran Jer, hvis din hest er meget utryg. Det er vigtigt at du bruger blide hjælpere, for hvis du presser den for hårdt foran vandgraven, risikerer du at den forbinder vandgraven med stress og ubehag i fremtiden. Du kan også risikere at hesten føler, at vandgraven bliver dens flugtvej væk fra det drivende pres og på den måde lærer den måske at komme over, men så er det at den løber så stærkt bagefter, at den river ned på næste spring. Derfor skal du være blid og tålmodig mens hesten lærer at skridte igennem vandgraven. 

Trin 2.
Hesten skal lære at trave igennem vandgraven og når du er kommet igennem vandgraven skal du lave en parade. Hvis du træner med godbidder er dette et godt tidspunkt at give hesten en godbid på. Det belønner den for at lave paraden og det får den samtidigt til at forbinde vandgraven med noget positivt. Grunden til at du skal lave en parade når du er travet igennem vandgraven er igen for at hesten ikke skal forbinde vandgraven med flugt og løbe/skynde sig væk fra vandgraven. 

Trin 3. 
Lav et lille spring ude midt i vandgraven. Når vi skal springe vandgraven til stævne, er det vigtigt at hesten ikke træder i vandet. Derfor skal vi til at lære den at den skal lave en bue op over vandgraven og det lan vi gøre ved at lave et spring over midten af vandgraven. I starten er det en god idé bare at lave et lille kryds, fordi heste ofte bliver lidt usikre lige når vi laver om på springet. Når hesten er blevet tryg ved at der er et spring i forbindelse med vandgrave, så kan man sætte et Når hesten er blevet tryg ved at der er et spring i forbindelse med vandgrave, så kan man sætte et opsprings stakit på og have en bom over midten af vandgraven. Det er en god idé at have bommen på når man træner, så hesten lærer at få lidt højde på buen over vandgraven. Så undgår den nemlig at træde på bagkanten. 

Igen gælder det her hele tiden om at drive ganske blidt og sørge for at hesten får tillid til vandgraven, så den let og ubekymret kan springe den til stævner i hele udendørssæsonen. 
Det er forskelligt fra hest til hest hvor mange træningsgange man skal bruge på hvert trin. Det vigtigste er at blive på hvert trin indtil hesten er helt tryg. 

Her kan du se en video af en hest, der lærer at springe stor vandgrav for første gang. God fornøjelse med træningen. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg




  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Bliv ven med den store vandgrav
Annonce