Bid og næsebånd

Bid og næsebånd

5978visninger 12 svar | 9. mar 2017

Jeg ved i er flere der venter og venter i spænding på næste piaffe indlæg (trin 2), men det må pt. vente lidt da det kræver jeg kan få taget billeder af mine steps. Dette kræver altså det bliver lidt solskin og liiiidt bedre vejr (gerne snart til udendørs bane ridning) Vi håber og satser på, at jeg kan få lavet indlægget i slutningen af marts så i alle flittige ryttere kan øve videre med jeres heste. Jeg håber i alligevel er kommet godt i gang med trin 1.


Dette indlæg kommer til at omhandle næsebånd og bid. En evig debat. I får derfor MIT syn på næsebånd og bid: Hvad rider jeg med af bid og næsebånd og hvorfor? Hvad bruges de forskellige næsebånd og bid til? Hvordan skal de benyttes og hvordan skal de ikke benyttes?


Løst næsebånd, som jeg rider med.


Hvilke bid og næsebånd benytter jeg og hvorfor?
Lige så mange bid og næsebånd der findes - lige så forskellige er alle heste. Derfor kan man ikke sige præcist hvilken næsebånd og bid jeg rider rundt med på mine heste. Det veksler nemlig og jeg kan finde på at skifte undervejs i uddannelsen på heste.

Det er vigtigt, når man skal finde et bid til sin hest, at biddet passer i str. Det må ikke være for langt (så glider det nemlig rundt i dens mund) men det må heller ikke være for kort da det så niver i hestens mundvige. Jeg kan anbefale en Bitfit hvis man er meget i tvivl om hestens str. Det bedste man kan gøre er at prøve sig frem i str.

Jeg benytter, som regel, alm. kombineret næsebånd eller engelsk næsebånd på hestene. Jeg kan dog finde på også at benytte hannoveransk (evt. til unge heste som skal lære biddet at kende og har behov for støtten) Jeg rider pt. med todelte muffe- og trensebid. Jeg har valgt de to bid fordi mine heste går rigtig godt på todelte og nogle vil gå bedst på tredelte eller udelte, det er an på hestens mund og dens udformning. Det kommer vi mere ind på.


Alt for stramt næsebånd og en masse spændinger


Næsebånd - , hvilke, hvorfor og hvordan?
Jeg vil starte med at slå en ting fast - stramme næsebånd er no go. Jeg rider altid med halv løse næsebånd på hestene og jeg beder også mine elever om at løsne deres næsebånd hvis de er for stramme. Jeg vil ikke se stramme næsebånd og remme. Når vi strammer næsebåndene for meget kan hestens underkæbe ikke glide fremad og det sker når hesten "går til biddet". Hvis næsebåndet er for stramt opstår der spændinger i hestens mund og dens mule. Hesten SKAL have lov til at åbne munden og aflade evt. pres (det sker nemlig at vi ryttere tager en for hård halv parade fx, vi er jo ikke fejlfrie. Heldigvis er vores heste nemt tilgivende) Det betyder så også bare, at hvis hesten IKKE kan aflade presset hvis vi kommer til at tage for hårdt eller ligge for stort et pres - så får vi, igen, en masse unødvendige spændinger. Dette kan gøre at hesten bestemt ikke har lyst til at lade hovedet falde og suge på biddet. Så løsne dit næsebånd og mærk forskellen.


Hvorfor rider vi så egentlig med næsebånd. Det gør vi fordi det kan hjælpe med at holde biddet mere i ro og støtte biddet bedre. Det er altså IKKE for at lukke munden på hesten så den skal "LYSTRE". Det er også derfor der findes så mange næsebånds typer. Dog skal i være opmærksomme på, der også er noget der hedder mode. En gang var krydsnæsebånd på mode og alle red med disse - og i dag er det faktisk mest Micklem der er på mode og nu rider alle med dem. De fleste har sikkert ingen ide om hvad det gør godt for, men det er det "smarte" og så sælges der meget af det i en periode.


Vi må konstatere at folk pakker deres heste ind i strammere næsebånd - måske fordi de føler sig mere sikre på at hesten ikke overtager styringen i ridningen. Dette kommer ikke til at ske hvis man har trænet sin hest nok. Nu snakker vi dressur. Dressur handler om fine og lette signaler. Men hvordan kan rytterne forvente hesten går på lette og fine signaler hvis næsebåndet er stramt og det opfodrer hesten til at spænde i mod rytterens signaler og hånd i stedet for? Det kommer ikke til at ske.


Vi kan ikke udelukke at hesten har andre spændinger hvis hesten går og spænder i mod biddet. Så skal hesten selvfølgelig være fysisk i orden og biddet skal passe. De fleste har det desværre med at stramme næsebåndet hvis hesten går og åbner munden, stikker tungen ud eller der er modstand fortil. Det er forkert - det er ikke korrekt - udover rytteren opfodrer hesten til at spænde endnu mere. Hvis man i stedet løsner næsebåndet så har hesten "intet at gå og spænde imod".



Så lad os lige tage de forskellige næsebånd:
De mest populære næsebånd er pt: Hannoveransk, engelsk, kombineret, krydsnæsebånd/mexicansk og micklem.

Hannoveransk næsebånd: Et næsebånd som ligger omkring biddet nede den nederste del af næseryggen. Dette hjælper netop på at presset ikke ligges ved kindtænderne an på hvordan hestens hovedbygning er. Dette benytter jeg til ung heste, da det støtter biddet bedre (også i lettere løst tilstand). Det er også vigtigt at unghesten selvfølgelig lærer at acceptere biddet, men det sker i takt med træningen og uddannelsen af den unge hest.

Engelsk næsebånd: Benyttes også på kandar. Kan også benyttes på trense, især på følsomme heste. Heste som, som regel er rimelig ridelige og godt uddannet/trænet og som ikke har behov for støtten fra næsebåndet - til biddet.

Kryds/mexicansk næsebånd: Meget populært på et tidspunkt, mindre populært i dag. Jeg har aldrig været fan af næsebåndet. Primært fordi det desværre tit opfodrer til at stramme til da det ellers sidder og flagre over hestens kindben og omkring sidste del af mulen/munden. Det bruges meget i galopsport for at få luftvejene mere fri.

Kombineret næsebånd: Det mest populære næsebånd. Alm. engelsk næsebånd med rem nederst omkring biddet så det lige støtter biddet en smule, men ikke så meget effekt som fx hannoveransk. Folk har i sær tendens til at overstramme dette næsebånd, især den nederste rem. Det er som sagt, en rigtig dårlig ide.

Micklem: Kan være rigtig fint til nogle heste, men nogle heste har en forkert hovedform til dette hovedtøj. Dette siges at ligge trykket bedre. Det jeg bedst kan lide ved dette næsebånd er de clips man kan benytte til sensitive heste hvor man kan ligge 50% tryk på næsen og 50% tryk i biddet ved kontakt og signaler. Dette kan være super til over senstive heste der skal lære at suge på biddet og acceptere det.



Hvilke bid og hvorfor?
Jeg kan ikke fortælle jer hvilke bid jeres heste skal gå med da det, igen, afhænger af hestens udformning i dens mund. Derudover også hvordan rytterens hånd er.

Lad os dog slå en ting fast: Nu flere led et bid har, nu mere uroligt er det. Altså - er tredelte mere urolige end todelte bid. Hvorimod en stang giver endnu mere ro da det ikke er delt. DOG skal vi stadig kigge på udformningen af hestens tunge og gane for at vurdere om hesten er bedst på to, tredelt eller udelt.

Jeg rider sjældent med tredelte bid, faktisk har jeg aldrig redet med dem. De heste jeg har haft i hænder er meget følsomme fortil og derfor trives de som regel bedst på udelte bid eller todelte for at give mest muligt ro. Muffebid giver lidt mere stabilitet i mundvigene fordi det ikke kan bevæge sig så meget som fx trensebid og bridonbid kan. Ønsker man endnu mere ro kan et baucher bid (som dog også ligger meget fast så det kan nogle heste heller ikke lide fordi de ikke kan rykke biddet og presset væk) Ellers er et fullcheek bid med parrerstænger en løsning da det også ligger meget-meget stabilt da stængerne stabilisere og gør det lettere for hesten at dreje. Altså - der er 1000 forskellige bid og nogle gange må man bare prøve sig lidt frem.


Jeg må hellere slutte indlægget af nu, ellers bliver det vidst lidt langt. Jeg håber i fik et indblik i mine tanker og ideer omkring bid og næsebånd. :)





Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Bid og næsebånd
  •   9. mar 2017 Forfriskende at læse om en dressurrytter, der også er imod de stramme næsebånd!
    Jeg kommer nok aldrig helt til at forstå, hvorfor så mange dressurryttere absolut sværger til de stramme næsebånd. Jeg red et kursus hos en berider for et par måneder siden, som lige startede timen med at stramme næsebånd/rem, så meget han kunne. Da jeg kom dagen efter, mødte jeg op med mit næsebånd/rem løst, som jeg gerne ville have det, og han skulle naturligvis lige tjekke det, inden vi gik i gang. Det endte ud i en mindre diskussion, og at han fik sin vilje. Det har plaget mig lige siden, at jeg ikke stod fast, særligt fordi at min hest, som er ultra blød i hånden og bare generelt meget følsom, begyndte at gå i mod.. Og jeg har døjet med det lige siden, og jeg er kommet frem til, at det i hendes øjne har været et overgreb med det stramme næsebånd (og bare generelle hårde ridning igennem de to dage, men det er en helt anden snak). Jeg prøvede at fortælle ham, at jeg ikke så nogen grund til at stramme næsebåndet, fordi det ikke var noget, jeg ville gøre fremadrettet. Hans argumenter (som jeg desværre ikke husker helt præcist) var noget lign., at det var som at køre bil uden ratslør, og at de kunne lave huller inde i deres mund, fordi det tillod tungen til at bevæge sig.
    Heldigvis ved jeg da nok til at vide, at hans argumenter var temmelig dårlige, men trist at så ung en berider allerede er så gammeldags i sine holdninger.
    Jeg gad godt vide hvor stramme næsebånd unghestene, der går championat i Herning de næste par dage, går med.. Så vidt jeg er klar over, er der ikke nogen decideret regel for næsebåndet?


  •   9. mar 2017 Der er desværre ingen decideret regel om hvor stramme næsebånd må være. Rigtig ærgerligt. Jeg ved dog at der bliver lavet en masse studier om det og DRF har også haft gang i en undersøgelse omkring stramning af næsebånd til bl.a C og B stævner i Danmark. Jeg håber de selvfølgelig ændrer reglen så vi har noget at gå efter i forhold til hvor stramme næsebåndene må være. Vi kan kun håbe.

    Derudover er det godt du sagde fra. Det skal vi hestemennesker være bedre til. Dette gælder både trænere, smede, dyrlæger og andre ting, som er ude ved vores heste. Det er rigtig vigtigt at ryttere får sat sig lidt ind i hesten, biokemi, anatomi, hjernefunktion, altså hvordan vores heste egentlig fungerer.

    Det er især vigtigt, hvis en træner vil presse på for fx strammere næsebånd, at sige NEJ og holde ved det. Du SKULLE have holdt ved og sagde han ikke måtte stramme det og hvis han stadig ville det - så siger du nej tak og tak for i dag og farvel. Jeg ved godt hvor svært det kan være, men det er vigtigt vi alle får sagt fra over for trænings redskaber der ligner tvang og "den skal bare makke ret, hesten".

    Godt gået at du sagde noget til ham.


  •   9. mar 2017 Jeg rider med det jeg kalder middelstramt næsebånd. Det øverste er løst, mens det nederste strammes lidt mere til for at min hest får stabiliteten. Hannoveransk er afprøvet, men giver gnavemærker sammen med baucherbidet (desværre) og til spring rider jeg med krydsnæsebånd for at give den mere frihed til luftvejene og fordi jeg synes det er pænt. Det strammer jeg på nogenlunde samme måde som kombinæsebåndet.

    Min hest er så så mærkeligt indrettet at den kun vil gå med tredelt og helst baucherophængt, selvom den alligevel går og tygger på bidet som om det er for livligt til den. Men på todelt suger den slet ikke og med udelt spænder den bare totalt imod og ligger sig enormt tungt på bidet.

    Men hyggeligt at læse om andres erfaringer smiley


  •   9. mar 2017 Hvis du bar behov for et strammere næsebånd (nederst) for at få din hest stabil fortil så er der noget galt i grundridningen smiley

    Alle heste kan og bør kunne rides helt uden næsebånd og det vil jeg faktisk anbefale dig at prøve i en periode på en måneds tid.

    Det kan fint være din hest trives med tredelte bid, måske dens mund er indrettet så den går bedst med dem smiley Det er jo meget forskellige fra hest til hest. Så er det jo super du har baucher ophæng på som giver støtten og stabiliteten selvom biddet er tredelt. Bare sørg for at dit bid ikke er for langt for så vil hesten gå og prøve at "suge det op" når den går til biddet og så får man netop rigtig meget uro fortil.

    Ellers må du uddybe hvordan du mener dit nederste næsebånd kan gøre din hest mere stabil fortil? (udover dit bid måske kan være for langt)


  •   9. mar 2017 Dejligt at få et lidt bedre indblik i den skov af bid og næsebånd! Dejligt med lidt overblik nu.

    Jeg synes også at det er meget sjovt, at du nævner det med moden. Jeg rider primært kun islændere, og jeg har aldrig helt forstået, hvorfor næsten alle rider med hannoveransk næsebånd.

    Vil du mene at det er dårligt at ride med hannoveransk næsebånd i gennem "hele" hestens uddannelse?
    Som jeg forstår på dit indlæg, så lærer hesten ikke at acceptere bidet, når man rider med hannoveransk?


  •   9. mar 2017 Du kan sagtens ride med hannoveransk næsebånd igennem hele hestens uddannelse. Der er faktisk nogle heste som dårligt kan og vil rides med andet. Det hannoveranske ligger nemlig slet intet tryk mod kindtænderne og hvis hestens hovedform er formet sådan, at den er lidt smal ved kindbenet og siden af hovedet (lige der hvor næsebåndet faktisk ligger). Så er der nogle heste der bliver sure over der ligger det mindste pres lige der.

    Der er vidst ingen tvivl om - inden for Islænder verden - at hannoveranske næsebånd udelukkende er modefænomen.


  •   9. mar 2017 Dejligt indlæg smiley
    Jeg rider selv med full-cheek med stænger på min store. Jeg blev desværre nød til at putte næserem og næsebånd da vi er i gang med tilridning i skoven og fordi han ikke forstod, stak han næsten i vejret, åbnede munden og løb - hvilket er fair nok når han ikke forstår det, men hvis vi kan undgå det, så vil jeg hellere ride med noget som kan "forebygge" den slags oplevelser. Så smider vi det når han har lært stop, drej osv ☺


  •   9. mar 2017 Virkelig godt indlæg! Har aldrig tænkt på hvorfor det er bedst med "løst" næsebånd, ud over der selvfølgelig er mere behageligt for hesten, men det fik jeg da lige svaret på her. Lige en anden synsvinkel jeg hørte for noget tid siden; et for løst næsebånd kan genere og/eller "gnave" hesten, da det ikke er spændt fast og derfor bevæger/rykker sig under ridning. Hvad tænker du om det?
    Og lige et andet spørgsmål -Jeg har aldrig redet med stramme næsebånd, men min forholdsvis nye hest har tildens til, at stikke tungen lidt ud -nogle gange, mere end andre. Hvad vil du foreslå jeg kan gøre ved det? Jeg prøvede en dag, at stramme næseremmen (nederst) helt ind og det hjælper selvfølgelig, men jeg bryder mig overhovedet ikke om det.


  •   10. mar 2017 Lyder godt! Må dog indrømme, at jeg ikke har oplevet, at jeg har 'haft brug for' næsebåndet. Her rider vi 'dressur'/løsgørende/western i en westerntrense smiley
    https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15894441_1370255656352606_6668531747010839768_n.jpg?oh=2b5384e53c8006fc2cb5e6bf31e9dbb5&oe=5969140F


  •   10. mar 2017 Super fint indlæg, der giver et bedre overblik. Jeg rider to islændere, hvoraf den ene går helt uden næsebånd og med todelt baucher bid. Vi går lige pt med overvejelserne om at skifte biddet ud, da hun har tendens til at putte sig og baucher biddet kan være med til at forstærke denne effekt. Den anden har en anatomisk skæv mund, så biddet skal hænge to huller længere nede end man normalt vil placere det. Dette har givet os lidt problemer emd at finde et bid, der ikke bare "hænger" og dingler i munden på hende. Vi er nået frem til et tre delt lock up bid, der låser og får stangeffekt for man tager i tøjlen. Dette har fungeret fint, da det ikke kommer op og skubber til tandkødet. Vi skiftede sidste år fra hannoveransk næsebånd til engelsk, da det hannoveranske skubbede biddet op, så hun fik samme gener, som før biddet blev rettet smiley

  •   11. apr 2017 Er en trense helt uden næsebånd hårdere end en med næsebånd?

    Micklem er jo lavet for at forhindre tryk på nerverne, men er en "western" trense så det mest ideelle? Eller er bidet så bare dét hårdere?


  •   10. maj 2017 Maja: At stramme næsebåndet er symptom behandling. Din hest er nemlig vant til for meget pres. Fjern presset i stedet. Prøv evt nogle forskellige bid og rid i en periode for halv løse tøjler og uden næsebånd. Dvs fjern presset. Oplev hesten blive mere afslappet først og så kan du begynde at ligge stille og roligt mere og mere pres på igen.

    Laura: Ikke nødvendigvis nej. At ride uden næsebånd er helt fint hvis hesten trives med det og ikke har behov for støtten smiley

    Micklem er lavet lidt på den måde, men heste er ikke ens. Så for nogle heste kan den sagtens trykke på nerverne alligevel. Også selvom den påstår den ikke gør smiley


Kommentér på:
Bid og næsebånd
Annonce