Rigtig mange af de personer, som ejer, passer eller nyder at ride på heste, er naturmennesker. Har man selv hestehold, egen stald eller lignende, så er man nok en endnu mere ekstrem udgave af denne persontype. Det kræver nemlig masser af natur og plads at have heste.
Med en gård, stald og fold følger der ofte en masse jord, og her ynder mange at gro en smuk have, som komplimenterer deres hjem og bringer naturen endnu tættere på. Det er skønt at have en have, og godt for både sjæl og miljø – men vidste du, at du ved at kombinere disse to interesser kan leve endnu mere bæredygtigt?
Derfor er bæredygtighed vigtigt
Alt leve bæredygtigt og være en bæredygtig forbruger er noget, der først for alvor er kommet på programmet inden for de seneste år. Begrebets voksende popularitet er gået hånd i hånd med klimakrisen og det øgede fokus på vores forbrugskultur.
Og bæredygtighed er enormt vigtigt, fordi det i alle dets aspekter handler om at slide mindre på vores planet. Vi skal producere færre nye ting, vi skal bruge mindre og vi skal genbruge mere. Det er de grundprincipper, som bæredygtighed bygger på.
Hestehold er sjældent bæredygtigt
Dette er desværre noget, som det kan være rigtig svært at efterleve, når man selv holder heste. For det første udleder dyrene selv en masse CO2, og for det andet er der en stor købskultur omkring heste, som hele tiden skal have nyt og bedre udstyr.
Det er bare sådan, det er. Det kan være svært at ændre på denne situation, i hvert fald, som det ser ud lige nu. Men så kan du til gengæld vælge at fokusere på nogle andre aspekter af dit liv, hvor du kan tænke bæredygtigt – for eksempel haven. Og her kan hestene faktisk hjælpe.
Forbedr din højbedsmuld med hestemøg
Når du skal dyrke din have og gerne vil have den til at spire og blomstre, så kan du med fordel tænke i jordforbedring. Her ville mange vælge at benytte sig af gødning, men du kan med fordel vælge en anden og mere miljørigtig vej.
Du kan nemlig supplere din højbedsmuld med hestemøg. Det lyder måske en smule fjollet, men faktisk er dyremøg en af de bedste gødningsformer, som man overhovedet kan få. Det indeholder ikke giftstoffer, men er lige så livgivende over for planterne som de kemiske sammensætninger.
Saml hestemøget sammen og hjælpe din have
En anden rigtig god ting ved at samle dit hestemøg sammen til en kompost, som du spreder ud over haven, er, at du så slipper for at købe noget nyt. Dette er godt for økonomien, men det er også langt mere bæredygtigt – især, fordi møget måske ellers ville blive brændt.
Når du genbruger dit hestemøg til højbedsmuld eller lignende, så hjælper du altså både dig selv, din have og miljøet. Det er en pakkeløsning, som det er rigtig svært at sige nej til. Du bør derfor gå i gang med det samme.