Træning af hesten i lange liner. Så... Hvilket udstyr er nødvendigt? Hvordan skal linerne sidde og hvorfor? Hvordan starter man hesten op i lange liner? Hvorfor overhovedet træne hesten i lange liner?
Hvilket udstyr er nødvendigt?
Jo, du skal bruge nogle ting inden du går i gang.
Longegjord: Gerne med opadstående ringe, men dem med ringe der ligger ned kan også godt bruges. Longegjorden skal selvfølgelig være spændt fast så den ikke glider hverken fra side til side - eller frem og tilbage på hestens ryg, ligesom gjorden på en sadel.
Liner: Du skal bruge en dobbelt line. To longetorve kan også gøre det - problemet med longetorve er dog, at de ikke glider let ind og ud igennem ringene når man skal ligge pres og give efter. Det kan rigtig dobbeltliner/køreliner bedre klare da de er udstyret med tyndt reb det første lange stykke inde det bliver til bomuld. Nylonen/rebet kan bedre glide igennem ringene på longegjorden og det er rigtig vigtigt. Linerne kan købes i Horze og de liner anbefaler jeg (og nej, dette er ikke en reklame for Horze)
Longepisk: Pisken skal fungerer som fremaddrivende hjælp så man kan drive hesten korrekt "bagfra og frem" ligesom når vi rider. Longepisken er derfor et vigtigt redskab. Er hesten bange for pisken så brug noget tid på at få hesten fortrolig med den inden du opstarter.
Hovedtøj og bid: Man kan også sagtens longere i dobbeltliner uden bid (med kapsun fx), men jeg foretrækker at gøre det med biddet. Det gør jeg primært fordi, at man kan overføre rigtig mange nyttige ting i linerne som gør hesten mere vant til og man får en bedre respons når man så kommer på ryggen af hesten igen - efter træningen med linerne. Jeg benytter biddet præcist som når jeg rider hesten - stabilitet, ro og kontakt.
Så er du klar til at longere i liner.
Hvordan skal linerne sidde og hvorfor?
Der er flere måder at sætte linerne på og det afhænger også helt af hvilken funktion vi vil have og hvilken slags hest vi har. Det kommer der en forklaring på.
Dette er den alm. form - dvs linen er sat igennem ringen og direkte til biddet. Denne form bruger jeg til rutineret heste og heste der ved hvad det går ud på - heste som selv ved at det er bedst for dem at arbejde i den korrekte form (rejse ryggen, sænke hovedet, suge på biddet, sætte sig bagtil). Denne slags bruger jeg altid til introduktion til liner også - altså opstarten.
Ved denne form går linen igennem bidringen og er sat i ringen i siden. Denne form arbejder jeg som regel med ved samlet arbejde eller ved heste jeg ønsker sætter sig mere bagtil og bevare bedre sug og stabilitet fortil. Skal øge sin smidighed og sin balance samt bæring. Denne form er fx rigtig god til piaffe arbejde også. An på hesten sætter jeg den kun sådan i udvendige side og alm. form i indvendige side. Det er lidt forskelligt an på hestens smidighed.
Ved denne form går linen igennem bidringen og er sat fast i ringen under forbenene. Denne form er rigtig god til heste som stiver sig fortil, skal lære at søge korrekt ned til biddet og skal lære at slappe af. Heste der skal lære at lægge bedre ryg. DU kan lægge et pres på hesten i linerne (biddet) når hesten topper op og går i mod fortil. Når hesten så slapper af fortil og løfter ryggen, sænker hovedet kan du slippe presset med det samme og gøre linen løs igen. Jeg har brugt denne form rigtig meget på heste der skulle lære at acceptere biddet igen, lære at arbejde korrekt op i sin ryg igen.
Hvordan starter man hesten op i lange liner?
Det er faktisk ganske simpelt. Læg udstyret på den og longere din hest som du normalt ville gøre med et longetov. Introducer stille og roligt hesten i at stoppe op for begge liner (pres i begge sider). Ros hesten når den stopper. Begynd nu at have mere og mere kontakt til udvendige line samtidig med du bevare rundingen i indvendige line. HUSK at drive bagfra (energi med pisken). Stå korrekt i cirklen så du er lidt bagved hesten da hesten bliver usikker hvis du begynder at gå foran den og så vil den opfatte det som bremsende. Når hesten virker sikker og er rolig og acceptere kontakten og begge liner kan du nu sætte linerne efter den effekt du ønsker (læs overstående). BEMÆRK: Start altid hesten op på den normale facon (hvor linen går fra gjorden til bidringen) hvis hesten er ny i liner (og du også er) Når du og hesten er fortrolig med denne form (og hesten behøver altså ikke at gå perfekt og korrekt i starten) så kan du benytte de andre former for at opnå hvad du ønsker med netop DIN hest.
Vær tålmodig. Hvis hesten ikke forstår det i starten så bliv ved og slap af. Hesten skal nok opfatte det, men det kan godt tage lidt tid hvis den aldrig har prøvet det før. De fleste rideheste opfatter det normalt og tager det altid pænt, meget naturligt da det er samme signaler vi laver fra ryggen - nu står du bare på jorden og kan se hesten. Med unge heste som fx ikke er tilredet eller ikke redet så meget - er det en god ide kun at benytte den alm. facon noget tid indtil signalerne er på plads. Dvs hesten skal bevare samme energi, takt og rytme rundt imens man har let kontakt til begge liner og hestens mund.
Pointen med linerne er netop også at have kontakt til hestens mund og ikke slippe det hele når den søger ned. Meningen er netop at man kan opnå præcist det samme som når vi sidder på dem og her slipper vi heller ikke hele badujlen når hesten søger ned. Nej vi bevare suget, kontakten og rider hesten bagfra og frem - det samme skal ske i linerne. Du har nu bare fordelen og det er du kan se hesten gøre det imens.
Hvorfor træne hesten i lange liner?
Jeg foretrækker at longere i lange liner end i alm. longetorv da jeg får bedre fat på både hestens indvendige og udvendige side - præcist ligesom når vi rider. Jeg kan derfor overføre nogle af de gode egenskaber fra linerne til ridningen efter og mærker min hest er mere stabil og mere smidig efterfølgende. I alm. longetorv kan vi kun arbejde hestens indvendige side og det kan være en ulempe da vi normaltvis vil ligge vores halve parader på udvendige side af hesten - under ridning. Derudover kan hesten skyde udvendige skulder og alt energien fra hestens indvendige bagben vil derfor fise direkte ud igennem udvendige side af hesten. Så opnår vi et skævt træk og derved en hest som går rundt på to spor i stedet. Det er altid en god ide at se sin hest i longe/liner indimellem. Man kan se hestens gang, man kan se evt. ømheder, taktfejl, smidighed og evt. problemer der kan opstå under ridning. Disse kan man også korrigere bedre fra jorden da vi bedre kan se dem end at vi altid skal kunne føle dem.
Jeg har derfor tit mine heste i lange liner og jeg vil anbefale jer at afprøve det. Jeg oplever hesten får mere smidighed og stabilitet. Lange liner kan også være super til en hest som stiver sig og skal lære at søge ned på biddet - da vi her kan korrigere hesten når den slår fra og forsvinder væk fra biddet hele tiden. Det kan være rigtig svært under rytter, men er nemmere at se og korrigere fra jorden i linerne.
Linerne kan også benyttes over bomme når man har helt styr på det. I starten kan det være svært at bevare overblikket over to liner. Øv dig stille og roligt og stop hesten op når du skifter volte i starten. Du skal fornemme det som hvis du sidder på din hest. Altså - som tøjler.
Hvad kan man så lave med hesten i linerne - svaret er: ALT. Du kan lave præcist alle de øvelser du vil, det kræver bare indlæring. Piaffe arbejde er super i lange liner. Derudover er versader, traversader og schnkelvigninger også et hit. Gå dog her bag hesten når det indøves og brug et kortere pisk. LÆG signalerne som når du sidder på ryggen - dine ben er dog erstattet af din pisk fra jorden i stedet.
Når du er fortrolig med linerne og hesten også er kan du nu øve at skifte volten. Stop i starten hesten helt op, gå lidt op foran hesten, tag evt pisken med. Tag lidt i udvendige line og få hesten til at vende bagparten mod dig. Hold kontakten let til ny udvendige side (tidligere indvendige line) og tag nu mere fat i indvendige line til hesten er drejet helt rundt og nu står modsatte vej. Støt med pisken hvis hesten misforstår dig i starten. Når i har helt styr på det øv da otte taler. Husk at gå/løbe med hesten hvis det er i trav. Du kan også rende med hesten ned af langsiderne og derfor kan man få en mere varrieret træning. Jeg har også brugt, dog på en meget rutineret, S hest i dressur, at øve øgninger ned af langsiderne og afkortninger samt overgange. Altså - kun fantasien sætter grænserne da man kan lave præcist det samme som når vi sidder på hesten. Derudover er det en rigtig god ide at øve overgange da hesten sætter sig bagtil samt lytter på dine signaler.
Tak fordi i læste med og jeg håber i fik noget ud af indlægget. Er man stadig i tvivl underviser jeg i lange liner og min erfaring er - at både rytter og hest forstår det meget hurtigere end man måske går og tror. Så kast jer ud i det.
Til de nysgerrige; der ligger et klip af den røde hest på mine billeder, på min profil under videoer, hvor hun går i lange liner I kan også følge med på min Facebook: Konkurrencerytter - Sandra Charlotte Kempf. Husk at læse mine andre blogindlæg da man tit heraf kan koble de ting sammen, som jeg skriver om.
okt 2011
Følger: 55 Følgere: 55 Heste: 1 Emner: 38 Svar: 519
Vil du senere gå i dybden om øvelserne, foruden longering med lange liner, i et andet blogindlæg? Der hvor man går ved siden eller bag hesten og eksempelvis laver versader, travers og piaff :)?
apr 2006
Følger: 8 Følgere: 743 Heste: 11 Svar: 346
Den røde på mine billeder; det er kun 5. gang hun går i liner så det er for tidligt for hende.
apr 2006
Følger: 8 Følgere: 743 Heste: 11 Svar: 346
jun 2008
Følger: 115 Følgere: 102 Heste: 7 Emner: 176 Svar: 3.499
feb 2009
Følger: 52 Følgere: 257 Heste: 5 Emner: 52 Svar: 565
Planen er at den lille jeg har skal longeres i lange liner, men har aldrig tænkt på at købe noget til den store også. Så det må jeg hellere få købt mig!
Arbejde i lange liner..