Hvor stammer problemet fra?
I 2005 præsenterede Andrew McLean et studie hvor man havde samlet en masse heste med forskellige uvaner, som for eksempel at bide, slå med hovedet og mange flere. for hver enkelt hest skrev de ned: hvad er dens uvaner og så gik de ellers i gang med at teste hvor nemme de her heste var til at ride frem for benet, til at stoppe og for tøjlen - både fra jorden og fra sadlen.
Ikke nok med at man fandt et stærkt overvejende sammenhæng mellem uvaner og dårlig responser på tøjler og ben, man fandt også at ved at gentræne hjælperne, til det punkt hvor hesten respondere konsekvent for en meget let hjælper: så mindskedes eller helt forsvandt uvanerne.
Specifikt for alle former for irritation omkring hestens mund, er der naturligt nok et stærkt sammenhæng til tøjlehjælpen: Din 'stop' knap. Det betyder at vi har muligheden for at arbejde på de uvaner - som jo i virkeligheden slet ikke er uvaner, men et tegn på konflikt og ubehag hos hesten.
For at løse dette problem skal vi have genoptrænet 'stop' knappen. Særligt når hesten er begyndt at udvise den her slags adfærd: åben mund, småbidderi osv. så er det vigtigt at man ikke tager til takke med mindre. Hesten skal være trænet til det punkt at den aldrig er i tvivl om hvad din tøjle hjælp betyder, og den skal aldrig være i tvivl om hvordan den kan fjerne presset fra biddet. Jeg skal gerne forklarer hvorfor:
Konflikt adfærd opstår når hesten er ude af stand til at fjerne eller flygte fra ubehag/smerte og når ubehag/smerte bliver uforudsigelig. Det betyder at konflikt adfærd opstår:
- Når vi har et konstant ubehageligt pres i munden på hesten (fastholdt halsholdning)
- Når vi har et ustabilt pres i hestens mund (urolige hænder)
- Når vi er for langsomme til at give efter på tøjlen, efter hesten er reddet ind i en parade eller overgang (hesten kan ikke se et sammenhæng mellem det 'at stoppe' og det at 'ubehaget forsvinder'
- Når vi uden kontekst på tilfælde tidspunkter tager fat i tøjlen, og slipper igen (pludselig forskrækkelse)
Genoptræning af stop knappen
At genoptræne stop signalet ud fra Equitation science og AEBC systemet er en længere proces, men her for du de første tre steps, som er nok til at undgå konflikt hos din hest, hvis du træner dem grundigt.
Step 1: Grundlæggende Forsøg
Højst sandsynligt har din hest allerede en ide om at din tøjle hjælp betyder enten stop eller sæt farten ned. Derfor skal du sikkert heller ikke starte her, men det er en god ide blot at teste og tjekke: Hvis jeg tager fat i tøjlen og lægger et pres bagud, er min hest første reaktion så at træde tilbage?
Dette step går ud på at træne sammenhænget mellem bagudrettet pres i tøjlen og 'stop' responsen hos hesten. Det handler om at rose og forstærke alle former for stop relateret adfærd. Det er her man starter når man arbejde med rå heste.
Gradvist kan man så begynde at forme hestens respons og forlange lidt mere indtil man når det punkt hvor hesten stopper i skridten og træder tilbage fra en parader, når man lægger pres i tøjlerne.
Step 2: Lydighed
Lydighed handler om at træne to elementer af hestens 'stop' respons: Hurtighed og lethed. De to kriterier for opfyldelse af dette step er at hesten skal reagerer med det samme der lægges pres i tøjlen, og den skal reagerer for den letteste hjælper. Der må altså ikke gå 5 sekunder, hesten må ikke jogge 3 meter og det må ikke kræve 2-5 kg. at få en produceret en parade.
For at kunne træne dette skal du huske 3-sekunders reglen. Hesten korttidshukommelse ligger omkring de 3 sekunder. Det betyder, at hvis du vil danne et klart sammenhæng mellem tøjlehjælpen og det at hesten skal stoppe, så må der ikke gå mere end 3 sekunder fra du giver hjælpen til hesten begynder at stoppe.
Det sådan set ret nemt at gøre hvis man blot må pålægge hesten en stor mængde pres til at starte med, men det er hverken vi eller hesten interesseret i. Det er ubehageligt for hesten og også stressende.
Derfor er det næste du skal, at kende forholdet mellem associationer - det er en del af læringsteorien. Hesten danner associationer mellem ting der sker tæt på hinanden, ofte. Det betyder at hvis du indleder de 3 sekunder med den letteste hjælper - den som skal være dit signal for stop - og derefter eskalere presset i tøjlerne op til det punkt hvor du får en reaktion -> Så danner du en association mellem den lette hjælper og det eskalerende pres.
Fordi heste gerne vil undgå pres vil den derfor begynde at reagerer udelukkende på den lette hjælper, fordi den forventer at et større pres vil følge. Dog kun hvis du overholder 3 sekunders reglen, så hesten ved at det er fordi den stopper, at presset i sidste ende forsvinder.
Så hvordan træner vi lydighed? Det gør du med repetition. Lav masser af parader fra skridt med få skridts mellemrum(ca. 10 skridt). Jo flere gentagelser i streg jo bedre læring. Husk at træne på begge volter, og gå gerne i nogle cirkler hist og her, blot for at variere det for dig selv.
En sidste ting: Træn i sæt af tre. Hver gang du synes du har fået tre gode responser fra din hest, så tag en pause. Gå en hel runde i ridehallen og lad hesten strække hals, kikke rundt eller hvad den nu har lyst til mens i går, og så begynd igen. Efter tre x tre gode responser så stop for denne gang.
Step 3: Rytme
Under lydighed er vi i princippet fuldstændig ligeglade med hvor pænt det ser ud når hesten laver en parade, den skal bare være præcis og for en let hjælper. Men den holder ikke på stævnebanen, der skal det være pænt og flydende, det adressere vi nu.
I forhold til hestens fire ben og hvordan de bevæger sig, så skal den optimale overgang foregå over to skridt med forbenene. Husk den! Det handler om at hesten ikke skal falde på næsen eller være for længe om det.
Når du træner hesten i at foretage sine overgang over to skridt med forbenene, så udvikler rytmen sig selv og overgangen bliver pænere og blødere, fordi det giver plads til at alle benene kan stoppe i deres eget tempo, alt efter om de er i svingfase eller ståfase.
En rigtig god øvelse til at træne dette er tælle-øvelsen:
Du tæller til 8, hvor hver tælling svare til et forben der rammer jorden i skridt. På de sidste to tællinger laver du overgangen til parade. Man bremser altså ét forben af gangen, så det lyder: 1, 2, 3, 4, 5, 6, stop(7), stop(8). Ud over at du lærer hesten at laver overgange over to skridt, så lærer du også hesten at lave rette parader (forbenene står pænt lige ved siden af hinanden), netop fordi du bremser et ben af gangen.
Du træner samtidig hesten i bruge begge forben lige meget. Når du tæller til et lige tal, så skifter det nemlig hvilket ben der træder frem først hver gang - det gør den fordi det oftest er det ben der lander sidst, som træder først frem. Tæl selv efter med hænderne, prøv at slå dem i bordet mens du tæller, og hver gang du starter igen, brug den hånd der sidst ramte fladen.
Fremragende mulighed for at træne din hest til at arbejde ens med hele kroppen!
Videre herfra
Når du er nået op til rytme med dine overgange fra skridt til parade og tilbagetrædning, så gå i gang med at arbejde på trav til skridt overgange, og til sidst trav til parade overgange. Du finder sikkert at trav til parade overgangende har en fantastisk effekt på din 'stop' knap generelt, når de sidder i skabet.
Vigtig note dog: Fra trav til parade på lydighedsniveau, foregår over to skridt med forbenene, men på rytme niveau foregår den over fire skridt med forbenene. Hvorfor? Fordi den to skridts regel jeg nævnte gælder per overgang. Det vil sige at du skal lægge to skridt til hver gang. Så fra galop til trav: to skridt, fra galop til skridt: fire skridt og fra galop til parade seks skridt.
Selvfølgelig kan man godt ride en overgang fra galop til parade på mindre end seks skridt. Men hvis du vil træne det korrekt hvor du bevare hestens ryg løftet hele vejen igennem, så skal du altså starte med de seks skridt eller mere, og gradvist arbejde dig nedad.
Slut note
Glem ikke at rose din hest undervejs, sig dygtig og klø den ved enden af manken - berøring i dette områder nedsætter hestens hjerterytme og har en afslappende effekt.
Husk hele vejen igennem din træning: Det handler ikke om at du for eksempel blot kan lave en overgang fra trav til parade. Det handler om at du kan lave en parade for den letteste hjælper, hvor hesten reagerer med det samme, men har plads til at foretage overgangen over to/fire skridt med forbenene.
Så har du et rigtig godt udgangspunkt for en veltrænet 'stop' knap, så du kan undgå konfliktadfærd og ubehag hos din hest.
mar 2009
Følger: 119 Følgere: 179 Heste: 10 Emner: 152 Svar: 2.887
Utilpasset bid? Tænder der trænger til at blive ordnet osv.
Er at "genopfinde" stopsignalet fx. Ikke bare at symptom behandle hesten?
Man beder vel heller ikke et barn holde op med at beklager sig hvis han/hun har ondt i maven eller tandpine?
Eller er det mig der har misforstået dette emne fuldstændigt?
Blogger
Tilmeldt:
jan 2007
Følger: 5 Følgere: 125 Heste: 2 Annoncer: 2 Emner: 4 Svar: 55
Tandproblemer og utilpasset bid kan også skabe de her symptomer, men det er langt fra oftest her du finder årsagen. De fleste heste får tjekket deres tænder en gang årligt og så burde der ikke være problemer der.
Undersøgelsen jeg referer til har self. taget højde for om der var fysiske problemer, før de satte i gang, ellers kan vi ganske rigtig ikke basere noget på dem. Konklusionen er dog at ofte ligger problemet i træningen, og i de tilfælde kan vi arbejde os ud af det.
Jeg vil heller ikke sige at det er at symptom behandler, for hvis hesten har smerter i munden på grund af f.eks. tænder, så kan du sandsynligvis ikke træne dig ned til lette bløde signaler - hvis man skal blokerer symptomer skal der en stor mængde pres til, og det arbejder jeg ikke med.
nov 2013
Følger: 8 Følgere: 8 Emner: 6 Svar: 243
mar 2009
Følger: 119 Følgere: 179 Heste: 10 Emner: 152 Svar: 2.887
maj 2006
Følger: 38 Følgere: 69 Heste: 2 Emner: 98 Svar: 1.123
jun 2008
Følger: 115 Følgere: 102 Heste: 7 Emner: 176 Svar: 3.499
Åben mund, småbidderi og tungeproblemer