Når man snakker om at tegne, tænker de fleste nok på at sidde med et stykke hvidt papir med en ganske almindelig blyant. Men der er faktisk rigtig mange andre fede måder man kan bruge sin streg på - det vil jeg prøve at give et lille indblik i, med 5 forskellige metoder som jeg selv bruger eller har brugt.
Blyantstegninger
Den helt grundlæggende tegnemetode må selvfølgelig være blyant. Blyanter fås i flere forskellige hårdheder og hjælper til med at lægge de helt rigtige skygger. Jo blødere hårdhed på blyanten, jo mere farve afgiver den. En 9B-blyant vil derfor være oplagt at bruge til steder hvor det skal være meget mørkt, hvor en 2B er god til den mere lette skyggelægning.
Jeg bruger selv blyanter fra Faber Castell samt Derwent, og disse skulle være noget af det bedste på markedet. Faber Castell er et dyrt men meget professionelt mærke, hvor stiften er bygget op, så det nærmest er umuligt for den at knække.
Derwent er ligeledes fantastisk, men har desværre tendens til at knække meget hurtigt.
Prøv dig frem, hvad føles godt, hvad føles knap så godt. Det er jo meget forskelligt hvad man kan lide at arbejde med.
Derwents blyanter kan fås i Panduro til omkring 130 kr, hvor Faber Castell har jeg endnu kun fundet online-salg af, til omkring 150 kr.
Mit lager af Derwent blyanter og en tegning in progress.
Farveblyanter
Selv farveblyanter er forskellige. Jeg synes personligt at det er lidt svært at arbejde med farveblyanter, da overgangene fra én farve til en anden helst skal være så naturligt som muligt - alt afhængig af motivet, selvfølgelig. Når jeg en sjælden gang imellem kaster mig ud i et farveblyantsprojekt, så bruger jeg mine Faber Castell Polychromos farveblyanter. Efter min mening de bedste der er. Lækre bløde blyanter der er super fede at arbejde med. Igen er Faber Castell uden tvivl noget af det bedste pga. deres stifter som stort set aldrig knækker. Jeg har haft tabt hele min kasse med farveblyanter og jeg har endnu ikke oplevet nogen der er knækket - jeg anbefaler dog, at man lader være med at tabe dem ;)
De er dyre og kan købes enkeltvis for ca. 15 kr., eller en æske med 36 (den har jeg selv) til ca. 500 kr. I kan også gå helt til ekstremerne og købe den store æske, med intet mindre end 120 forskellige farver, som koster mellem 1500-2300 kr. - alt afhængig af hvilken æske der hører til.
MEN hvis ikke man vil bruge så mange penge på det, synes jeg faktisk også det er helt okay. Faber Castell har en lidt billigere udgave, som koster ca. det halve af Polychromos og de er faktisk også helt udmærket.
Dette er en af mine første tegninger lavet med farveblyanter.
Marker/Tuscher
En ting jeg gør alt for lidt i selv, er at tegne med markers. Det er super fedt og udfordrende og man kan bruge dem til farvelægning eller lave fede outlines.
Nedenfor ses to forskellige måder at bruge markers på.
Den første her er lavet med Promarkers, med forskellige nuancer blendet sammen med en Promarker-blender, så overgangene bliver lækre. Til dette anbefales det at købe papir der er beregnet til lige netop denne marker, da det går igennem almindeligt papir.
Den anden tegning er lavet med Pitt-tuscher fra Faber Castell. De er gode til at lave outlines med og fås også i andre farver end gråtoner.
Digital tegning
Den digitale kunstverden er mindst ligeså "rodet" som kunstverdenen udenfor computeren. Hvilket program skal man vælge? Skal jeg have en "tegneplade" eller kan jeg nøjes med at bruge min mus? Hvordan finder jeg ud af hvad der er bedst?
Jeg tegner i Paint Tool SAI. Det er et rimeligt overkommeligt program prismæssigt, hvis ikke man vil op og bruge flere tusinde kroner på Photoshop - som i øvrigt også er et fedt tegneprogram, dog ikke noget jeg selv har gjort så meget i (endnu).
En såkaldt "tegneplade" er altid en god idé at anskaffe sig, hvis man vil tegne digitalt. Mus er fint nok, men det er bare meget federe at tegne med noget der minder om en blyant. Tablets - som de så fint bliver kaldt (ej at forveksle dem med iPads/tablets) - kan fås i forskellige størrelser og prisklasser. Det gælder om at finde noget der passer til dig.
Digital tegning kan være alt. Om man er til realisme eller comic, abstrakt eller klassisk - digitalt er til det hele.
Her et eksempel på en digitaltegning lavet i Paint Tool SAI. Realistisk helt ned til de fine sten i pandebåndet.
Over i den mere comic-agtige stil, med fokus på en fin outline, der indrammer stilen, i stedet for en detaljeret farvelægning. Også tegnet i Paint Tool SAI
Mixed media
Til sidst har vi "mixed media", som jo egentlig bare betyder, at man kan mikse forskellige metoder sammen, og opnå et fedt resultat.
Kreationen her er tegnet med tuscher og en sort farveblyant. Jeg har tegnet alle de mørkeste plamager med tusch og gået over til farveblyant ved overgange og mindre tydelige skygger. Der er ingen grænser for hvad man kan gøre, og det er bare om at udforske og eksperimentere med farver, stilarter og metoder!
Fremover vil jeg lave eksempler specielt til denne blog, som selvfølgelig bliver af heste, da det er hvad jeg vil fokusere på.
okt 2011
Følger: 55 Følgere: 55 Heste: 1 Emner: 38 Svar: 519
jun 2014
Følger: 40 Følgere: 30 Emner: 150 Svar: 1.700
maj 2015
Følger: 33 Følgere: 13 Emner: 48 Svar: 887
apr 2011
Følger: 33 Følgere: 24 Heste: 3 Emner: 5 Svar: 147
Det bliver super lækkert at kunne følge med i dine tegninger igen.
aug 2007
Følger: 14 Følgere: 30 Heste: 1 Emner: 72 Svar: 2.771
Blogger
Tilmeldt:
dec 2012
Følger: 12 Følgere: 82
5 tegnemetoder - tegn din hest