Der er mindst 100 forskellige metoder at træne sin hest på, men hvilke er de bedste?
Der findes forskellige hjælpemidler som f.eks. chambon, indspændingstøjler, pessoa system.
Vi har alle som heste mennesker vores egne meninger, og vi vil alle vores dyr det bedste. I det her blogindlæg, vil jeg fortælle og videregive min erfaring, om man lytter eller man lukker af, er ens eget valg.
Jeg har aldrig brugt en chambon på en hest, men jeg har set andre gøre det, og jeg har aldrig været begejstret. Til gengæld har jeg brugt indspændinger, men jeg stoppede, da jeg erfarede, hvad det gjorde ved hesten.
Hvis man longerer en hest meget med indspændiger, og så derefter lader den longere kun med torv, vil man typisk se, at hesten stiller sig ud af, som en konsekvens af indspændingernes "arbejde".
Det jeg ser ved brug af indspændinger og chambon, er at hesten bukker nakken, og får en pæn holdning i halsen, hvor halsmusklerne arbejder godt, og fremstår på trænede heste, som en flot pølse af muskler. Halsmusklerne er også en vigtig del at få trænet, men desværre glemmer hesten tit og ofte ryg og bagpart ved brugen af indspændinger og chambon.
Pessoa system er ikke noget, jeg er særlig bekendt med. Jeg har prøvet det 2-3 gange, dog ikke på min egen hest eller af fri vilje. Jeg kan godt se, at selve princippet er en okay ide, men måske ikke helt den optimale løsning.
Snoren bag hestens bagpart skal hjælpe med at give hesten afskub, og sætte gang i brugen af bagparten. Snoren som går bag hesten, strammer op, hvis hesten tager hovedet op, og holder op med at arbejde, altså systemet tvinger hesten mildt til at arbejde. Det jeg har set i videoer og på den hest jeg selv longerede, er at: hesten arbejder med ryggen og bagparten, den arbejder rimelig konstant, den skynder sig lidt, måske er det dog ikke tilfældet hos alle heste.
Da jeg afprøvede pessoa systemet, vurderede jeg det, og skabte min egen mening om det. Jeg så, at hesten skyndte sig lidt mere, end den måske burde, men måske var det kun tilfældet for den her hest, fordi det måske var svært for den at arbejde hele tiden, så prøvede den at løbe lidt væk fra det.
Jeg blev nysgerrig på, hvordan det fungerede, og hvad det gjorde, så jeg undersøgte det nærmere. Jeg så nogle videoer på nettet, af forskellige personer der longere forskellige heste. Ud fra det, kan jeg sige til mig selv og andre, at det kunne være en udmærket løsning, fordi hesten får arbejdet rimelig rigtig igennem hele kroppen, men en ulempe er, at hesten bliver "straffet", hvis den siger: ”Jeg kan ikke arbejde mere nu, lad mig lige hvile”, i det, at hesten tager hovedet op for at hvile musklerne lidt, så bliver den mindet om af snoren bagpå, at der skal arbejdes.
Den ultimative løsning, ville nok være at longere uden noget overhovedet. Det er en kæmpe udfordring, at kunne longere uden nogle former for hjælpemidler. Det er ikke den lette løsning at lære hesten at arbejde uden hjælpemidler - det kræver træning og tålmodighed. Mange heste vil måske have svært ved at finde ud af selv at arbejde i longen uden noget, og det er helt klart lettere at lære hesten det i longen, hvis den allerede kan i ridningen.
Det kan lykkes at lære hesten at komme frem og ned i longen, og ja selvfølgelig vil det kræve, at man starter ud med brug af hjælpemidler, og så trapper delvist ned, hvis man f.eks. normalt longere med indspændinger, kan man starte med at spænde dem bare et enkelt hul ud ad gangen.
Det er en hård kamp, men det er arbejdet værd, især hvis man gerne vil have en hest, som holder længe, og gerne vil have bygget nogle gode muskler op, så den kan blive stærkere i både spring og dressur. Det kan også være distancehesten, som skal have bygget nogle stærke muskler op til det næste stævne.
Om det er hyggehesten, genoptræningshesten, eller en hvilken som helst anden hest, så er det helt sikkert sundt for hesten at få lov til at strække sig ned og få brugt ryggen, både med og uden rytter. Ingen hest kan holde til at gå i en holdning til LA hele tiden, man er blevet utrolig opmærksom på, hvor vigtigt det er, at hesten arbejder i ryggen og i bagparten.
Så kæmp kampen for din hest og din egen skyld, det giver pote :)
Jeg skal selv til at arbejde med min 4 års hoppe, hvor vi starter på at nå målet at kunne longere uden noget. Hvis det er noget, du / I har lyst til at følge med i, kan i følge mig på min facebookside Louise og Maggie Tisted, hvor der løbende vil blive lagt videoer op og nogle små kommentarer om hvad og hvordan jeg har arbejdet :)
apr 2014
Følger: 4 Følgere: 215 Heste: 2 Emner: 19 Svar: 486
Blogger
Tilmeldt:
jul 2007
Følger: 13 Følgere: 1871 Heste: 3 Emner: 7 Svar: 84
Blogger
Tilmeldt:
jul 2007
Følger: 13 Følgere: 1871 Heste: 3 Emner: 7 Svar: 84
Personligt foretrækker jeg at longere uden noget, og lade hesten strække sig ned og drive den lidt frem, så den træder godt ind under sig. Det er utrolig god træning for overlinjens muskler, og det er vigtigt de er stærke, da hesten fra naturens side ikke er beregnet til at bære rytter + Hvis overlinjen er stærk giver det en stor bonus i ridningen uanset hvad man bruger hesten til
Selvfølgelig er det ikke optimalt at trappe ud af indspændnigerne, men hvis hesten ikke helt ved hvad den skal, er det dog en bedre vej til resultatet end at man slet ikke kommer derhen af
Blogger
Tilmeldt:
jul 2007
Følger: 13 Følgere: 1871 Heste: 3 Emner: 7 Svar: 84
Når de muskler er stærke, for hesten selvfølgelig også endnu mere bagpart med sig, og det er der jeg personligt som rytter gerne vil hen. Jeg ønsker at min hest skal strække sig ned og styrke musklerne, når den er klar til det, skal den momentvis samles og bære sig selv, ved hjælp af de muskler vi har trænet ved at strække sig frem og ned Hvis du er med på hvad jeg mener
Longeteknik - Træning af overlinjen