Dårlig vane - vil ikke på tur. Dårlig vane - vil ikke på tur.
Uanset hvilken tur jeg vil ride, så når min pony til et bestemt sted og så nægter hun at gå videre. Det er ikke fordi hun er bange for noget, for det er uanset hvilken vej jeg rider.
Det er faktisk hver gang jeg vælger at dreje af en vej, der fører væk fra stalden. I starten stoppede hun op og bakkede, men nu vender hun direkte rundt og traver fremad (altså den modsatte vej end det hun skal.) Hun bliver meget stærk fortil, og jeg bliver faktisk lidt nervøs for at sidde på hende. Hun er nem nok at få stoppet, men så står hun med snotten den forkerte vej og når jeg vil vende hende om møver hun direkte frem, altså vejen hjem.
Når jeg trækker hende ud foran stalden og er i sadlen vender hun rundt og går ind i stalden igen.
Kunne rigtig godt bruge lidt hjælp!!!!
Det skal lige siges at når hun gør det står jeg af og trækker hende indtil jeg kan komme op på hende igen. Det kan faktisk først betale sig at sætte sig op når man er halvvejs rundt på turen og det ikke kan betale sig at vende om!
dec 2005
Følger: 95 Følgere: 95 Heste: 2 Emner: 19 Svar: 219
og hun kom aldrig af med det ikke før hun blev solgt
hun gik kun ud hvis andre gik med hende..
stædige hoppe!
feb 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Heste: 2 Emner: 586 Svar: 4.972
Præcis, det er lige sådan hun opføre sig. Når der er andre med er hun en engel, men alene .. Umuligt!
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 10 Emner: 58 Svar: 581
jan 2007
Følger: 49 Følgere: 49 Heste: 1 Emner: 109 Svar: 1.096
nov 2005
Følger: 59 Følgere: 66 Heste: 2 Emner: 1.007 Svar: 4.945
jan 2006
Følger: 60 Følgere: 58 Heste: 2 Emner: 20 Svar: 889
Det lyder umiddelbart til dit "gå" signal ikke er helt indlært, er det optimalt indlært virker det i alle situationer.
Så jeg ville lige være sikker på mit stop, gå, vig for tryk, og stå stille signal virker optimalt, både fra jorden og fra ryggen før jeg red ud på tur.
Hun er ikke stædig men har fået en menneske tillært vane, for heste findes der adfærd der lønner sig og adfærd der ikke lønner sig. denne adfærd lønner sig for hende fordi hun opnår at komme hjem.
jeg vil på ingen måde anbefale dig at "tage kampen op" men derimod at få dine signsler til at virker effektivt og alle steder.
hvis du allerede har problemer omkring gården så start der, du skal altid kunne korrigere din hest, om du så vælger den skal fremad, baglæns eller til siden.
mange ryttere forvirre hesten med signaler som ikke bliver ordentligt indlært, vi ser alt for tit der bliver kæmpet med hesten frem for at bruge tiden med at indlære signalerne godt og grundigt.
Det er ikke vores opgave at vinde kampene med hesten - men derimod at særge for kampene aldrig opstår, opstår der en kamp har vi fejlet!
Jeg ville arbejde på mine signaler hjemme før jeg red på tur, når du kommer til turen ville jeg starte med at trække og så derefter ride.
held og lykke med det hele.
sep 2005
Følger: 91 Følgere: 93 Heste: 2 Emner: 387 Svar: 5.648
Jeg kender godt selv problemet udemærket, for har det også selv, og skal også til at træne med det.
Jeg har fået et godt råd af en der arbejder med hesteadfærd:
Tilvænning og træning af signaler.
Det er selvfølgelig en god idé at lære hesten præcis hvad du mener med forskellige hjælpere, herunder den fremaddrivende hjælp.
Samtidig er det en kunst aldrig at bede hesten om noget, den ikke er klar til. Selvom du har det mest usvigeligt sikre startsignal på banen er det ikke sikkert, du har det på tur. Det skyldes 2 forhold: At hesten er usikker ved at gå hjemmefra og at du ikke har testet, om dit startsignal virker andre steder end på ridebanen.
Det er sådan, at der er konkurrerende stimuli i stort set alle situationer. I gå hjemmefra situationen er den ene stimulus din fremaddrivende hjælp, de andre, konkurrende stimuli er flokkens tryghed og utrygheden ved at gå til ukendt område. Hvis dit startsignal er godt indlært, vil hesten nærmest uvilkårligt reagere på det INDTIL en konkurrende stimulus overskygger den fremaddrivende hjælp, fordi hesten fx. er bange for at gå hjemmefra. Hvis du så eskalerer din fremaddrivende hjælp nok til, at hesten finder denne hjælp mere ubehagelig end det, at gå hjemmefra, ja, så vil denne stimulus vinde. Men der er jo en grænse for, hvor hård man kan tillade sig at være, og også en grænse for, hvor det overhovedet er muligt at få hesten til at gå fremad. Hvis man havner i en situation, hvor hesten er meget bange for at gå fremad, og man bare eskalerer sin hjælp fx. ved hårde schenkelspark og piskeslag, så kan det være, at hesten går, men det kan også være, at den stejler, bukkker, løber hjem eller andet. På denne måde er mange grove, farlige unoder grundlagt i mange heste.
Derfor bør du af etiske og sikkerhedsmæssige hensyn bruge noget tid også på at tilvænne hesten til at gå i terrænet. Det letteste er, at gå en bestemt tur med hende, som du ved, hun er meget tryg ved. Når det fungerer godt, så træk hende ud og sæt dig op og rid det sidste stykke hjem. Næste gang sætter du dig, på samme kendte tur op længere hjemmefra og til sidst rider du hele turen. Udvid med andre kendte ture og lad være med at bede hende gå fremad, når du ikke er sikker på, at hun vil gøre det.
En anden løsning kan være at ride en fast tur med en anden hest. I starten går den anden hest forrest, senere Cassie og den anden hest sakker mere og mere bagud for til sidst helt at glemme at gå med på turen. Det vil gøre det MEGET lettere at vælge den samme tur gang på gang, indtil det går godt. Du skal helst finde en rundtur, for vender du om det samme sted vil hesten hurtigt begynde at vende om der, og så skal du slås med den på det sted. Du skal også forvente nogen modvilje ved at gå en anden vej end den kendte, når hun har gået sammme tur et antal gange, så du skal videre i rette tid. Hvad så rette tid er, er selvfølgelig svært at sige, det er du nødt til at fornemme.
feb 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Heste: 2 Emner: 586 Svar: 4.972
Synes bare hendes adfærd er mystisk, da hun aldrig nogensinde har fået sin vilje. Hun har aldrig opnået at komme hjem bare fordi hun ikke gad på tur. Men jeg vil følge dit råd og vil da også træne lidt omkring gården, da jeg overhovedet ikke kan nærme mig vejen, før hun vender rundt.
sep 2005
Følger: 91 Følgere: 93 Heste: 2 Emner: 387 Svar: 5.648
Når hesten er blevet godt fortrolig med det, kan du prøve at ride den. Start med at trække den lidt, sæt dig op, rid et par skridt, stå af igen og træk lidt igen. Efterhånden kan du ride længere og længere på hesten, og til sidst vil det ikke blive nødvendigt, at stå af og trække.
sep 2005
Følger: 91 Følgere: 93 Heste: 2 Emner: 387 Svar: 5.648
feb 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Heste: 2 Emner: 586 Svar: 4.972
feb 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Heste: 2 Emner: 586 Svar: 4.972
jan 2006
Følger: 60 Følgere: 58 Heste: 2 Emner: 20 Svar: 889
det handler ikke om hun for sin vilje men om at hendes adfærd udløser en belønning.
Jeg er fuldt ud enig med zandra.
En meget klog hestemand ( i mine øjne) har sagt : En hest kan være genetisk prædisponeret til at opføre sig på den ene eller den anden måde, men resten afhænger af indlæring. nervøse heste kan trænes til at reagere kraftigt på den mindste forstyrrelse. hvis en hest får lov til at vige væk fra eller nægte at gå hen til et bestemt sted, den er bange for, udvikler den meget hurtigt vanen med at flygte væk. Endvidere er der en tendens til at den flyger hurtigere ved hver gentagelse og dette kan nemt eskalere til den drejer rundt på stedet eller stejler.
på dette niveau har den indbygget et hurtigt benarbejde i sin afvigeadfærd. dette er flugtadfærd som forstærker reaktionen på den oprindelige stimulus. Næste trin er at hesten overfører sin afværgereaktion til andre tilsvarende situationer.
netop her mener jeg jo at mange situatiner opstår og mange adfærdsmønstrer indlæres, ofte desværre bare de forkerte.
jeg mener hermed ikke en hest skal tvinges hen til noget den er bange for eller viger for, men man skal ikke bare give op og ride den anden vej. man må se det som træning og her bruge de redskaber man har fra arbejdet hjemme i de trygge omgivelser, her kommer de indlrte signaler på deres prøve og ligeledes samarbejdet imellem rytteren og hesten og ikke mindst tilliden som er tæt forbundet med indlæringsfasen.
man skal huske at at det er de adfærdsreaktioner som belønnes der vil blive gentaget, derfor skal fokus altid være på at belønne hesten for den adfærd vi ønsker, frem for at straffe den for den adfærd vi ikke ønsker.
dernæst må vi huske at vi ved formning af en hest kun træner et aspekt af en adfærd ad gangen.
Jeg ville allerførst træne mine signaler på bane, når stop, gå og vig for tryk er på plads ville jeg flytte mit træningssted ud omkring gården... øve signalerne netop når en anden og stærkere stimulus er tilstede, nemlig flokken.
når dit signal er korrekt indlært vil det være succesfuldt selv i tilstedeværelse af flokken.
Når du kan ride rundt omkring gården præcist som du ønsker, både frem, tilbage, til højre, venstre og så videre uden nogen former for sammenhæng i retning, ville jeg gå en tur i skoven, evt. med en anden hest.
Når du kan trække rundt på tur, også uden sammenhæng i retning, ville jeg ride. også her evt. start med følge af en anden. Som Zandra også siger er det vigtigt i bytter position, så begge hest skiftes til at gå forrest.
Når så dette virkert ville jeg ride alene.
For mig er det vigtigt ikke at følge samme rute, da der så netop ofte påstår bestemte steder hvor hesten ikke vil mere.
Hvis du hver gang rider af samme rute og så en dag vælger en ny så vil der ofte opstå problemer, det skulle dog ikke gerne ske såfremt signlerne er ordentligt på plads.
held og lykke med det hele
Dårlig vane - vil ikke på tur.